Stoltenberg Açiklamasi 'Türkiye Terörle Mücadelede Kilit Rol Oynadi Ve Oynamaya Devam Ediyor'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Türkiye terörle mücadelede kilit rol oynadi ve oynamaya devam ediyor” dedi.

Stoltenberg Açiklamasi 'Türkiye Terörle Mücadelede Kilit Rol Oynadi Ve Oynamaya Devam Ediyor'


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD merkezli haber sitesi Politico’nun canli yayininda sorulari yanitladi. Hem Finlandiya’nin hem de Isveç’in NATO’ya katilim sürecindeki sonraki adimlar üzerinde aktif olarak çalistiklarini dile getiren Stoltenberg, terörle mücadele de dahil olmak üzere Türkiye’nin güvenlik endiselerini de ele aldiklarini aktardi. Stoltenberg, amacinin her iki ülkenin de bir an önce NATO’ya katilabilmesi için ortak bir yol bulmak oldugunu ifade etti.

Gelen bir soru üzerine NATO’daki fikir ayriliklarina deginen Stoltenberg, “Her seyden önce NATO’da birçok konuda farkli görüsler var. Bu her zaman böyle olmustur” ifadelerini kullanarak, 1950’lerdeki Süveys Krizi’ni, 1960’larda Fransa’nin NATO’nun askeri kanadindan ayrilmasini ve NATO Karargahi’nin Fransa’nin baskenti Paris’ten Belçika’nin baskenti Brüksel’e tasinmasini, 1970’lerde Afrika ve Vietnam’daki savaslari, Irak Savasi’ni örnek verdi.

NATO’nun iktidarda farkli siyasi partilere sahip 30 farkli ulus oldugunu hatirlatan Stoltenberg, “NATO’da etkileyici olan sey, birçok konuda farkli görüslere sahip 30 farkli müttefik olmamiza ragmen, pek çok konuda hemfikir olmamiz, korumaya ve savunmaya hazir olan temel konularda her zaman hemfikir olacagimizdir” dedi.



“Türkiye, terör saldirilarindan en fazla zarar gören NATO müttefiki”

Finlandiya ve Isveç konusunda müttefiklerin ayni fikirde oldugundan emin oldugunu aktaran Stoltenberg, "Finlandiya ve Isveç konusunda ayni fikirde oldugumuzdan eminim. Ancak yapmamiz gereken simdi oturup Türkiye’nin ifade ettigi farkliliklari ve endiseleri ele almaktir. Çünkü Türkiye’nin terör saldirilarindan en fazla zarar gören NATO müttefiki ülke oldugunu da kabul etmemiz gerekiyor. Ittifakimiz için büyük önem tasiyan, Irak ve Suriye sinirindaki bir ülke, terörle mücadelede kilit rol oynadilar ve oynamaya da devam ediyor” dedi.



Türkiye’nin bir Karadeniz ülkesi olduguna deginen Stoltenberg, su anda çok önemli isler yaptigini ve Ukrayna’dan gida ihracati ile ilgili görüsmeleri kolaylastirdigini açiklayarak, “Dolayisiyla, endiselerini dile getirdiklerinde elbette oturup bu endiseleri ele almamiz gerekiyor. Su anda tam olarak bunun üzerine istisare ediyoruz. Umarim Finlandiya ve Isveç’in en kisa zamanda üye olmalarina izin verecek bir çözüm bulabiliriz” dedi.

Kaynak: İHA