Türkiye-Isveç-Finlandiya'dan Ortak Momerandum

Türkiye-Isveç-Finlandiya tarafindan imzalanan Ortak Momerandum’da "Finlandiya ve Isveç’in PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanimlanan örgüte destek saglamayacagi" üzerinde anlasma saglandi.

Türkiye-Isveç-Finlandiya'dan Ortak Momerandum


Ispanya’nin baskenti Madrid’te Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinistö, Isveç Basbakani Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le gerçeklestirilen dörtlü görüsmenin ardindan momerandum imzalandi. Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Finlandiya Disisleri Bakani Pekka Haavisto, Isveç Disisleri Ann Linde’nin imza attigi momerandumda su maddeler yer aldi:

1. Bugün, NATO Genel Sekreterinin kolaylastiriciliginda bir araya gelen Türkiye, Finlandiya ve Isveç’in temsilcileri müteakip hususlarda mutabik kalmislardir.

2. NATO, müsterek savunma ve güvenligin bölünmezligi ilkeleriyle ortak degerlere dayali bir Ittifaktir. Türkiye, Finlandiya ve Isveç Washington Antlasmasi’nda belirtilen ilkelere ve degerlere bagliliklarini ifade ederler.

3. Ittifakin en temel unsurlarindan biri üye devletlerin milli güvenliginin yani sira uluslararasi baris ve istikrara dogrudan tehdit teskil eden terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede tam dayanisma ve isbirligidir.

4. Müstakbel NATO Müttefikleri olarak Finlandiya ve Isveç, milli güvenligine yönelik tüm tehditlere karsi Türkiye’ye tam destek verirler. Bu çerçevede, Finlandiya ve Isveç, PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanimlanan örgüte destek saglamayacaklardir. Türkiye de milli güvenliklerine yönelik tüm tehditlere karsi Finlandiya ve Isveç’e tam destek verir. Finlandiya ve Isveç terörizmi tüm biçim ve tezahürleriyle en kuvvetli sekilde reddeder ve kinar. Finlandiya ve Isveç, tüm terör örgütlerinin Türkiye’ye karsi gerçeklestirdikleri saldirilari açik ve net biçimde kinar, Türkiye’yle ve magdurlarin aileleriyle en derin dayanisma duygularini ifade eder.

5. Finlandiya ve Isveç, PKK’nin yasaklanmis bir terör örgütü oldugunu teyit eder. Finlandiya ve Isveç, PKK ve diger tüm terörist örgütlerin, bunlarin uzantilarinin faaliyetleri ile iltisakli kuruluslar ve paravan örgütler içerisinde yer alan veya bu terör örgütleriyle baglantisi bulunan sahislarin faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder. Türkiye, Finlandiya ve Isveç bu terör örgütlerinin faaliyetlerini engellemek amaciyla aralarindaki isbirligini artirmaya karar vermislerdir. Finlandiya ve Isveç, bu terör örgütlerinin emellerini reddeder.

6. Buna ilaveten, Finlandiya 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüge giren Ceza Yasasi’nda yaptigi bir dizi degisiklikle cezalandirilabilir terör suçlari kapsamina yeni faaliyetler eklemistir. 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüge giren bu son degisikliklerle terörist gruplarin faaliyetlerine katilim suçunun kapsami genisletilmistir. Ayni zamanda, kamusal alanda terörizmi tahrik eylemleri ayri bir suç olarak cezalandirilmistir. Isveç, yeni ve daha etkin bir Terör Suçlari Kanunu’nun 1 Temmuz itibariyle yürürlüge girecegini ve hükümetin terörle mücadele mevzuatini daha da tahkim edecegini teyit eder.

7. Türkiye, Finlandiya ve Isveç aralarinda artik hiçbir milli silah ambargosu bulunmadigini teyit ederler. Isveç, NATO Müttefiklerine yönelik olarak silah ihracatina iliskin milli mevzuatini tadil etmektedir. Gelecekte, Finlandiya ve Isveç’ten yapilacak savunma sanayii ihracati Müttefik dayanismasina ve Washington Anlasmasi’nin 3. Maddesi’nin ruhuna ve lafzina uygun biçimde yürütülecektir.

8. Türkiye, Finlandiya ve Isveç bugünkü görüsmelerden sonra müteakip somut adimlari atacaklarini taahhüt ederler:

- Terörizmle, örgütlü suçlar ve diger ortak sinamalarla mücadelede mutabakat temelinde isbirligini gelistirmek için kolluk kuvvetlerini ve istihbarat kuruluslarini da içeren her düzeyde hükümetlerarasi yapilandirilmis bir diyalog ve isbirligi mekanizmasi tesis edeceklerdir.

- Finlandiya ve Isveç, ilgili NATO belgelerinin ve politikalarinin hükümleriyle uyumlu biçimde terörizmle mücadeleyi kararlilik ve azim içinde yürütecek ve yerel mevzuatlarini bu dogrultuda güçlendirmeye yönelik gerekli tüm adimlari atacaklardir.

- Finlandiya ve Isveç, Avrupa Iade Sözlesmesi’yle uyumlu biçimde, Türkiye tarafindan saglanan bilgi, delil ve istihbarati dikkate alarak Türkiye’nin terör zanlilarina dair sinir disi veya iade taleplerini ivedilikle ve bütün boyutlariyla isleme koyacak ve Türkiye’yle iade ve güvenlik isbirligini gelistirmek için gerekli ikili ahdî düzenlemeler yapacaklardir.

- Finlandiya ve Isveç, 5. paragrafta kayit altina alindigi çerçevede, PKK terör örgütünün ve bütün uzantilari ile iltisakli kuruluslarinin ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devsirme faaliyetlerine yönelik sorusturma baslatacak ve bunlari yasaklayacaklardir.

- Türkiye, Finlandiya ve Isveç dezenformasyonla mücadele edeceklerini taahhüt edecek ve yasalarinin, Türkiye’ye yönelik siddeti kiskirtan faaliyetler dahil olmak üzere, terör örgütlerinin propagandasi amaciyla istismar edilmesini engelleyeceklerdir.

- Finlandiya ve Isveç, silah ihracatina dair mevzuatlarinin Müttefiklere yönelik yeni taahhütleri mümkün kilmasini ve NATO’daki üyelik statüleriyle mütenasip olmasini temin edeceklerdir.

- Finlandiya ve Isveç, Türkiye’nin askeri mobilite konusundaki PESCO projesine katilimi dahil olmak üzere, Türkiye ve diger AB üyesi olmayan Müttefiklerin Avrupa Birligi’nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikasi’nin mevcut ve müstakbel girisimlerine mümkün olan en genis sekilde dahil edilmesine destek vereceklerdir.

9. Bu adimlarin hayata geçirilmesi için, Türkiye, Finlandiya ve Isveç Disisleri, Içisleri ve Adalet Bakanliklari, Istihbarat Servisleri ve Güvenlik Kurumlarindan uzmanlarin katilimiyla bir Daimi Ortak Mekanizma tesis edeceklerdir. Daimi Ortak Mekanizma diger ülkelerin katilimina açik olacaktir.

10. Türkiye, NATO’nun Açik Kapi politikasina uzun zamandir devam eden destegini teyit eder ve Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve Isveç’in NATO üyesi olmak üzere davet edilmelerine destegini ifade eder.
Kaynak: İHA