Konusamayan Çocuklari Için Papaza Gidip, Esek Dili Yedirdiler

Kocaeli’de yasayan ve atipik otizm teshisi konulan 4 yasindaki Ali Sarp Aydin’in ailesinin, çocuklarini konusturmak için denemedigi yöntem kalmadi. ‘Papaz büyüsü’ var söylemi ile Istanbul’da papaza bile giden aile, çareyi Kocaeli’de buldu. Doga ve hayvanlar ile iç içe egitime kisa sürede yanit veren Ali Sarp artik konusuyor.

Konusamayan Çocuklari Için Papaza Gidip, Esek Dili Yedirdiler
Kocaeli’de yasayan 4 yasindaki Ali Sarp Aydin, konusma çagina geldiginde ailesi hiçbir sekilde kendileri ile temas kurmadigini ve kelime çiktilarinin olmadigini fark etti. Bir seylerin ters gittigini anlayan aile, önce çevresindekilerin fikirleri ile farkli hocalari gezdi. Yine çareyi bulamayan aile, ‘Bu çocukta papaz büyüsü var. Papaz bulmaniz gerekiyor’ tavsiyesi üzerine papaz aramaya basladi.

Istanbul’da papaz ile temasa geçen aile 8 bin lira vererek papaz ile görüsme yapti. ‘Bu çocuga dana, esek dili yedirin’ tavsiyelerini de dinleyen aile, o yöntemi de uyguladi. Ancak yine bir fayda göremeyen aile son olarak psikiyatriye gitmeye karar verdi. Yapilan kontrollerde Ali Sarp Aydin’a atipik otizm teshisi konuldu.

"Ilk 4 ay içinde çocugumuzun konusmasina vesile oldular"

Sonrasindaki süreci anlatan baba Alparslan Aydin, “Ali’nin biz farkli bir durumunun oldugunu vermis oldugumuz komutlari almadiginda fark ettik. Bir komut verdigimizde, ismini söyledigimizde bize bakmiyordu. Oyuncaklari oldugu yerde çevirirken, hep tekrar etmesinden anladik. Psikiyatriye götürdük. Atipik otizm teshisi konuldu, konusamiyordu. Özel bir kuruma basvurduk. 6 aylik egitim aldi, oradaki egitimde ufak bir ilerleme vardi. Kurum kapaninca baska bir kuruma gittik. Ilk aldigimiz verimlerin de gittigini fark edince, burayi duyduk ve geldik. Özellikle 4 ay içinde çocuklarin konustugunu duyunca geldik. Bunun reklam mi, yalan mi oldugu arastirdik ve gerçek oldugunu anlayinca Kasim 2021 yilinda buraya geldi. Ilk 4 ay içinde çocugumuzun konusmasina vesile oldular” dedi.



"Dogru, yanlis bütün yollara basvurduk"

Çocuklarinin hiç konusamadigini belirten baba Alparslan Aydin, “Bir sey istedigi zaman benim elimi tutuyordu, istedigi seyin yanina götürüyordu. 2.5-3 sene bekledik, ‘anne, baba’ desin diye ama onu bile söylemiyordu. Insanin gerçekten bu durumda evladinin konusamadigini, ifade edemedigini görmesi çok kötü bir durum. Ümitsizlige kapilmamak gerekli. O durum tarif edilemez, esimin agladigi günleri biliyorum. Kendi akranlari konusurken onun konusamamasi, kendine zarar vermesi gerçekten bizim için zor zordu. Sükürler olsun su anda çok iyi konusuyor. Sinirlilik hali geçti” diye konustu.

Evlatlarinin konusmasi için saçma gelecek seylere basvurduklarini anlatan baba Aydin, “Istanbul’da papaza kadar gittik. Birisi, ‘Papaz büyüsü olabilir’ dedi.

Biz de, ‘Nerede bu papaz dedik’ ve Istanbul’a gittik. O zamanin parasi 8 bin lira verdik. Papaz bize su dili, bu dili, esek, dana dili yedirin’ dedi.

Dogru, yanlis bütün yollara basvurduk” ifadelerini kullandi.

Kocaeli’de yasadigini ifade eden baba Alparslan Aydin, “Bu sekilde aileler varsa Atlantis’i çok öneriyorum. Aileler reklam zannediyor olabilirler. En iyisinin egitim oldugu kanaatindeyim. 3 tane kurum degistirdim en iyisini Atlantis’te yasadim. Imkanlari varsa önce bu kurumu inceleyip gelmelerini isterim. Çocugum özel hocalarla egitim aliyor, çesitli hayvanlar ile temas kurmasiyla ilerleme kaydettigini görüyorum. Özel yerlere gidip bir iki saat çocugunuzu orada tutacaginiza, doganin içinde dersler bittikten sonra hayvanlarla iç içe olunabilen yerleri tavsiye ederim. Bu isi herkes para karsiliginda yapar, Atlantis’i ben bunlardan ayirmak istiyorum. Tüm çocuklar ile olan ilgileri, projelerden beni bilgilendirmeleri, verdikleri tarihlerde gerçekten çocugumun ve diger çocuklarin gelisimlerini göstermesiyle, Türkiye’de degil, Avrupa’da bile bir numara oldugunu söyleyebilirim” dedi.

Kaynak: İHA