Bulgaristan'da Basbakan Kiril Petkov'un 6 Aylik Koalisyon Hükümeti Düstü

Bulgaristan’da Basbakan Kiril Petkov’un koalisyon hükümeti mecliste yapilan güven oylamasini kaybederek düstü.

Bulgaristan'da Basbakan Kiril Petkov'un 6 Aylik Koalisyon Hükümeti Düstü
Bulgaristan’daki koalisyon hükümeti düstü. Bulgaristan Basbakani Kiril Petkov’un kurdugu koalisyon hükümeti, eski Basbakan Boyko Borisov’un lideri oldugu Bulgaristan’in Avrupali Gelisimi Için Yurttaslar (GERB) partisinin verdigi gensoru önergesi sonrasi mecliste yapilan güven oylamasini kaybetti. Petkov hükümeti, göreve baslamasindan 6 ay sonra yapilan güven oylamasinda, 240 sandalyeli mecliste 123 milletvekili hükümet aleyhinde, 166’si ise hükümet lehinde oy kullandi.

Degisime Devam Partisi (PP), Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve Demokratik Bulgaristan Partisi (DB) olusuyordu. Koalisyon hükümetinin ortaklarindan Slavi Trifonov liderligindeki Böyle Bir Halk Var (ITN) Partisi ise, Bulgaristan’in Kuzey Makedonya ile ilgili politikasini bahane ederek 8 Haziran’da koalisyondan ayrilmisti.

Bulgaristan Cumhurbaskani Rumen Radev’in anayasaya göre meclisteki en çok sandalyeye sahip olan PP’ye tekrar hükümeti kurma görevi verecek, ardindan PP’nin hükümeti kurmakta basarisiz olmasi halinde söz konusu görev GERB’e geçecek. GERB’inde basarisiz olmasi halinde Radev, meclisteki herhangi bir partiye bu görevi verecek ve hükümetin kurulamamasi halinde erken seçim karari alacak.

Öte yandan Bulgaristan’da geçtigimiz yil 3 kez genel seçimler için sandik basina gidilmis, Petkov hükümeti ise 13 Aralik 2021 tarihinde güvenoyu alarak göreve baslamisti.
Kaynak: İHA