Trafige Kapatilarak Yayalastirilan Kahramanmaras Caddesi Için Tören Düzenlendi

Trabzon’da yillardir trafige kapatilarak yayalastirilmasi gündemde olan Kahramanmaras caddesi yapilan titiz çalismanin ardindan yayalastirilarak hizmete açildi.

Trafige Kapatilarak Yayalastirilan Kahramanmaras Caddesi Için Tören Düzenlendi
Dün aksam görkemli bir törenle hizmete açilan Kahramanmaras Caddesi’nin açilisinda Trabzon protokolü, Büyüksehir Belediyesi bando takiminin çaldigi marslarla Meydan tarafindan, açilisin yapilacagi alana yürüdü. Açilis öncesi davetlilere Maras Caddesi’nin eski hali, yürütülen çalismalar ve yeni halinin yer aldigi video gösterisi sunuldu.

Kahramanmaras Caddesi’nin açilisinda ilk olarak söz alan Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Metin Genç, Trabzon’da tarihi bir ana sahitlik ettiklerini belirterek, “Açilistayiz ancak esasinda fiili olarak kapanisini gerçeklestiriyoruz. Maras Caddemizin yayalarla daha çok bulusmasi için kapanisi gerçeklestiriyoruz. Bu konu sehrimizi çok isgal etmisti. Bugün tarihi bir gün yasaniyor. Tipki Uzunsokak’in tasit trafiginden arindirilarak hemserilerimizle bulustugu gibi bugün de Maras Caddemiz sizlerle bulusuyor. Bunun mutlulugunu yasiyoruz. Uzun Sokak’imiz, Maras Caddemiz, Kunduracilar adeta açik AVM haline döndü” dedi.

Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu, altyapisi ve üstyapisiyla bütünüyle yenilenen ve yayalastirilan Kahramanmaras Caddesi’ni gururla hizmete sunduklarini dile getirerek, “Sayin Cumhurbaskanimizin eser ve hizmet belediyeciligi vizyonunun Trabzon’daki somut örneklerinden bir tanesi olarak yeni Kahramanmaras Caddesi gerçekten çok begenildi. Tarafli tarafsiz her kesimin takdirini topladi. Bu sekliyle beraber Trabzon’umuza deger katacak bir vizyon proje olarak hemsehrilerimizin hizmete sunuldu. Sehrimize, sehrimizin insanlarina hayirli ugurlu olsun” ifadelerini kullandi.

Kahramanmaras Caddesi’nin kadim bir cadde oldugunu da ifade eden Baskan Zorluoglu, “Ismiyle de tarihiyle de özel önemi olan bir cadde. Bu caddeye, Maras isminin verilmesi Kurtulus Savasi mücadelesi dönemine gider. Malum Maras simdi ki Kahramanmaras, Fransiz isgaline ugramisti. O dönem Trabzonlu hemsehrileri, Maraslilara kurtulus mücadelesinde destek ve moral vermek için Trabzon Belediye Meclisinden aldiklari kararla bu caddeye 100 sene önce Maras Caddesi ismini verdi. Daha sonra 1970’li yillarda Kahramanmaras’ta da meclis karariyla oranin en güzel caddelerinden birine Trabzon ismi verildi.

Bunun üzerine Maras ve Trabzon arasinda çok eskiden beri zaten var olan kardeslik iliskileri daha da zenginleserek, güçlenerek devam etti. Kahraman sehre, Kahramanmaras’a Trabzon’dan bu meydandan selamlarimizi ve sevgilerimizi gönderiyoruz” seklinde konustu.



"Trabzon’da uzun yillardir konusulan bir konuydu"

Trabzon’da uzun yillardir konusulan, yayalastirilmasi hep tartisilan Maras Caddesi meselesinde sona geldiklerini ifade eden Baskan Zorluoglu “Biraz zor bir süreç oldu. Fakat en bastan itibaren bütün toplumsal kesimlerle, siyasi partilerle, meslek odalariyla ve çevre esnafi ile beraber istisare etmek suretiyle buranin yayalastirilmasi bu sehirde çok büyük çogunlugun ittifak ettigi konu haline geldi. Önce altyapisina girdik. Dogal gazi, fiber optigi de dahil bütün altyapisi tamam. Daha sonra üstyapisi özel olmaliydi. Trabzon’a yakisir, Maras ismine yakisir, beklentileri karsilayacak güzellikte bir üstyapi olmaliydi. Çok özel malzeme kullandik. Isçiligini çok dikkatli yaptik. Aydinlatmasiyla, agrega kaplamasiyla, tas yoluyla, agaçlandirmasiyla, sehir mobilyasiyla gerçekten içimize sindi. Sizlerin de çok hosuna gitti” diye konustu.

Çalismanin sadece Kahramanmaras Caddesi’nden ibaret olmadigini da vurgulan Baskan Zorluoglu, “Biz bu ise Uzun Sokak, Kunduracilar, Cumhuriyet Caddesi, Gazipasa Caddesi, Iskele Caddesi, Taksim yokusu, Bedesten Caddesi Yani bütün Meydan’i bir bütün olarak ele alarak basladik. Oralarin da altyapisi tamamlandi. Büyük oranda üstyapilari tamamlandi. Besirli, Kalkinma büyük oranda tamamlandi. Konaklar, Pelitli, Erdogdu ve Karsiyaka mahalleleri devam ediyor. 18 ilçemizde çok ciddi altyapi üstyapi çalismalarimiz sürüyor. Velhasil Trabzon’daki bu çok büyük degisim ve dönüsüm artik herkesin dikkatini daha fazla çekiyor. Insallah birkaç sene içerisinde devam eden Ganita, Otogar, Çömlekçi, Sahil Projesi basta olmak üzere otoparklarimiz, Kadin Yasam Merkezi, Kadinlar Hali vb. projelerimiz tamamlandiginda Trabzon hakikaten çok büyük degisimi ve dönüsümü yasamis olacak” dedi.

AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoglu ise yaptigi konusmada ’Bizler dar sokaklarin, bol yokuslarin çocuklariyiz. Çocuklugumuz çevresel anlamda çok da elverisli ortamda geçmedi. Böyle alanlari hep özledik. Buna ihtiyacimiz vardi. Sehirleri insa edersen ihya edebilmenin de pesinde olduk. Hamdolsun bugüne ulastik. Böyle güzel açilista sizlerle birlikte olduk. Uzun Sokak ve Maras Caddemizin sokak sagliklastirmasi da Büyüksehir Belediyemiz tarafindan yapilacak. Turizm sezonunun bitmesini beklemek zorundayiz. Tabela kirliliginden koruyacak çalismalari Büyüksehir Belediye Baskanimiz yapacak” seklinde konustu.

Marka sehir Trabzon’a yakisan hizmetlerin hayata geçirildigini dile getiren Trabzon Valisi Ismail Ustaoglu ise “Sehirlere kimlik ve ruh veren, sehirlerin tarihi, geçmisidir. Sehrimizin en önemli caddelerinden birisi de kadim cadde olan Kahramanmaras Caddesi’dir. Hepimiz biliyoruz. Sehirlerin prestijli caddeleri vardir. Trabzon ile de adeta bütünlesen Kahramanmaras Caddesi ayri bir anlam ifade ediyor. Büyüksehir Belediye Baskanimizi tebrik etmek istiyorum. Altyapi projeleri zor islerdir. Yeri gelir vatandaslarla, esnafla karsi karsiya kalirsiniz. Ben emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Bu caddemiz, Uzun Sokak’in sokak sagliklastirmasiyla bütünlestiginde çok daha anlamli olacak” dedi.

Konusmalarin ardindan hep birlikte açilis kurdelesi kesildi. Begeni kazanan açilis töreni, havai fisek gösterisi ve gerçeklestirilen DJ performansi ile son buldu.

Açilis törenine Trabzon Valisi Ismail Ustaoglu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri, AK Parti Trabzon Il Baskani Sezgin Mumcu, MHP Trabzon Il Baskani Bekir Sitki Tarim, IYI Parti Trabzon Il Baskani Azmi Kuvvetli, Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Metin Genç, meslek odalarinin baskan ve yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, basin mensuplari ve çok sayida Trabzonlu katildi.

Kaynak: İHA