Bitlis'te Tarimsal Ilaçlamada ZIHA Kullanimi

Bitlis’teki çiftçiler teknolojiye ayak uydurarak zirai ilaçlama hava araci (ZIHA) ile tarim alanlarinda ilaçlama yapiyor.

Bitlis'te Tarimsal Ilaçlamada ZIHA Kullanimi
Tarim ve Orman Bakanliginin yüzde 50 hibe destegi verdigi ZIHA ile çiftçi Halil Süleymanoglu, bugday tarlalarinda pas hastaligina karsi ilaçlama yapiyor. Kirsal Kalkinma Desteklenmesi Programi Kirsal Altyapi Yatirimlari B Is Plani çerçevesinde akilli tarim uygulamalari alt basliginda desteklenen ZIHA ile çiftçiler hem is gücünü hafifletmis olacaklar hem de zaman kaybini önlemis olacaklar.

Konuyla ilgili Bitlis Il Tarim ve Orman Müdürlügünden yapilan açiklamada, “Traktör ile yapilan zirai mücadelede, traktör tekerlek iz genisliginden dolayi ürünlerde yüzde 3’e varan kayiplarin olustugu, is gücü ve zaman kaybinin çok oldugu, makine ekipman amortismanlariyla beraber bu yöntemin ekonomik anlamda rantabl olmadigini, ancak ZIHA ile yapilan mücadele yönteminde bu risklerin ortadan kaldirildigi, yöntemin daha pratik ve ekonomik oldugunu tespit ettik” denildi.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde çiftçilik yapan Halil Süleymanoglu ise, bu sekilde günde 700 dekar alani fazladan ilaçladiklarini belirtti.

Süleymanoglu, “Biz bu ZIHA’lardan önce traktörlerle ekinlerimizi ilaçliyorduk. Bu sekilde ilaçlama yaparken büyük bir zarar yasiyorduk. Traktörün ekinlere ve topraga verdigi zararlardan dolayi büyük bir sikinti yasiyorduk. Bunlari bertaraf etmek için ZIHA kullanmayi tercih ettik. Hem de bu sekilde teknolojiden faydalanmak istedik. Ekinlerimizi hem zamansal hem de çok güzel bir kalitede ilaçlamis olduk. Biz bunu Bitlis’te ilk yaptik. Bundan sonra bütün arkadaslara bunu öneriyoruz. Daha önce günde 200-300 dekar ancak ilaçlama yapabiliyorduk ama simdi ZIHA ile günde bin dekar alanda ilaçlama yaptik” dedi.

Kaynak: İHA