Nefroloji Uzmani Doç. Dr. Ok Açiklamasi 'Ileri Yas Böbrek Nakline Engel Degil'

Izmir’de 71 yasindaki Zeki Çolakoglu’nu diyalize mahkum olmaktan kendisinden 4 yas küçük esi Sevtap Çolakoglu (67) kurtardi. Kent Hastanesi’nde gerçeklesen nakil operasyonuyla Çolakoglu’na “Ruh ikizim” dedigi karisi can asisi oldu. Çiftin yaslarina dikkat çeken Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok, “Gerek hastalar ve gerek vericiler için yas, böbrek nakli için engel degil. Dolayisiyla hastalarimiz ya da vericiler ‘ben yasliyim, olmaz’ diye düsünmesinler. Bu çiftimiz en canli örnegi” dedi.

Nefroloji Uzmani Doç. Dr. Ok Açiklamasi 'Ileri Yas Böbrek Nakline Engel Degil'
Banka emeklisi Sevtap Çolakoglu ile 46 yildir evli olduklarini belirten avukat Zeki Çolakoglu’nu böbrek nakline götüren süreç 2007 yilinda basladi.

Yaptirdigi bir tetkik sonucunda böbrek yetmezliginin ilk sinyalini alan Çolakoglu, yillarini doktor takibinde geçirdi ve tüm diyet önerilerini, ilaç tedavilerini uyguladi. Nedeni bilinmeyen böbrek yetmezligi yillar içinde ilerlerken, Çolakoglu kontrol için Kent Hastanesi’ne basvurdu. Çolakoglu, Nefroloji Uzmani Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok tarafindan muayene edildi, gerekli tetkikleri yapildi. 71 yasindaki Çolakoglu’na önündeki süreçte hemodiyaliz ya da nakil seçeneklerinden birini tercih etmesi gerekecegi belirtildi. Nakil seçenegini tercih eden Çolakoglu için bir çocuk annesi esi 67 yasindaki Sevtap Çolakoglu gönüllü oldu. Yapilan tetkikler sonucu alici ve vericinin uygun oldugu saptandi. Nitekim geçtigimiz 28 Mayis’ta Opr. Dr. Ugur Saraçoglu ve Opr. Dr. Isik Özgü’nün baskanligindaki ekipler nakli gerçeklestirdi. Sevtap Çolakoglu’ndan alinan bir böbrek esi Çolakoglu’na basariyla nakledildi.

“Esim benim ruh ikizim”

Faal olarak meslegini sürdüren Çolakoglu, böbrek nakliyle yepyeni bir hayata basladigini belirterek söyle konust: “Yillardan beri böbrek yetmezligi nedeniyle doktor takibindeyim. Sinsi bir hastalik, bir tetkik sirasinda ortaya çikti. Bunun disinda hiç saglik sorunum olmadi. Esimle ben sagliklarimiza yatirim yapan insanlar olduk, kendimize iyi baktik. Kent’e geçen yil kontroller için geldim. Hastaligim 5. evredeydi ve belirtiler baslamisti. Süreç daraliyor, aleyhime isliyordu. Hemodiyaliz de hayati zorlastiran bir süreç olacakti. Diyalize girmemek için diyetlere harfi harfine uydum. Nakil olmaya karar verdigimde esimin uyumlu çikmasi büyük sans oldu. Alici ve verici adayi olarak Kent Hastanesi’nde çok detayli incelendik, uygun karari çikti ve nakil olduk. Karim benim ruh ikizim, zenginligim. Bana yeni bir hayatin kapilarini açan esime ve doktorlarima çok tesekkür ediyorum.”

“Yasim ileri, olmaz demeyin”

Sevtap Çolakoglu da esine donör olabilmenin mutlulugunu yasadigini belirtirken, Kent Hastanesi Böbrek nakli ekibinden Nefroloji Uzmani Doç. Dr. Ok alici ve vericilerin ileri yasta olmalarina dikkak çekerek sunlari söyledi: “Gerek hastalar ve gerek vericiler için yas, böbrek nakli için engel bir faktör degildir. Dolayisiyla hastalarimiz ya da vericiler ‘ben yasliyim, olmaz’ diye düsünmesinler. Mutlaka bir doktor degerlendirmesine gitsinler. Nefroloji hekimi kendilerinin yandas hastaliklarini ve genel saglik durumlarini nakil için mutlaka degerlendirmeli. Torununa veren vericimiz de oldu, bu sekilde ikisi de 70’li yaslarda alici verici nakil yaptigimiz hastalarimiz da oldu. Yani kisilerin genel saglik durumu her zaman yaslariyla iliskili olmuyor. Günümüzde insanlarin yasam süresi daha da uzuyor, biz de yasli hastalarla daha çok karsilasiyoruz. Eskiden hem saglik hizmetleri hem de yasam kalitesi daha düsükken yasli hastalar sistem içerisinde bu raddeye gelemiyordu. Bu nakillerde özel bir problemle de karsilasmiyoruz. Hatta bagisiklik sistemleri daha uyumlu olabildigi için bu hastalarda ret orani da daha düsük olabiliyor. Onlara özgü ve daha az zarar verici daha düsük ilaç dozlariyla gidiyoruz. Vericiler açisindan da tetkikler yapildigi için onlarin da riskini oldukça düsük olacak sekilde kabul ediyoruz. Çolakoglu çiftinde de yaslariyla ilgili bir problem yasamadik, sifayla taburcu ettik.”
Kaynak: İHA