Türkiye'de Ilk Olma Özelligi Tasiyan Yangin Tatbikati Eskisehir'de Yapildi

Türkiye’de ilk kez yapilan tünel içindeki hizli trende ‘Yangin Tatbikati’, kurtarma sahneleri, makyajlari ve senaryosuyla gerçegi aratmadi. Tatbikata, 21 müdahale araci, 249 personel ve 309 AFAD Gönüllüsü katildi.

Türkiye'de Ilk Olma Özelligi Tasiyan Yangin Tatbikati Eskisehir'de Yapildi
Eskisehir Tren Gari’nda Il Risk Azaltma Plani çerçevesinde kurtarma ekiplerini tecrübelendirmek amaciyla ‘Yangin Tatbikati’ yapildi. Hizli tren hattinda tünel içindeki hizli trende çikan yanginin canlandirildigi ve Türkiye’de ilk olma özelligi tasiyan tatbikat, Eskisehir Il Afet Müdürlügü koordinesinde gerçeklestirildi.

Genis kapsamli tatbikatta senaryo geregi Ankara’dan Eskisehir’e gelen Yüksek Hizli Tren’de tünelde bulundugu esnada yangin çikti. Trende 309 yolcu bulunurken bu yolcularin 11’i agir yarali olarak sedyelerle trenden tahliye edildi. Kazadan etkilenen fakat hafif yarali olarak kurtulan 298 yolcu ise yönlendirmelerle tatbikat alanindan tahliye edildi.

Tatbikatta çikarilan yangina itfaiye ekipleri müdahale ederken, trende mahsur kalan yolculara AFAD ekiplerinin yani sira Odunpazari Belediyesi Arama ve Kurtarma (OBAK), Dorlion Arama ve Kurtarma (DAK), AKUT ve Iz Dernegi’nden 84 sivil toplum kurulusu üyesi yardimci oldu.

Eskisehir Tren Gari’nda yapilan tatbikatta Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü’nden 5 araç ve 26 personel, Eskisehir Emniyet Müdürlügü’nden 9 araç ve 39 personel, Büyüksehir Belediyesi itfaiye ekiplerinden 5 araç ve 18 personel, Il Saglik Müdürlügü UMKE ekiplerinden 2 araç ve 12 personel, TCDD Eskisehir Gar Müdürlügü’nden 70 personel, Odunpazari Belediyesi Arama ve Kurtarma (OBAK), Dorlion Arama ve Kurtarma (DAK), AKUT ve Iz Dernegi’nden 84 STK görevlisi olmak üzere toplam 21 müdahale araci ve 249 personel ile birlikte 309 AFAD Gönüllüsü yer aldi.

Yüksek Ögretime Geçis sinavi sebebiyle alana gelen ekiplerin siren kullanmadigi tatbikatta yaralilarin makyajlari Gazi Meslek Lisesi ögrenci ve ögretmenleri tarafindan yapildi. Tatbikata, Vali Yardimcisi Soykan’in yani sira AFAD Eskisehir Müdürü Recep Bayar ve Eskisehir Gar Müdürü Süleyman Hilmi Özer ile diger ilgililer katildi.

“Gerçegi aratmayacak bir tatbikat oldu”

Tatbikat hakkinda açiklama yapan Eskisehir Vali Yardimcisi Ismail Soykan, katilan ekiplere basarilarindan dolayi tesekkür etti. Yapilan tatbikati gerçegi aratmayacak bir tatbikat olarak tanimlayan Vali Yardimcisi Soykan, su ifadeleri kullandi:

“Tatbikat için hep beraber içeriye geçtik. Yangin basladi.

Bütün ekipler beraberce yangin basladiktan sonra AFAD’a ihbar yapildi gar müdürlügü tarafindan. Ilgili birimlere aninda haber verdi. Saydigimiz birimler burada toplandilar. Isiklandirmayla beraber içeriye geçis oldu. Yangin alanina hep beraber gidildi. Önce itfaiye ekipleri geçti TCDD’nin araçlariyla beraber. Pesinden de diger ekipler geçti. Yaralilar içerden tahliye edildi. 2 yaralimiz tripod ile yukariya direk çikarildi vinç sekliyle. Digerleri de tasinarak çikarildi. 11 yaralimiz var digerleri hafif yarali seklinde burada müdahaleleri yapildi. Bu sekilde tatbikatimiz devam ediyor. Bu bir tatbikattir. Tabi ki eksikler olabilir. O eksikleri de not aliyor arkadaslarimiz. Gerçek oldugunda en az hatayla bu isi sonuçlandirmaya çalisacagiz. Arkadaslari ben tebrik ediyorum. Gerçekten ciddi bir hazirlik yapmislar. Gönüllülerimiz ve özellikle sivil topluk kuruluslari kurtarma ekiplerimiz ciddi anlamda bu çalismayi yapmislar. Gerçegi aratmayacak bir tatbikat oldu. Çok tesekkür ediyorum bu tatbikatta emegi geçenlere.”
Kaynak: İHA