EGM'den Marmaris'teki Orman Yanginina Iliskin Açiklama

Emniyet Genel Müdürlügü (EGM), Mugla’nin Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangini ile ilgili sosyal medya platformlarinda, suç unsuru içerikli paylasimda bulunan hesaplar hakkinda islemlere baslanildigini açikladi.

EGM'den  Marmaris'teki Orman Yanginina Iliskin Açiklama


EGM tarafindan yapilan açiklamada, “Siber Suçlarla Mücadele Daire Baskanligi ve bagli il birimlerince, kanunlarin verdigi yetki ve sorumluluk çerçevesinde, suç ve suçlularla mücadele amaciyla internet ortaminda 7/24 esasina göre yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsaminda; 21 Haziran 2022 tarihinde Mugla ili Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangini ile ilgili sosyal medya platformlari üzerinden; yangina müdahale edilmedigi, otellere alan açmak için çikarildigi ve sabotaj söylemlerinin dolasima sokularak dezenformasyon faaliyetlerinin yürütülmeye çalisildigi, kamuoyu üzerinde panik ve güvensizlik olusturabilecek söylemlerin bilgisayarlar tarafindan yönetilen bot/proje hesaplar araciligiyla yayildigi görülmüstür” denildi.

AÇIKLAMANIN DEVAMINDA SU IFADELERE YER VERILDI:

Meydana gelen yangin olayi ile ilgili paylasimlar incelenmis ve ’halkin bir kesimini diger bir kesimi aleyhine düsmanliga ve/veya kin beslemeye alenen tahrik eden, halk arasinda korku ve panik olusturmak amaciyla içerik üreten’ hesaplar hakkinda çalisma yapilmis olup, suç unsuru içerikli paylasimda bulunan hesaplarin yöneticisi/kullanicisi tespit edilerek islemlere baslanilmistir. Bahse konu olayla ilgili olusturulan etiket ve bahsetmelerle ilgili bot hesaplarin tespitine yönelik yapilan çalismalar neticesinde; #marmaris etiketi (hashtag) kullanilarak 22 bin 787 farkli hesaptan paylasim yapildigi görülmüs; bu hesaplarin yüzde 59.42’sinin bilgisayarlar tarafindan yönetilen bot hesaplar oldugu degerlendirilmistir. ‘Orman’ kelimesi kullanilarak 16 bin 31 farkli hesaptan paylasim yapildigi görülmüs; bu hesaplarin yüzde 67.38’inin bilgisayarlar tarafindan yönetilen bot hesaplar oldugu degerlendirilmistir. ‘Sahan’ kelimesi kullanilarak 10 bin 723 farkli hesaptan paylasim yapildigi görülmüs; bu hesaplarin yüzde 57,14’ünün bilgisayarlar tarafindan yönetilen bot hesaplar oldugu degerlendirilmistir. ‘Otel’ kelimesi kullanilarak 5 bin 709 farkli hesaptan paylasim yapildigi görülmüs; bu hesaplarin yüzde 54.55’inin bilgisayarlar tarafindan yönetilen bot hesaplar oldugu degerlendirilmistir.”

(Hidayet Türkyilmaz/IHA)
Kaynak: İHA