Bedelli Askerlik Düzenlemesi Milli Savunma Komisyonu'nda Kabul Edildi

Askeri Ceza Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi.

Bedelli Askerlik Düzenlemesi Milli Savunma Komisyonu'nda Kabul Edildi
Bedelli askerlik düzenlemesi Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi. Kabul edilen teklife göre, firar ve izi tecavüzü gibi hakkinda inceleme yapilarinin bulunmamasi nedeniyle ifade almayi imkansiz hale getiren zorunlu hallerde ilgilinin ifadesi alinmayacak.

Yükümlü erbas ve erlerden askeri araçlari kullanmakla görevlendirilenler araç kazasi nedeniyle harp malzemesine zarar vermek suçundan kast veya agir kusur nedeniyle mahkum olmalari durumu haricinde araç kullanim nedeniyle meydana gelen zarari tazminle sorumlu olmayacaklar.

Astsubayliktan çavusluga nasbedilenler, baslangiç kademelerine bir kademe ilave edilerek dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden göreve baslayacaklar.

Milli Savunma Bakanligi kadrolarinda çalisan kamu görevlileri ile Asker alma Kanunu kapsaminda askerlik hizmetini yerine getiren yedek subaylar ve yedek astsubaylar ile erbas ve erleri ilgilendiren ve askeri hizmete iliskin idari islem ve eylemlerden dogan uyusmazliklarin çözümünde bölge idare mahkemelerinin bulundugu Ankara, Istanbul, Izmir, Konya, Adana ve Erzurum Idare mahkemeleri yetkili olacak.

Yoklama kaçagi, sakli veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine imkan saglaniyor. Ödenecek bedel, ödemenin yapildigi gün geçerli olan memur aylik katsayisi dikkate alinarak belirlenecek. Seçim sonrasinda bedelli askerlikten yararlanma hakki elde edip de vazgeçenlere yeni bir hak verilmeyecek.
Kaynak: İHA