Emekli Olduktan Sonra Hobi Olarak Basladigi Fidan Yetistiriciligi Meslegi Oldu

Rize’de yasayan 58 yasindaki Rauf Türüt’ün emekli olduktan sonra hobi olarak basladigi fidan yetistiriciligi meslegi haline geldi. Türüt, Türkiye’nin her noktasina yetistirdigi fidanlari gönderiyor.

Emekli Olduktan Sonra Hobi Olarak Basladigi Fidan Yetistiriciligi Meslegi Oldu
Rize’de 2015 yilinda emekli olan Rauf Türüt, ilk olarak sadece mandalina fidani yesisitirmeye basladi.

Türüt, fidan çesitlerini daha sonra arttirirken, greyfurt, portakal, agaç kavunu, incir gibi onlarca fidanini talep üzerine internet üzerinden Türkiye’nin her noktasina gönderiyor. Rauf Türüt, yaklasik 20 çesitten fazla fidan üretimi yaptigini belirterek "Koparma dikme ile bu fidanlar tutmaz. Posetli fidanlari her mevsimde dikebilirsin ama normal fidani dikemezsin. 2015 yilindan bu yana bu isi yapiyorum. Hobi için basladim ondan sonra meslegim haline geldi. Öyle de devam ediyor. ilk önce komsularim bana denemek için mandalina diktim ondan sonra çesitleri arttirdim. Suanda Türkiye’nin her tarafina satiyorum. Internet üzerinden benim numaram var oradan siparisler geliyor. Zamani geldigi zaman fidanlari kargo ile farkli illere yolluyorum. Bazen de farkli illerden fidan almak için gelenler oluyor" ifadelerini kullandi.

"Suan da çay fidanina ilgi var"

Çay fidanina son zamanlarda yogun ilgi oldugunu ifade eden Türüt, "Suan da çay fidanina ilgi var. Hazirlanmis bin 200’ün üzerinde çay fidanim var. 800 tane de hazirlanan var. Istedikçe vatandaslar verecegiz. Hala daha çay fidanlarini yetistirmeye devam ediyorum" dedi.

Her çesit fidani yetistirdigini belirten Rauf Türüt, "Bizim Karadenizliler Armut Elma ve Kiraz’i çok istiyorlar. Bu fidanlar çok dayanikli oldugundan dolayi daha çok bunlari istiyorlar. Bende her çesit fidan var. Her çesit yetistiriyorum çünkü bir çesit ile yetistirmezsem 1 çesitten fazla fidan almak isteyen biri istedigi ’Çesit yok’ diye bu sefer olan fidani da almiyor. Burada yetisen fidanlardan almayip Hatay, Adana, İçel gibi yerlerde yetisen fidanlar kara kisa dayanmiyor. O fidanlar sicak bölgeler için benim yetistirdiklerim Karadeniz bölgesi için. Diger bölgeden getirilen fidanlar bu bölgede yanar" seklinde konustu.

Kaynak: İHA