Istanbul Finans Merkezi'ne Iliskin Teklif Kabul Edildi

Istanbul Finans Merkezi’ne (IFM) Iliskin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Istanbul Finans Merkezi'ne Iliskin Teklif Kabul Edildi
Istanbul Finans Merkezi’ne iliskin teklif TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal rekabet gücünü uluslararasi alanda artirmak, finansal piyasalarla ürün ve hizmetlerin gelismesine ve derinlesmesine katkida bulunmak, uluslararasi finans ve sermaye piyasalarina entegrasyonu güçlendirmek ve bu sayede Istanbul Finans Merkezinin (IFM) önde gelen küresel finans merkezlerinden biri olmasini saglamak amaçlaniyor.

IFM’nin alani, yönetilmesine ve isletilmesine dair hükümler, IFM’de gerçeklestirilen faaliyetler ve bu faaliyetlere dair tesvik, indirim, istisna ve muafiyetler de düzenleniyor.

Finansal faaliyetlere iliskin tanimda ilgili kanunlara atif yapilarak; bankacilik, sermaye piyasalari, sigortacilik, finansal kiralama, faktoring ve benzeri piyasalar altinda yer alan menkul kiymetler, türev araçlar, ödeme sistemleri, elektronik para ve benzeri faaliyet, hizmet ve islemlerin IFM’de finansal faaliyet olarak gerçeklestirilebilecegi belirtiliyor.

Cumhurbaskanligi Finans Ofisi tarafindan katilimci belgesi verilecek

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsaminda kat malikleri kurulu, ada temsilciler kurulu ve toplu yapi temsilciler kuruluna ait yetkiler IFM’de bulunan tasinmazlar açisindan 20 yil süreyle yönetici sirket tarafindan kullanilacak. Teklife göre, katilimcilarin faaliyetlerine iliskin islemler için tek durak büro olusturulacak. IFM’de gerçeklestirilecek is ve islemlerin tek elden takibini yapmak ve tek durak büroda yer alan kamu kurum ve kuruluslari arasindaki koordinasyonu saglamak amaciyla tek durak büro, ilgili mevzuat hükümleri sakli kalmak kaydiyla Cumhurbaskanligi Finans Ofisi tarafindan sevk ve idare edilecek.

Katilimci belgesi alarak finansal faaliyet gösteren kuruluslarin yurt disinda yerlesik kisilere sunduklari finansal hizmetler, hizmetten nihai olarak yurt disinda faydalanilmasi kosuluyla finansal hizmet ihracati olarak degerlendirilecek.

Katilimcilar kendi aralarinda IFM’de yürüttükleri faaliyetler kapsaminda, faaliyetlerinin tabi oldugu mevzuata aykiri olmamasi kaydiyla, özel hukuka tabi olarak yaptiklari her nevi islem ve sözlesmelerde serbestçe hukuk seçimi yapabilecek.
Kaynak: İHA