Izmir'de Jandarma Köse Bucak Gezip KADES'i Tanitiyor

Izmir Il Jandarma Komutanligi ekipleri, kadina siddet olaylarinin önüne geçebilmek amaciyla, kirsalda yasayan kadinlarin ayagina giderek Kadin Acil Destek Uygulamasini (KADES) anlatiyor. Ekipler, uygulamayla ilk kez tanisan kadinlarin telefonlarina KADES uygulamasini yükleyerek, uygulamanin nasil kullanilacagini tek tek anlatarak tanitim brosürleri dagitiyor.

Izmir'de Jandarma Köse Bucak Gezip KADES'i Tanitiyor


Kadina yönelik siddetin önüne geçilmesi amaciyla çalismalar yapan Izmir Il Jandarma Komutanligi ekipleri, ilçe ilçe, köy köy gezip, kirsalda yasayan kadinlarin ayagina giderek Kadin Acil Destek uygulamasini (KADES) anlatiyor. Kirsal bölgelerdeki tarlalar, bahçeler, seralar ve fabrikalarda çalisa kadinlara KADES uygulamasini tanitan Aile Içi Siddetle Mücadele ve Çocuk Sube Müdürlügü ekipleri, kadinlarin kendini tehlikede hissettiginde veya siddet gördügünde, ekiplerin hizli bir sekilde olaya müdahale edeceklerini bildirilen uygulama hakkinda bilgilendirmede bulundu. Ekipler, Kemalpasa ilçesinde bulunan bir fabrikada çalisan kadin isçileri ziyaret ederek uygulama hakkinda detayli egitim ve brosür dagitti.

KADES uygulamasini daha önce bilmeyen kadinlar da uygulama hakkinda bilgi sahibi olduklarini ve dagitilan brosürlerden uygulama hakkindaki detaylari ögrendiklerini söylediler.

5 dakika içerisinde müdahale

KADES programi hakkinda açiklamalarda bulunan Izmir Il Jandarma Komutan Yardimcisi Albay Dursun Degirmenci, uygulamadan yapilan ihbar sonrasi ekiplerin 5 dakika içerisinde konumda olduklarinin altini çizdi. Albay Degirmenci, "Kamuoyunda kisaca KADES olarak bilinen bu uygulama, Kadin Acil Destek Uygulamasi’dir. Akilli telefonlarimiza kolayca indirebilecegimiz ve tek tusla kullanabilecegimiz bir uygulamadir. Sadece telefonumuzun konumunun açik olmasi gerekmektedir. Kadina siddetle ilgili olarak, KADES programiyla bir ihbarda bulunuldugu zaman, 5 dakika içerisinde ekiplerimiz tarafindan konuya müdahale edilmektedir. Vatandaslarimizi aile içi ve çocuga siddet konularinda bilinçlendirmek maksadiyla, özellikle kadin vatandaslarimizin çalistigi tarla ve sera gibi tarim alanlari, fabrikalar, imalathaneler, kiz ögrencilerimiz için okullarda, hatta jandarma personeli er ve erbaslara bile bulunduklari alanda arkadaslarimiz tarafindan bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyeti yürütülüyor" açiklamasinda bulundu.

"Egitim faydali oldu, KADES hayat kurtardi"

Egitim verilen bir kadinin, siddete maruz kaldigini hissettigi anda uygulama üzerinden ihbarda bulundugu ve bunun üzerine jandarma ekiplerinin süratle olay yerine giderek siddeti önlediginin örnegini veren Izmir Il Jandarma Komutan Yardimcisi Albay Dursun Degirmenci, "Egitim faaliyetlerimiz dahilinde, KADES konusunda 2021 yilinda 2 bin 870, 2022 yilinin ilk 5 ayinda ise bin 150 kadin vatandasimiza egitim verilmistir. Yine KADES programi üzerinden müdahale ettigimiz olaylarda ise, 2021 yilinda bin 150 olaya müdahale edildi, 2022 yilinda ise 150 olaya müdahale edildi. 2020 yilinda Ödemis ilçesinde KADES programindan ihbarda bulunan bir kadin vatandasimiza süratle müdahale edilerek siddete maruz kalmasi önlenmistir. Burada önemli olan, bu vatandasimiza daha önce personelimiz tarafindan egitim faaliyeti saglanmis olmasi" diye konustu.



KADES’i bilmiyorlardi

Daha önce KADES uygulamasi hakkinda haberdar olmadiklarini söyleyen fabrika çalisani kadinlar, jandarma ekiplerinin egitim faaliyeti sayesinde uygulamayi ögrendiklerini söyledi.

Bilgilendirme faaliyeti nedeniyle ekiplere tesekkür eden vatandaslardan Nurten Atmaca, "KADES’in ne oldugunu bilmiyordum açikçasi, burada anlatildiginda ögrenmis oldum. Burada anlatilanlar faydali oldu" dedi.

Kadin çalisanlardan Büsra Acar ise, "Daha önceden bilmiyordum. Simdi burada dagitilan brosürleri okuyarak bilgi sahibi oldum. Jandarma ekiplerimize tesekkür ediyorum. Daha önce bilmedigimiz için bu tarz durumlarda 112’yi arayarak yardim istiyorduk. Su an uygulamayi telefonumuza indirdik" sözlerine yer verdi.
Kaynak: İHA