Kuveyt'te Meclis Feshedildi Açiklamasi Erken Seçim Çagrisi Yapildi

Kuveyt Veliaht Prensi Seyh Mesal el-Ahmad el-Sabah yaptigi açiklamada, meclisi feshetme karari aldiklarini duyurarak, yasal ve anayasal yönergeler uyarinca genel seçim çagrisinda bulundu.

Kuveyt'te Meclis Feshedildi Açiklamasi Erken Seçim Çagrisi Yapildi


Kuveyt Veliaht Prensi Seyh Mesal el-Ahmad el-Sabah, Kuveyt Emiri Seyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah adina ulusa seslendi. El-Sabah, meclisi feshetme karari aldiklarini duyurarak, yasal ve anayasal yönergeler uyarinca genel seçim çagrisinda bulundu. Anayasanin 107. maddesine dayanan karar ile ülkedeki siyasi gidisati düzeltmeyi amaçladiklarini aktaran el-Sabah, "Millet Meclisi’ni feshetmeye ve genel seçim çagrisinda bulunmaya karar verdik. Halk kendilerini uygun sekilde temsil edenleri seçerek siyaset sahnesini düzeltmede son sözü söyleyecek" dedi.



Yürütme makaminin görevlerini "düzgün bir sekilde" yerine getirmedigine dikkat çeken Mesal, bazi yetkililerin "siyasi istikrari saglamak, ülkeye ve halkina hizmet etmek için çalisma taahhüdünde bulunmadiklarini" aktararak, “Bütün bunlar ne yazik ki ulusal birligi tehdit eden ve yurttaslarin istekleriyle bagdasmayan uygulamalarla sonuçlandi. Nihayetinde kalkinmanin yolunu tikadi” dedi.



Meclis birkaç ay içinde feshedilecek

Genel siyasi ortamin vatandaslarin sikayetlerine, yürütme ve yasama makamlarinin çalismalarinda memnuniyetsizlige yol açtigini aktaran Mesal, meclisin feshedilmesi ve seçime gidilmesine iliskin kararnamenin, yasal düzenlemelerin tamamlanmasinin ardindan önümüzdeki birkaç ay içinde çikarilacagini da sözlerine ekledi.

“Biz her iki makamin da çalismalarina müdahale etmedik”

Mesal, kuvvetler ayriligi ilkesine saygi göstermenin, yasama ve yürütme makamlarinin çalismalarina müdahale etmemenin önemine vurgu yaparak, “Biz her iki makamin da çalismalarina müdahale etmedik, sadece devlet yönetimi ile ilgili konularda rehberlik ve tavsiyelerde bulunduk. Ayrica hiç kimseyi reform yapmaktan veya halkin çikarina hizmet etmekten alikoymadik” dedi.



Veliaht Prens’ten anayasanin askiya alinmayacagi sözü

Mesal ayrica, anayasaya tam olarak uyulacagini, degistirilmeyecegini, engellenmeyecegini veya askiya alinamayacagini ifade ederek, hiç kimsenin seçimlere veya bir sonraki Millet Meclisi’nin çalismalarina müdahale etmeyecegine dair güvence verdi.

"Halkin temsilcilerini seçmesine karismayacagiz”

Mesal, "Halkin temsilcilerini seçmesine karismayacagiz ve bir sonraki Millet Meclisi’nin çalismalarina veya baskanini ve farkli komiteleri seçme ile ilgili konulara karismayacagiz" dedi.

Milletvekili seçimi için bir tarih ise henüz açiklanmadi.
Kaynak: İHA