AB Açiklamasi 'Ukrayna'ya Askeri Ve Mali Yardimlar Yapmaya Karar Verdik'

Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi’de ilk günün sona ermesinin ardindan konusan AB Konseyi Baskani Charles Michel, "Ukrayna’ya askeri ve mali yardimlar yapmaya karar verdik" dedi.

AB Açiklamasi 'Ukrayna'ya Askeri Ve Mali Yardimlar Yapmaya Karar Verdik'
Belçika’nin baskenti Brüksel’de düzenlenen AB Liderler Zirvesi’nde ilk gün sona erdi. AB Konseyi Baskani Charles Michel, AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve AB Dönem Baskani sifatiyla Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ortak basin toplantisi düzenledi.

Michel, AB liderlerinin ilk gün oturumlarinda yapilan müzakerelerde AB Komisyonu tarafindan Ukrayna ve Moldova’ya AB’ye “aday ülke statüsü” verilmesi yönündeki tavsiye kararini görüserek uygun gördügünü bildirerek, bu gelismeyi tarihi bir an olarak nitelendirdi. Michel ayrica, "Ukrayna’ya askeri ve mali yardimlar yapmaya karar verdik" dedi.

Bati Balkan ülkelerinin liderleriyle de görüstüklerini bildiren Michel, “Bati Balkan ülkeleri ile AB üyelik sürecini yeniden ele almak, bazi anlasmazliklari çözmek ve mevcut zorluklarini asmalarina yardim etmek konusunda anlastik’’ ifadelerini kullandi.

AB, Bosna Hersek hakkinda rapor hazirlayacak

Toplantida, Bosna Hersek’i de ele aldiklarini aktaran Michel, "AB Komisyonu hizli bir sekilde Bosna Hersek konusunda bir rapor hazirlayacak. Bir Avrupa politik toplulugu fikri kapsaminda Bati Balkan ülkeleriyle bir isbirligi hazirligi içerisindeyiz’’ dedi.



“Ülkelerin AB üyesi olmak için ev ödevleri olacak”

Michel’in ardindan sözü alan von der Leyen, "Avrupa için çok önemli bir gün. Baskanlari tebrik ediyorum. Avrupa ailesine hos geldiler. AB üyelik perspektifinden gelecege bakmaliyiz. Çok tatmin edici ilerlemeler olmali. Tabi ki ülkelerin AB üyesi olmak için ev ödevleri olacak. Gerekli reformlari yapmalari gerekiyor. Çünkü bu reformlar hem bu ülkeler için hem de vatandaslari için iyidir" ifadelerini kullandi.

“Kiev’e giderek destegimizi gösterdik”

Macron ise, yasanan gelismelerin tarihi oldugunu belirterek, “Ukrayna’ya üyelik yolunda adaylik hakkinin taninmasi için geçen hafta Almanya Basbakani Olaf Sholz ve Italya Basbakani Mario Draghi ile Kiev’e giderek destegimizi gösterdik. AB Komisyonu’nun çalismasi ve Charles Michel sayesinde oy birligi saglandi. Bu kararla verilen mesaj ilk günden beri ayni oldu. Hizli, tarihi ve birlik mesaji’’ ifadelerini kullandi.

AB’den Ukrayna ve Moldova’ya “aday ülke statüsü”

Michel ortak basin toplantisi öncesi sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, “Anlasma. Avrupa Konseyi, AB’nin Ukrayna ve Moldova’ya aday statüsü verilmesine karar verdi. Tarihi bir an. Bugün, AB yolunda önemli bir adim atiliyor” ifadelerini kullanmis, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ve Ukrayna halki ile Moldova Cumhurbaskani Maya Sandu ve Moldova halkini tebrik etmisti.

Michel ayrica, AB Liderlerinin, Gürcistan’in Avrupa perspektifini tanimaya karar verdigini ve belirlenen öncelikler karsilanir karsilanmaz AB’nin Gürcistan’a “aday ülke statüsü” vermeye hazir oldugunu aktarmis, “Gürcü halkini tebrik ediyorum. Bu, AB-Gürcistan iliskilerinde tarihi bir andir. Gürcistan’in gelecegi AB’dedir” demisti.

Ukrayna, Rus saldirilarinin ardindan AB’ye basvurmustu

Rusya’nin 24 Subat’ta saldirilarina baslamasindan 4 gün sonra 28 Subat 2022’de Ukrayna, Moldova ve Gürcistan ise 3 Mart 2022’de AB’ye adaylik basvurusunu yapmisti. Adaylik statüsü, bir ülkenin AB’ye katilim sürecindeki ilk adimi olustururken, ilerleyen asamalarda ise AB’ye katilim müzakereleri basliyor.
Kaynak: İHA