Menemen Sehit Kaymakam Kemal Bey'i Unutmadi

Menemen’in milli mücadele kahramanlarindan Kaymakam Kemal Bey, sehit edilisinin 103. yilinda Menemen Belediyesi ve Menemen Liseliler Dernegi is birliginde düzenlenen törenle anildi. Törende Menemen Kaymakami Fatih Yilmaz, Sehit Kemal Bey Aniti’ni yenileyeceklerini müjdeledi.

Menemen Sehit Kaymakam Kemal Bey'i Unutmadi
17 Haziran 1919 tarihinde sehit edilen Kaymakam Kemal Bey adina, Menemen Belediyesi ve Menemen Liseliler Dernegi is birliginde anma programi düzenlendi.

Menemen Belediyesi karsisindaki Kaymakam Kemal Bey Aniti önünde gerçeklesen anma törenine; Menemen Kaymakami Fatih Yilmaz, Menemen Belediye Baskan Vekili Aydin Pehlivan, siyasi parti temsilcileri, kamu kurumlari ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, belediye meclis üyeleri, gaziler dernegi, siyasi partilerin yöneticileri, muhtarlar ve vatandaslar katildi.

Saygi durusu ve ardindan Istiklal Marsi’nin okunmasiyla ile baslayan törende, Menemen Belediye Baskan Vekili Aydin Pehlivan ve Menemen Liseliler Dernegi Baskani (MELDER) Özcan Güleç anita çelenk sundu.

MELDER Baskani Özcan Güleç yaptigi açilis konusmasinda, “Bugün buraya Menemen’imizin kahramani, unutmamamiz gereken Sehit Kaymakam Kemal Bey’i anmak üzere toplanmis bulunuyoruz. Sehit Kemal Bey’in Kurtulus Savasi’nda gösterdigi cesaret her babayigidin harci degildir. Bu nedenle Kaymakam Kemal Bey’i ve diger tüm sehitlerimizi unutmayacagiz. Katilimlariniz için tesekkür ediyorum” dedi.

Ardindan kürsüye gelen Menemen Muharip Gaziler Dernegi Baskani Gazi Emekli Astsubay Ibrahim Kosik, “21 Mayis 1919’da Menemen isgal edilir ve Kaymakam Kemal Bey bu tarihten sadece 28 gün sonra Yunan askerlerinin Menemen’de yaptigi katliamda sehit düser. O bizim kahramanlarimizdan biridir. Bu nedenle Kaymakam Kemal Bey’in adi Menemen’de açilan bir okula ve bir köye verilmistir. Ayrica Belediyemiz önünde aniti dikilmistir. Sehit kahramaniz Kemal Bey ve tüm sehitlerimizin ruhu sad olsun” diye konustu.



"Kaymakam Kemal Bey sayesinde Kuvayi Milliye ruhu güçlenmistir"

Katilimcilara o dönemi anlatan arastirmaci, tarihçi, gazeteci Oktay Özengin de, “Geçmisten bugüne tüm sehitlerimize sahip çikarak 103 yil önce burada sehit olan kaymakamimizi aniyoruz” diye konustu.

Kaymakam Kemal Bey’in Menemen’de direnisin ilk fitilini atesleyen milli mücadele kahramanlarindan biri oldugunu ifade eden Menemen Belediye Baskan Vekili Aydin Pehlivan, “Düsman ilerleyisini durdurmak için insanüstü çaba gösteren sehit Kaymakam Kemal Bey sayesinde Kuvayi Milliye ruhu güçlenmistir. O, bu topraklarin yetistirdigi en kahraman kisilerden bir tanesidir. Kaymakam Kemal Bey sehit olduktan sonra, Fransiz konsolos, Yunan komutana, ‘Siz, Kemal Bey gibi vatansever bir insani öldürmekle, onun yakmaya çalistigi özgürlük atesini bizzat kendi ellerinizle yaktiniz. Bundan sonra Anadolu’da tutunmaniz çok zor olacak’ demis ve dedigi gibi de olmustur. Kaymakam Kemal Bey’in tutusturdugu kivilcim bir baska Kemal, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Türk milletinin gayretleri ile büyük bir Istiklal Mücadelesine dönüsmüstür. Sonuçta Menemenimiz de 9 Eylül 1922 tarihinde Yunan isgalinden kurtulmustur. Kalbi vatan sevgisi ile çarpan ve savas yillarinda Menemen için büyük yararlar gösteren Kaymakam Kemal Bey’i ve onunla birlikte bu ugurda sehit düsen tüm hemsehrilerimizi anmak hepimizin görevidir. Menemen’de Kuvayi Milliye hareketinin ilk adimlarini atan Kaymakamimiz Kemal Bey’i ve tüm sehitlerimizi bir kez daha rahmetle aniyoruz” ifadesini kullandi.

Kaymakam Yilmaz: "Anitimizi yeniliyoruz"

Menemen Kaymakami Fatih Yilmaz ise konusmasinda, “Kaymakam Kemal Bey’den tam 103 yil sonra meslektasi olarak ayni ilçede görev ifa etmenin serefini, onurunu ve bu gün sizlerin önünde onu anmanin mutlulugunu ve onurunu en yüksek seviyede tasidigimi ifade etmek isterim. Allah kendisine rahmet eylesin. Bildigim kadariyla 1922 yilinda Yozgat’in Bogazliyan ilçesinde Mehmet Kemal Kaymakam Bey’de sehit olmustu. Bir diger sehidimiz de hepimizin bildigi üzere Menemen Kaymakami Kemal Bey’dir. Sehidimizin adini tüm ülkemize duyurmak hepimizin görevidir. Bu çerçevede sizlere bir de müjde vermek istiyorum. Yaptigimiz istisareler sonucunda sehit Kaymakam Kemal Bey’in anitini yeniliyoruz. Güzel bir çalisma yaptik. Bu cennet topraklari bize vatan olarak biraktiklari için tüm sehitlerimizi sükranla aniyorum” dedi.

Törenin ardindan Menemen Ilçe Müftüsü Mehmet Seven, sehitlerimiz için dua okudu. Anita karanfil birakan katilimcilar, daha sonra Menemen Belediyesi Kent Arsivi ve Müzesinin hazirladigi, isgal yillarinda Menemen’i anlatan tarihi fotograf sergisini büyük bir ilgiyle inceledi.
Kaynak: İHA