Bakan Yanik Açiklamasi 'Bizim Kanaatimiz, Pinar Gültekin Davasinda Haksiz Tahrik Indiriminin Son Derece Yanlis Oldugudur'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Pinar Gültekin davasinda verilen ’haksiz tahrik’ indirimini son derece yanlis buldugunu belirterek, "Faili cesaretlendiren bir degerlendirmedir. Kamuoyunun adaletin tecellisi düsüncesini sarsan bir sonuçtur” diye konustu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Etimesgut Belediyesi Engelsiz Yasam Merkezini ziyaret etti. Tek tek siniflari ve atölyeleri ziyaret eden Bakan Yanik, daha sonra merkezde egitim gören ögrenciler tarafindan hazirlanan çocuk gösterilerini izledi. Program çikisinda basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Bakan Yanik, Pinar Gültekin’in katiline verilen cezada "haksiz tahrik" sebebiyle indirim yapilmasini degerlendirdi. Yanik, “Süreç devam ediyor. Haksiz tahrik indirimi uygulanmis olmasina biz de çok üzgünüz. Biz bakanlik olarak bu davayi en basindan beri takip ediyoruz. Dosyanin içerigine ilgili arkadaslarimiz çok vakiflar. Ben de yakindan takip ediyorum hukukçu kimligi ile. Dolayisiyla biz dün itibariyla istinaf mahkemesine müracaat anlaminda süre tutum dilekçemizi verdik. Gerekçeli karar açiklandiktan sonra da istinaf gerekçelerimizi ayrica dosyaya sunacagiz. Süreci takip ediyoruz. Bizim açimizdan kadina yönelik siddetle mücadele bir bütün. Bunun önleyici hizmetlerinden yargilama asamasina ve siddet faillerinin bu olayda artik çok canavarca eylemin ortada oldugu çok açik. Bu yüzden cezanin da yerini bulmasi, failin hak ettigi cezayi almasi da siddetle mücadelemizin bir parçasi. Biz sonuna kadar süreci takip edecegiz. Ardindan da üst mahkemelere tasiyacagiz” diye konustu.



“Haksiz tahrik indirimi uygulanmamasi gerektigini en basindan beri bakanlik olarak söylüyoruz”

Ceza indirimine ilisin degerlendirmelerini sürdüren Bakan Yanik, sunlari söyledi:

“Bu dava özelinde, henüz yargilama süreci devam ettigi için degerlendirme yapmak dogru olmaz. Biz nitekim bakanlik olarak bu konudaki yaklasimimizi itirazlarimizla dilekçelerimizle ifade ediyoruz. Ancak sunu hep ifade ettik; genel olarak siddetle mücadele noktasinda yargilamanin seyrinden, hizindan, yargi mercilerimizin verdigi kararlarin içerigine kadar siddetle mücadelede çok önemli katkisi oldugunu, siddetle mücadeleye çok ciddi bir destegi oldugunu söyledik. Bundan sonra da bunu takip edecegiz ve gözetecegiz. Ben bir hukukçu kimligi ile söyleyecek olursam, haksiz tahrik bir yargilama süjesi midir? Evet öyle. Ancak bunu olayin niteligine, içerigine, sekline göre degerlendirirsiniz. Biz de burada haksiz tahrik indirimi uygulanmamasi gerektigini en basindan beri bakanlik olarak söylüyoruz. Çünkü olayin vuku bulus sekli ortada."

“Itirazimizi yapacagiz"

Haksiz tahrik indiriminin olmamasini dile getirmelerinin bir ön kabul olmadiginin altini çizen Bakan Yanik, “Bizim bakanlik olarak yaptigimiz hiçbir islem, hiçbir itiraz ya da hiçbir süreç takibi genel geçer ezberler üzerinden yürümüyor. Arkadaslarimiz titizlikle dosyalari çalisiyorlar. Arkadaslarimiz titizlikle delilleri inceliyorlar. Bu deliller çerçevesinde beyanlarda bulunuyoruz, taleplerde bulunuyoruz. Davayi üst mahkemelere tasiyoruz ya da ‘Evet bu çerçevede bu verilen karar dogrudur’ diyoruz. Pinar Gültekin davasinda da süreci en basindan beri çok titizlikle takip eden arkadaslarimizin kanaati, bu davada haksiz tahrik indirimi son derece yanlis bir degerlendirmedir, faili cesaretlendiren bir degerlendirmedir. Kamuoyunun adaletin tecellisi düsüncesini sarsan bir sonuçtur. Biz buna itirazimizi yapacagiz. Yüksek mahkemeler de degerlendirecekler” dedi.

Kaynak: İHA