YÖK Ile TUSAS Arasinda Gerçeklesen Protokol Törenine Rektör Çomakli Da Katildi

Türk Havacilik ve Uzay Sanayii (TUSAS) ile Yüksekögretim Kurulu (YÖK) arasinda yüksekögretim alaninda is birligi protokolü imzalandi. Sirket tesislerindeki imza törenine Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli da katildi.

YÖK Ile TUSAS Arasinda Gerçeklesen Protokol Törenine Rektör Çomakli Da Katildi
YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar ile TUSAS Genel Müdürü Temel Kotil ve Arastirma Üniversiteleri rektörlerinin katilim sagladigi protokol töreninde; toplamda 200 doktora ögrencisine burs desteginin saglanacagi bilimsel arastirma programi ile malzeme biliminden mekanik konulara, yazilimdan yeni nesil hava araci gelistirilmesine kadar birçok alanda havacilik endüstrisinin gelisimine katki saglayacak tez çalismalarinin desteklenecegi vurgulandi. Ayrica, TUSAS bünyesinde olusturulan Bilimsel Arastirma Programi (LIFT UP++) ile tez çalismalarinin desteklenecegi de ifade edildi.

Temel Kotil, törende yaptigi konusmada; sirketin imalat sanayisindeki yetenegiyle dünyanin önde gelen üreticileri arasinda yer aldigini söyledi.

Sirket bünyesinde 5 bin mühendis ve teknisyen bulundugunu, bu sayilarin 2028’de 10 bine çikacagini dile getiren Kotil: "Üniversiteler bizim için çalisiyor, biz de burada yaptiklarimizi gençlere açmak istiyoruz" dedi.

Üniversite-Sanayi Is Birliginde Yeni Dönem Basliyor

YÖK Baskani Özvar da üniversite-sanayi is birligiyle Türkiye’nin yerli ve milli sanayi hamlesine güçlü destek verdiklerini ifade ederek Türkiye’nin Milli Muharip Uçak, Hürjet gibi özgün ve yeni nesil hava araci projelerinin doktora çalismalariyla desteklenecegini dile getirdi.

Bu çerçevede gerek hazirliklarini tamamlama asamasina geldikleri mevzuat çalismalari gerekse hayata geçirecekleri projelerle yeni bir sürece girilecegine inandiklarini vurgulayan Özvar, sunlari kaydetti: "Önümüzdeki günlerde bu alandaki tüm çalismalarimizin detaylarini kamuoyuyla paylasacagiz. Önümüzdeki dönem, Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in da verdikleri destekle, üniversitelerimizin sanayinin, sanayinin de üniversitelerimizin içinde olacagi, üniversite-sanayi is birliginde yeni bir asamaya geçecegimiz çok farkli bir dönem olacak. Bunun isaretlerini bugünden itibaren görmüs oluyorsunuz. TUSAS gibi yerli ve milli üretim hamlemizin öncü kuruluslari ile yüksekögretim kurumlarimiz arasinda özlemini duydugumuz is birlikleri gerçeklestiriliyor. Bundan hem üniversitelerimiz hem diger kurumlarimiz ama her seyden önemlisi ülkemiz kazançli çikiyor."

Rektör Çomakli: “Yerli ve Milli Teknoloji Hamlesine Katki Saglayacagiz”

Imzalanan protokolün basta iki kurum ve alt paydaslari olmak üzere ülkemize hayirli olmasi temennisinde bulunarak degerlendirmesine baslayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli ise, YÖK semsiyesi altindaki yüksekögretim kurumlariyla TUSAS arasinda gelecek dönemde gerçeklestirilecek is birliginin ilk adimi olan bu protokolün ülkemiz adina oldukça önemli oldugunu söyledi.

Yerli ve milli sanayi hamlesine daha fazla katki sunmaktan için üniversite bünyesinde de çesitli atimlarin gerçeklestirildigini hatirlatan Rektör Çomakli; özellikle Data Center, Soguk Test Merkezi, Yüksek Teknoloji Gelistirme Merkezi ve Dogu Anadolu Gözlemevi projeleriyle ülkemizin yerli ve milli teknoloji hamlesine katki saglanacagini aktardi.

Konusmalarin ardindan is birligi protokolü, YÖK Baskani Özvar ve TUSAS Genel Müdürü Kotil tarafindan imzalandi.
Kaynak: İHA