Savunma Sanayii Baskani Demir 'Milli Denizalti Serüvenimizde Tarihi Adim' Diyerek Duyurdu

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Prof. Dr. Ismail Demir, “Milli denizalti serüvenimizde tarihi adim. Türk mühendisleri tarafindan tamamen milli imkanlarla tasarlanan STM500 denizaltisinin üretim faaliyetine mukavim tekne test üretimi ile basliyoruz" dedi.

Savunma Sanayii Baskani Demir 'Milli Denizalti Serüvenimizde Tarihi Adim' Diyerek Duyurdu
Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi koordinesinde STM Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.S. tarafindan milli imkanlarla savas denizaltisi dizayn edilmesi ve insasi için sanayi altyapisinin gelistirilmesi amaciyla STM500 denizaltisinin yapimina baslandi. STM mühendisleri tarafindan tamamen milli imkanlarla tasarlanan STM500 denizaltisinin mukavim tekne test üretimine start verildi.

Bu çerçevede bir savas denizaltisinin mukavim teknesi Türkiye’de ilk defa sivil sanayide üretilmis olacak. Dost ve kardes ülkelerin ihtiyaçlari gözetilerek dizayn edilen yerli ve milli STM500 denizaltisi son derece modern özelliklere sahip.

"STM500 modern savas sistemleri ile donatilacak"

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Prof. Dr. Ismail Demir, STM500’ün üretiminde ilk asamayi sosyal medya hesabindan su ifadelerle duyurdu:

“Milli denizalti serüvenimizde tarihi adim. Türk mühendisleri tarafindan tamamen milli imkanlarla tasarlanan STM500 denizaltisinin üretim faaliyetine mukavim tekne test üretimi ile basliyoruz. STM500 hem açik deniz hem de sig sularda görev yapabilecek sekilde tasarlandi. Kesif gözetleme, özel kuvvetler harekati, denizalti harbi gibi taktik ihtiyaçlara cevap verecek donanimlari bünyesinde barindiracak STM500, ileri ve modern savas sistemleri ile donatilacak.”

"STM500 yüksek ihracat potansiyeline sahip"

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ise, “Türkiye’de denizalti insa ve modernizasyon kabiliyetine sahip ilk mühendislik sirketi olarak tarihi bir kilometre tasina daha ulastik. Milli mühendisligimizin eseri, STM500 denizaltimizin mukavim tekne test üretimine baslamaktan gurur duyuyoruz. Yüksek ihracat potansiyeli tasiyan STM500 denizaltimizda emegi geçen tüm ekip arkadaslarimi kutluyor, Savunma Sanayii Baskanimiz Prof. Dr. Ismail Demir’e desteklerinden dolayi tesekkür ediyorum” dedi.



30 gün boyunca kesintisiz görev süresi

Türk mühendislerinin eseri küçük boyutlu milli denizalti STM500, hem sig sularda ve hem de açik deniz sartlarinda görev yapabilecek sekilde tasarlandi. Kesif gözetleme, özel kuvvetler harekati, denizalti harbi gibi global taktik ihtiyaçlara cevap verecek donanimlari bünyesinde barindiracak olan STM500, ileri ve modern savas sistemleri ile donatilacak. STM500, 18 kisilik mürettebata ek olarak 8 kisilik özel kuvvetler ekibi ile 30 gün boyunca her türlü görevi icra edebilecek. Platform, 4 adet atisa hazir torpido kovani ile toplamda 8 adet agir torpido ve güdümlü füze atis gücüne sahip olacak.

Öte yandan, yurt disinda ilgi gören STM500 için görüsmeler de sürüyor. Türkiye, havacilik ve uzay teknolojilerinde oldugu gibi stratejik bir alan olan denizalti teknolojilerinde de STM’nin önderligi ve yerli sanayinin katilimi ile çalismalarina devam ediyor.
Kaynak: İHA