Rize Ticaret Borsasi Baskani Erdogan Açiklamasi 'Ben Hain Degilim'

Rize Ticaret Borsasi Baskani Mehmet Erdogan, "Mehmet Erdogan hain degildir, bütün emegini Rize’ye vermis bir insandir" dedi.

Rize Ticaret Borsasi Baskani Erdogan Açiklamasi 'Ben Hain Degilim'
Ulusal Çay Konseyi Yönetim Kurulu Baskani ve Rize Ticaret Borsasi Baskani Mehmet Erdogan, düzenledigi basin toplantisinda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan Çay Kanunu Teklifi’ndeki maddelerden kendilerinin haberi olmadigi halde sert dille elestirilerin odagi oldugunu dile getirerek tepki gösterdi. Basin toplantisinda konusan Erdogan, Çay Kanun Teklifi’nden medyada çikan haberlerle haberi oldugunu söyleyerek, “Baskanligini benim yapmis oldugum Ulusal Çay Konseyi’ni ilgilendiren benim de haberdar olmadigim bir yükümlülükle piyasaya yayildi. Bize, kanun teklifinde Ulusal Çay Konseyi olarak yas çay taban fiyatinin belirlenip ilan edilmesi, açiklanmasi gibi bir görev addedildi. Çok net söylüyorum, bu ne bizim talebimizdir, ne de biz üzerimize böyle bir mükellefiyet alacak kadar ve bu tepkileri kamuoyundan gelecegini bilerek bunu yapacak kadar da küçük düsünceler içerisinde olmadik. Her zaman talebimiz suydu, yerelin görüsü alinsin, bakanlik veya gerekli kurum bunun açiklamasini yapsin. Bizden bu talep istendiginde Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz benden ‘böyle bir çalisma olsun mu kanun içerisinde’ dediginde net olarak söyledigimi söylüyorum ‘bu çalismanin biz sadece önerisi oluruz kamuoyunda taraflarin beklentilerini fiyat beklentilerini toparlar, belli bir süzgeçten geçirip bakanliga sunariz, teklif ederiz. Böyle bir fiyat beklentisi var ama takdir bakanligin veya açiklayacak olan kurumun olur’ seklinde net ibarelerimiz vardir. Ulusal Çay Konseyi döneminde bundan 8-10 yil önce hazirlanmis taslakta öyle bir görev vardir, ne de Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi’nden gönderilen taslakta da böyle bir sey yok. Kaldi ki bu çalismayi yaptik, bir fiyat açikladik diyelim. ÇAYKUR’da uymaz, özel sektörde uymaz, vatandas da o kalite parametrelerine uymaz, elinde hiçbir yaptirim gücün yok. Açiklanan fiyata uymayanlar cezalandiracak sekilde, bir yaptirim gücüm olsa, bütün taraflarin katilimiyla taban fiyat olmasini zaten öneririz. Yapilacak her çalismanin da içerisinde oluruz” dedi.



"Biz önerimizi Bakanliga yazdik"

Erdogan, “Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi 28 madde olarak düzenlendigi bir Çay Kanun Taslagi’ni bakanliga gönderdiler ama bugün önümüze çikan 13 maddelik, birçogu kisilmis, bir yerlerden bazi seyleri alinip yönetmeliklere atfedilmis. Bizim önerimizi bugün bakanligi yazdik, gerekli birimlere de yazdik, bilgi de verdik. Bugün üzerinde durulan Ulusal Çay Konseyi yas çay fiyatini belirler, açiklar maddesini, ulusal çay konseyi, taraflarin görüslerini alarak, referans olabilecek fiyat önerisini bakanliga gönderir, ilgili kurum yasal fiyatini kendi belirler, açiklar maddesi ile degistirilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandi.

"Biz çaya mahkumuz"

Çayin devlet korumasi altina alinan bitki olmasi için çabaladiklarini ifade eden Erdogan, "Çaya bir taban fiyat bir referans fiyat getirilmeli. Eger bir kanun çikaracaksak referans fiyat getirmemiz lazim. Herkes bunun Uluslararasi ticari kurallara aykiri oldugunu söylüyor. Çok yillik bitkilerde. Bu tip bir kisitlama yok. Biz çayimizi bu yil ekmeyip nohut ekecegiz diyemeyiz. Biz çaya mahkumuz. Onun için çay devletin koruma altina almasi gereken bir bitkidir. Basindan beri çabamiz bu yöndedir. Oturdugun yerden bir seyler yazip göndermek çok kolay ama gelene zarar vermekte çok kolay. Yapilmasi gereken iyi seylerede zarar vermek çok kolay. Lütfen herkes bu çizginin içerisinde kalsin" seklinde konustu.



"Mehmet Erdogan Borsa Baskani, Ulusal Çay Konseyi Baskani hain degildir"

Kendisine haksizliklar yapildigini sözlerine yansitan Mehmet Erdogan, “Eger çayi konusacaksak, çayin bölgenin menfaatini konusacaksak, lütfen siyasi rozetlerimizi ve kimlik rozetlerimizi disarida birakarak konusalim, destekli çalisalim, olmamasi gereken bir sey varsa bunun olmamasi gerektigini söyleyelim. 5 gündür piyasaya bakiyorum, yazilanlari, çizilenleri okuyorum. Çok haksizliklar var, belli konularda da hakkimi helal etmiyorum. Mehmet Erdogan Borsa Baskani, Ulusal Çay Konseyi Baskani hain degildir, bütün emegini Rize’ye vermis, emegini de kazandigini da Rize’ye yatirmis bir insandir ve çay sektörüne borçlu olduguna inandigi içinde sosyal görevlerini yerine getiren bir insandir. Mehmet Erdogan hain degildir bunun da böyle bilinmesini istiyorum” dedi.

Kaynak: İHA