Kolombiya'nin Yeni Devlet Baskani Gustavo Petro Oldu

Kolombiya’da yapilan ikinci tur baskanlik seçimlerini Gustavo Petro kazanarak ülke tarikindeki ilk solcu devlet baskani oldu.

Kolombiya'nin Yeni Devlet Baskani Gustavo Petro Oldu
Kolombiya’da halk önümüzdeki dört yil boyunca ülkeyi yönetecek devlet baskani ve baskan yardimcisini seçmek için dün sandik basina gitti. Seçime katilim orani yüzde 57 olarak belirlenirken, sandiklarin kapanmasindan yaklasik 2 saat sonra ilk sonuçlar açiklandi. Kolombiya Ulusal Seçim Konseyi tarafindan yapilan açiklamaya göre seçimde adaylardan Gustavo Petro yüzde 50,51 oya sahip olurken, rakibi Rodolfo Hernandez yüzde 47,22’lik oy aldi. Bu sonuçlarla bagimsiz aday milyoner Rodolfo Hernandez’i maglup ederek seçimi kazanan Gustavo Petro Kolombiya’nin ilk solcu devlet baskani oldu.

Gustavo Petro ile birlikte seçilen Francia Marquez Mina, ülkede ilk Afrika kökenli baskan yardimcisi oldu.

Seçim zaferinin ardindan konusma yapan Gustavo Petro Kolombiya’da kapitalizmi gelistirip kölelik ve feodalizmin üstesinden geleceklerini savunurken, bir yandan da dogayi korumaya özen göstereceklerini belirtti.

Göreve gelecegi 7 Agustos 2022 tarihinden itibaren ülkede kapsamli bir barisin baslatilacagini ifade eden Petro, muhalefete saygi göstereceklerini ve hiçbir sekilde siyasi ve yasal zulümün yasanmayacagini bildirdi.

Baskan yardimcisi olarak seçilen ve ayni zamanda çevreci bir aktivist olan Francia Marquez Mina ise seçim sonrasi yaptigi konusmasinda sosyal adalet için çalisacaklarini ve ülkedeki erkek egemenligine son vereceklerini ifade ederken, "Hep birlikte, baris içinde, adaletli, onurlu ve firsatlara sahip bir ülke insa etmeyi umuyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA