OGM Açiklamasi 'Kara Müdahalesi Yanginin Kontrol Altina Alinmasi Için Esas Unsurdur'

Orman Genel Müdürlügü,(OGM) orman yanginlariyla nasil mücadele edildigine dair bilgi paylasiminda bulundu. Paylasimda, “Kara müdahalesi yanginin kontrol altina alinmasi için esas unsurdur” denildi.

OGM Açiklamasi 'Kara Müdahalesi Yanginin Kontrol Altina Alinmasi Için Esas Unsurdur'
OGM, Twitter hesabindan orman yanginlariyla nasil mücadele edildigine dair bilgi paylasiminda bulundu. “Kara müdahalesi yanginin kontrol altina alinmasi için esas unsurdur” denilen paylasimda, yangin söndürme çalismalarinda uçaklarin yanginlarin enerjisini düsürmek için kara ekiplerine destek amaçli kullanildigini belirtildi. Paylasimda su bilgilere yer verildi:

“Örtü yanginlarinda da etkileri vardir. Ancak tepeden yere indirilen, enerjisi düsürülen yanginin kontrol altina alinmasi ve söndürülmesi kara ekiplerinin çalismalari ile gerçeklesir. Enerjisi çok büyük yanginlar ise hava araçlarinin tüm müdahalelerine ragmen tepeden yere indirilemeyebilir. Çünkü orman yanginlari yanici madde türüne (agaç türü), rüzgara, neme, sicakliga ve cografyaya göre farklilik gösteren yanginlardir. Bu nedenle her yanginda hava müdahalesi istenilen sonucu vermeyebilir.”

"Her kosulda kara ekipleri yangina müdahale eder"

Her kosulda kara ekiplerinin yangina müdahale ettigi bilgisinin verildigi paylasimda, “Kara müdahalesi esnasinda itfaiye kamyonlarina benzeyen ancak teknik donanim ve özellikleri ile daha üstün olan 4x4 veya 6x6 çeker, arazi kosullarina uygun tasarlanan orman arazözleri kullanilir. Arazözler en zorlu arazi ve yükseltilere çikarak yüksek basinçli suyu veya köpügü yanginin üzerine atarlar. Ulasilmasi güç olan yerlere kara ekiplerinin hortumlar ekleyerek ulasmasi için yüksek basinçli su imkani sunarlar. 2,5 -4 ton araliginda bir su depolama kapasitesine sahip arazözler 12 ton su kapasitesine sahip su tankerleri ile desteklenerek yangin alanindan su almak için uzaklasmadan daha uzun süre görev yapmalari saglanir. Ilk müdahale araci IMA’lar 4x4 kamyonet tarzi araçlardir. Daha küçük su ve köpük depolari ile daha lokal ve yeni baslamis ufak yanginlarda ilk müdahaleyi saglarlar. Bu araçlar da kendi benzerlerine göre donanimli ve yanginla mücadeleye özel olarak dizayn edilmistir.”

"Orman yangininin kontrol altina alinmasi, söndürülmesi ve sogutulmasi için karadan müdahale ise en temel esastir”

Paylasimin devaminda, "Dozerler yanginla mücadelenin vazgeçilmez unsurlaridir. Yangina müdahale için yol açma, yangin önleme seridi olusturma ve en önemlisi yanginin etrafini çevirerek ilerleyisini durdurmak, yanici maddeleri azaltmak için kullanilirlar. Dozerler yanginin ilerleyisini kesmek için agaçlarin devrilmesini saglarlar. Bu üzücü bir durum ancak daha fazla ormani kurtarabilmek adina yapilmasi gereken bir çalismadir. Dozerler büyük seritlerin açilmasinda, yanginin etrafinin çevrilmesi ve tutulmasinda önemli bir role sahiptirler. Is makinalari da ayni sekilde yol açmak, kayaç malzemeyi ve kayalari kirmak, yolu düzeltmek, yanici madde yükünü azaltmak için kullanilan araçlardir. Ayrica sahada mobil yangin yönetim merkezi görevini üstlenen ileri teknoloji araçlarimiz kara ekiplerine teknik destek saglamaktadir. Yanginla mücadelede karsi ates olmak üzere birçok yöntem kara müdahalelerinde kullanilir. Uzun süren egitimlerden geçen kara ekiplerimiz büyük bir özveri ile atesin tam karsisinda mücadele eder. Tek bir agaç yanmasin, tek bir canli dostumuz zarar görmesin diye fedakarca çalisir.

Tüm ekiplerimiz özel egitim almis yangin uzmanlarimiz tarafindan sevk ve idare edilir. Yanginin ilerleyisi ve durumu anlik olarak karar destek sistemleri, IHA’lar ve özel yazilimlarimizla izlenir. Hava ve kara ekiplerimizin uyumlu ve koordineli çalismasi yanginla mücadelemize güç katmaktadir. Ancak orman yangininin kontrol altina alinmasi, söndürülmesi ve sogutulmasi için karadan müdahale ise en temel esastir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA