Denizcilik Sektöründe Yakit Masraflarini Önemli Ölçüde Azaltabilecek Proje

Hem denizcilik sektörü hem de sürdürebilir kalkinma hedefleri dogrultusunda önemli bir etki gücüne sahip olacak uluslararasi patente sahip olan “Wasted Enerji Saver Super Ship” teknolojisi Türkiye’de hayata geçiyor. Yeni bir bulus olarak adlandirilan teknoloji üzerinde yapilan ilk arastirmalar sonucunda gemilerin yakit miktarinin yüzde 20 ila 30 civari azaltilabilecegi, buna bagli olarak gemi kaynakli karbon saliniminin da azalacagi sonuçlarina varildi.

Denizcilik Sektöründe Yakit Masraflarini Önemli Ölçüde Azaltabilecek Proje
4 yil önce Türkiye’ye yerlesen mühendis Tareq Ali Mohammad Abulaban, patenti kendisinde olan büyük bulusunu Türkiye halkinin hizmetine sunuyor. Söz konusu teknoloji ile, gemilerin makinelerinden egzoz vasitasiyla çevreye birakilan atik isi enerjisi kullanilarak, geminin maksimum basinç noktalari isiya tabi tutulacak. Belirli derecelerde uygulanacak olan isi ile birlikte geminin direncinin azaltilmasi ve bu sayede daha az güçle çalisacak olan sistemde yakit tasarrufu ortaya çikmasi hedefleniyor. Yildiz Teknik Üniversitesi tarafindan model ölçeginde CFD metodlari ile analiz edilen ve ilk sonuçlara göre basarili olma potansiyeli yüksek olan teknoloji ile karbon salinimlarinda da azalma olacak.

Yildiz Teknik Üniversitesi (YTÜ) Gemi Insaati ve Denizcilik Fakültesi akademisyenleri tarafindan simülasyon teknolojisi ile yapilan ilk arastirmalara göre projenin yüzde 20-30 civari yakit tasarrufu sagladigi ön sonuçlar ve detaylar, düzenlenen basin toplantisiyla kamuoyu ile paylasildi. Basariyla hayata geçirildiginde denizcilik sektörü ekonomisine milyarlarca dolarlik katki saglayacagi düsünülen bu yeni bulusun tüm faaliyetleri öncelikli olarak Türkiye’de uygulanacak.

“Deniz ticaretinin hacmini degistirecek bir teknoloji”

Düzenlenen basin toplantisinda hem ekonomi hem de sürdürebilirlik açisindan bu kadar önemli bir çalismanin içinde bulunmaktan dolayi mutluluklarini ifade eden YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yilmaz, “Dünya ticaretinin yüzde 80’i deniz ulasimi ile gerçeklesiyor. Tasidiginiz yüklerin bir bedeli var. Maliyetlerle ilgili yüzde 1’lik bir iyilestirme söz konusu oldugunda bile muhtesem bir ekonomik büyüklüge denk geliyor. Ama burada çok iddiali bir ürün gelistirmeden bahsediyoruz. Bir enerji tasarrufu modeli. Uygulanmaya baslandigi takdirde ticaretin hacmini degistirecek bir sey. Atik enerji ve isiyi geri dönüstürüyor, bu yüzden sürdürebilirlik açisindan da çok önemli. Çünkü daha az yakit daha az karbon ayak izi demektir. Bütün bu kazanimlari üstü üste koydugumuzda böyle bir isbirligi içinde oldugumuz için mutluluk duyuyorum” dedi.

“Bütün faaliyetlerimizi Türkiye’de sürdürecegiz”

Bulusun sahibi olan Filistinli Tareq Ali Mohammad Abulaban ise projeyi Türkiye’de hayata geçireceginin altini çizerek sunlara degindi;

“Uluslararasi geçerlilige sahip olan bir patente sahibiz. 2016 yilinda tescil edildi ve proje üzerinde çok fazla arastirmalar ve gelistirmeler yapildi. Yildiz Teknik Üniversitesi ile de bu vasitayla çalisildi. Bu arastirmalarin sonucu olarak da mükemmel veriler elde ettik. Deniz tasimaciligi yapan araçlarin yakit tasarrufu saglamasi amaciyla böyle bir proje ortaya çikardik. Yüzde 20 ile yüzde 30 arasi bir tasarruf sagladik. Yüzde 2 ya da 3 gibi tasarruflar bile çok büyük farklar olustururken bu oran bizler için önem arz ediyor. Türkiye’de açacak oldugumuz sirket ile bütün faaliyetlerimizi buradan sürdürecegiz.”

“Yakit tasarrufu atik enerji sayesinde elde ediliyor”

Yeni teknolojinin kendilerine gelmesiyle birlikte yapilan arastirmalarda görev alan YTÜ Gemi Insaati ve Denizcilik Fakültesi Ögretim Görevlisi Ahmet Gültekin Avci da proje ile ilgili detaylari paylasti. Ahmet Gültekin Avci, “Gemilerdeki ana makineden çikan egzoz salinimini azaltiyoruz. Aslinda o atik enerjiyi kullanarak geminin bas tarafinda özel bir sistem ile isitma yapiyoruz. Bu isitma geminin ana direnç bilesenleri olan hem sürtünme hem de basinç direncinde bir düsüse sebep oluyor. Bu sayede de gemi ayni güçte daha hizli seyir yapabiliyor ya da ayni hizda giderken daha az güç harciyor. Böylece yakit tasarrufu oluyor” seklinde konustu.

Yapilan yakit tasarrufunun ayni zamanda karbon saliniminda da etkili oldugunu dile getiren Avci, “Karbon salinimlari zaten çevre için istenmeyen bir sonuçtur. Biz de bu enerjiyi kullanarak dogaya gitmesinden ziyade bu enerjiyi istedigimiz yere sevk ederek hem zarari azaltiyoruz hem de yakit için tasarruf sagliyoruz” dedi.

“Ilk çalismalar simülasyonlar üzerinde yapildi”

Proje üzerinde yapilan arastirma çalismalari hakkinda da bilgilendirmelerde bulunan Avci, “Ilk önce hesaplamali akiskanlar dinamigi yöntemleri ile simülasyon çalismalari yapmaya basladik. Geminin, hesaplanan ölçekli modelinin simülasyonlarini yaparak belirtilen bölgelere isi verdik ve bütün detayli analizleri yapmis olduk. Ilk sonuçlar çok olumlu. Sistem gemi tipine ve hizina bagli olarak yüksek oranda verim saglaniyor. Çalisma sonucunda model ölçegindeki geminin direnç degerlerinde yüzde 20 ile 30 arasinda azalma gördük. Bundan sonraki süreçte daha detayli analizler, büyük ölçekli model deneyleri ve gerçek gemi uygulamalari yapilarak önerilen teknolojinin daha da gelistirilmesi ve ticarilestirilmesine yönelik projeler yürütülecek” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA