Türkiye Ve Suudi Arabistan'dan Ortak Bildiri

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in ve Suudi Arabistan Veliahti ve Basbakan Yardimcisi Prens Muhammed bin Selman bin Abdülaziz Al Saud’un görüsmesi sonrasi her iki ülkenin disisleri bakanlarinin imzasinin oldugu ortak bir bildiri yayimlandi.

Türkiye Ve Suudi Arabistan'dan Ortak Bildiri


Yayimlanan bildiride, "Suudi Arabistan Veliahti ve Basbakan Yardimcisi Prens Muhammed bin Selman bin Abdülaziz Al Saud, Türkiye Cumhuriyeti ve Suudi Arabistan Kralligi liderligini ve iki ülkenin kardes halklarini birlestiren seçkin kardeslik iliskilerinden ve köklü tarihi baglardan yola çikarak, Türkiye Cumhurbaskani Sayin Recep Tayyip Erdogan’in nazik davetine icabetle, 22 Haziran 2022 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’ne bir ziyaret gerçeklestirmistir. Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdülaziz Al Saud, Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde resmi törenle karsilanmistir. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Veliaht Prens Muhammed bin Salman bin Abdülaziz Al Saud arasinda resmi görüsmeler, iki ülke arasindaki mükemmel iliskilerin derinligini bünyesinde barindiran samimiyet ve kardeslik ortaminda gerçeklestirilmistir. Görüsmelerde Türkiye Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan Kralligi arasindaki ikili iliskiler muhtelif yönleriyle ele alinmis,siyasi, ekonomik, askeri, güvenlik ve kültürel iliskiler dahil olmak üzere iki ülke arasindaki ikili iliskilerde yeni bir isbirligi döneminin baslamasina yönelik ortak kararlilik en güçlü sekilde vurgulanmis; bölgesel ve uluslararasi alanda öne çikan ve her iki tarafin da önem atfettigi gelismeler hakkinda görüs alisverisinde bulunulmustur.” denildi.

Ortak bildiri söyle devam etti:

"Taraflar, karsilikli ticaretin gelistirilmesi ve çesitlendirilmesi imkanlarini, iki ülke arasindaki karsilikli ticaretin kolaylastirilmasini ve önündeki zorluklarin üstesinden gelinmesini, yatirim firsatlarinin arastirilmasi ve çesitli alanlarda somut ortakliklara dönüstürülmesi için iki ülkenin kamu ve özel sektöründeki iletisimin artirilmasini ele almislardir. Taraflar G-20 üyeleri olarak, iki ülkenin büyük ekonomik potansiyelini ve Suudi Arabistan’in 2030 Vizyonu’nun yatirim, ticaret, turizm, kalkinma, sanayi, madencilik, insaat projeleri, ulasim-altyapi (müteahhitlik dahil), tarim, gida güvenligi, saglik, iletisim-bilgi teknolojisi alanlari, medya ve spor alanlarinda sundugu firsatlari vurgulamislar, Suudi-Türk Koordinasyon Konseyi’nin çalismalarini etkinlestirme, ortak ilgi konularinda isbirligi ve koordinasyon seviyesini yükseltme ve iki ülke uzmanlari arasinda tecrübe paylasimi konulari üzerinde çalisma hususunda mutabakata varildi. Türkiye-Körfez Isbirligi Konseyi’nin (KIK) 13 Ekim 2016 tarihli 5. Bakanlar Toplantisi Ortak Beyanati’na atifla, Türkiye-KIK Serbest Ticaret Anlasmasi müzakerelerinin önemine deginmislerdir.”

Yayimlanan ortak bildiride, her iki ülkenin mutabakata vardigi anlasmalara ve konulara yer verildi.

Mutabakata varilan anlasmalar ve konular söyle:

“Taraflar, enerji alaninda özellikle petrol ve rafinerisi, petrokimya, enerji verimliligi, elektrik, yenilenebilir enerji, inovasyon, hidrokarbon kaynaklari için temiz teknolojiler, hidrojen de dahil olmak üzere düsük karbonlu yakitlar alanlarinda isbirligi yapma beklentilerini; enerji sektörü ve ilgili tedarik zincirlerinin yerellestirilmesi ve bu alanlarda ilgili projeler gelistirilmesi hususlari üzerinde çalisilmasi arzusunu ifade etmislerdir.

Taraflar, yapay zekâ, dijital teknolojiler ve akilli sehirler alanlarinda üretim ve yatirim ortakliklarinin gelistirilmesi ve bu alanlarda faaliyet gösteren özel sektör aktörlerinin isbirligine tesvik edilmeleri hususlarinda görüs birligine varmislardir.

Taraflar, iklim degisikligi ve çevre kaynakli sinamalarla mücadele konusundaki kararliliklarini vurgulamis ve bu alanlarda isbirligini artirma hususunda mutabik kalmislardir. Türk tarafi, Suudi Arabistan girisimcilik ekosisteminde faaliyet gösteren yatirim fonlarini Türkiye’deki startup’lara yatirim yapmaya ve onlarla ortakliklar kurmaya davet etmistir.

Taraflar, "Türk Standartlari Enstitüsü" (TSE) ile Suudi Arabistan Standartlar, Metroloji ve Kalite Teskilati (SASO) arasindaki iliskilerin ilgili iki kurum arasinda imzalanan isbirligi anlasmalari çerçevesinde güçlendirilmesi ve sürdürülmesi konusunda mutabik kalmislardir.

Her iki taraf, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) ile Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Sehri (KACST) arasinda 2016 yilinda imzalanan isbirligi protokolü çerçevesinde bilim insanlarinin karsilikli ziyaretleri konusunda mutabik kalmislardir.

Taraflar, Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi Baskanligi (KOSGEB) ile Suudi Arabistan KOBI Otoritesi (SMEA) arasinda isbirligi faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve gelistirilmesi gerektigini vurgulamislardir.

Taraflar, savunma konusunda iki ülkenin çikarlarina hizmet edecek ve bölgede güvenlik ve istikrarin saglanmasina katkida bulunacak sekilde savunma isbirligi alanlarinda iki ülke arasinda imzalanan anlasmalarin etkin hale getirilmesi hususunda mutabik kalmislardir.

Iki taraf, adli isbirligini gelistirme; hukuki ve adli alanlardaki uzmanlar arasinda tecrübe paylasimi konusunda mutabik kalmislardir.

Taraflar, turizm alaninda isbirliginin ve iki ülke arasindaki turizm hareketinin gelistirilmesinin, her iki ülkenin turizm potansiyelinin arastirilmasinin, ayrica turizm sektörüne ve gelisimine fayda saglayan sürdürülebilir turizmle ilgili ortak faaliyetlerin tesvik edilmesinin önemini vurgulamislardir.

Taraflar, ulusal sivil havacilik otoriteleri arasinda isbirliginin güçlendirilmesinin, havayollarinin operasyonlari için idari prosedürlerin kolaylastirilmasinin ve iki ülke arasindaki uçus sayisinin artirilmasinin öneminin altini çizmislerdir.

Taraflar, saglik alaninda iki ülke arasindaki mevcut isbirligini gelistirme kararliliklarini vurgulamislar ve saglik yatirimlari alaninda isbirligi firsatlarinin arastirilmasi hususunda mutabik kalmislardir.

Suudi tarafi, Riyad’in EXPO 2030 adayligina Türkiye’nin verdigi destekten ötürü sükranlarini ifade etmistir.

Taraflar, iki ülkenin ve halklarinin çikarlari dogrultusunda bölgenin istikrar ve huzurunun güçlendirilmesi için, bölgesel konularda da istisare ve isbirliginin derinlestirilmesini kararlastirmislardir.

Veliaht Prens ve Basbakan Yardimcisi Prens Muhammed bin Salman bin Abdülaziz Al Saud, Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in nazik ev sahipliginden ve ziyaretleri sirasinda kendisine ve heyetine gösterilen yakinlik ve muhabbetten ötürü sükranlarini dile getirmistir.

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Covid salgininin neden oldugu zorluklara ragmen 2021 yilinda Hac düzenleme çabalarindan ve Iki Kutsal Caminin Hizmetkarinin hacilara ve ziyaretçilere hizmet etme çabalarindan ötürü takdirlerini ve bu yil Hac ve Umre’nin yeniden baslamasindan duydugu memnuniyeti dile getirmis; Iki Kutsal Caminin Hizmetkari Kral Selman bin Abdulaziz Al Saud ve Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz Al Saud’a bu konudaki çabalarindan ötürü tesekkür etmistir.

Görüsmenin sonunda taraflar, iki ülkenin ve halklarinin ortak çikarlarina katkida bulunacak ve tüm kesimlere fayda saglayacak sekilde, bölgenin gelecegine hizmet etmek için tarihi kardeslik temelinde isbirligini gelistirerek sürdürme kararliliklarini vurgulamislardir.”
Kaynak: İHA