Yilda 1250 Ton Domates Üretimi Hedeflenen Merkez Dünya Piyasasina Açilacak

Ge çalismalarinin da yapilacagi merkezde topraksiz tarim ile jeotermal isitma teknigiyle üretilen domatesler, iç ve dis piyasaya sunulacak.

Yilda 1250 Ton Domates Üretimi Hedeflenen Merkez Dünya Piyasasina Açilacak
Sakarya Büyüksehir Belediyesi tarafindan 25 dönüm alanda kurulan ve 1250 ton domates üretiminin hedeflendigi jeotermal isitmali Seracilik Mükemmeliyet Merkezi’nin tanitim programi gerçeklesti. Akyazi ilçesi Kuzuluk Mahallesi’nde gerçeklesen programa, Vali Çetin Oktay Kaldirim, Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, Akyazi Belediye Baskani Bilal Soykan, AK Parti Sakarya Milletvekili Çigdem Erdogan Atabek, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saribiyik, MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoglu, ilçe belediye baskanlari, ilçe baskanlari, meclis üyeleri, muhtarlar, is insanlari, büyüksehir ve SASKI bürokratlari ile davetliler yer aldi. Tarimsal üretimde Türkiye’ye örnek projesi Seracilik Mükemmeliyet Merkezi’nde 65 bin kök domates fidesinin dikildigi merkez, katilimcilar tarafindan gezildi. Dogal salkim ve pembenin yani sira enjoy, pekbal, eto, vitrin, yeniçeri ve jelibon domates çesitlerinin yetistirildigi merkezde ayrica egitim ve danismanlik hizmetinin yani sira Ar-Ge çalismalari da yapilacak. Fidelerin boyunun yaklasik 1 metre olduguna dikkat çeken Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, topraksiz tarim ile jeotermal isitma teknigiyle üretilen domateslerin iç ve dis piyasaya sunulacagini aktardi.

“Sehrimiz tarimsal üretim için de adeta bir cennet”

Türkiye’ye örnek olacak, Sakarya’yi yarinlarin güçlü Türkiye’sine hazirlayacak projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, “Sehrimiz dogal güzelliklerinin yaninda tarimsal üretim için de adeta bir cennet. Böylesine verimli topraklara sahip olan Sakarya’miza yeni bir vizyon kazandirmak için Büyüksehir Belediyesi olarak tarimsal üretime dayali bir belediyecilik anlayisi benimsiyoruz. Üretim odakli anlayisimiz ile yeni bir projeyi hayata geçirmenin mutlulugu içerisindeyiz. Sehrimizdeki dogal kaynaklarimizi en etkin sekilde degerlendirmek amaciyla jeotermal kaynakli topraksiz tarim yapabilecegimiz, 53 bin metrekare alan üzerinde, MARKA destegiyle Seracilik Mükemmeliyet Merkezini kurduk ve üretime basladik. Seramizi kurmus oldugumuz alan daha önce engebeli bir konumdaydi. Bu sebeple öncelikle arazi islahi gerçeklestirdik. 125 bin metreküp dolgu topragini yani 12 bin 500 kamyon topragi buraya tasidik. 250 metre derinlikte 72 derece sicakliktaki jeotermal sondaj kuyumuzu açtik” dedi.



“Ilk ürünlerimizi kisa süre içerisinde alacagiz”

Seracilik Mükemmeliyet Merkezi projesinin kendi alaninda Türkiye’de bir ilk oldugunu ifade eden Yüce, “Tesis sayesinde tarim potansiyelimizi ve dogal kaynaklarimizi etkin bir biçimde kullaniyoruz. Proje için öncelikle 27 dekarlik bir alanda örnek bir sera insa ettik. Seramizda ilk olarak domates çesitleri üretimine basladik. Hasat zamani geldi. Ilk ürünlerimizi kisa süre içerisinde alacagiz. 2 dekarlik alanda da paketleme ve otomasyon sistemleri kurduk. Tam otomasyonlu üretim sistemine sahip olan seramizda; isitma, havalandirma, sisleme, sulama ve gübreleme otomasyon sistemi ile yapilmakta teknolojinin tüm imkanlari ile üretim kontrol edilmektedir. Sera içerisindeki tozlasmayi bambus arilariyla yapiyor ve böylece biyoçesitliligi saglamis oluyoruz” diye konustu.



“Ülkemize ve bölgemize örnek olacak bir sistem olacaktir”

Yil boyunca merkezde 1250 ton üretim yapacaklarini paylasan Baskan Yüce, üreticilere örnek olmayi hedeflediklerini ve sehrin tarimsal üretimine farkli bir soluk kazandiracaklarini dile getirdi. Yüce, “Topraksiz tarim sistemi sayesinde sehrimizdeki tarima elverissiz alanlarin nasil degerlendirilecegini ve üretime dahil edilebilecegini hemsehrilerimize gösteriyoruz. En önemli avantaj; sera sayesinde birim alandan daha fazla ürün aliyoruz. Tarima elverissiz alanlari en etkin sekilde kullaniyoruz. Ürünlerimiz daha hizli büyüyor ve daha erken hasat imkani elde ediyoruz. Yine seramizda topraktan kaynakli hastalik, zararli ve yabanci ot mücadelesi olmuyor. Seranin topraksiz olmasi nedeniyle kimyasal ilaç kullanimi ve toprakta kirlik olusturacak katkilara gerek olmuyor. Otomasyon sistemi sayesinde ise verimli bir sulama gerçeklestiriyoruz ve su tasarrufu sagliyoruz. Inaniyoruz ki tüm bu özellikleri sayesinde Seracilik Mükemmeliyet Merkezi sehrimize, ülkemize ve bölgemize örnek olacak bir sistem olacaktir” seklinde konustu.



“Nice güzel yatirimlarin Akyazi ile bulusmasini diliyorum”

Akyazi Belediye Baskani Bilal Soykan, Kuzuluk’ta seranin hayata geçirildigi bölgenin verimsiz topraklara sahip oldugunu paylasarak, “Sakarya Büyüksehir Belediye Baskanimiz Ekrem Yüce’nin burada yapmis oldugu sera projesiyle domates yetismeye basladi.

Kendisine çok tesekkür ediyorum. Insallah daha nice güzel yatirimlarin Akyazi ile bulusmasini diliyorum” ifadelerini kullandi.

“Sakarya büyük ve verimli topraklara sahip”

Vali Çetin Oktay Kaldirim, Seracilik Mükemmeliyet Merkezi’nin hayirli olmasini temenni ederek, “Baskanimiz yüksek ziraat mühendisi ve bugün ülkemiz adina gurur duyulacak bir eser ortaya koydu. Dünyada tarimin, gidanin ne kadar önemli oldugunu salgin sürecinde gördük. Sakarya büyük ve verimli topraklara sahip. Kapasitesi çok genis olan Sakarya’mizin ihracatta iyi isler çikaracagini biliyoruz. Tarim gelecegin en önemli unsuru. Yeni nesil tarim sayesinde çikan ürünleri akilli bir sekilde islemek çok önemli. AR-GE ve bilimi merkeze koyarak son derece katma degeri uygun ürünler çikarmak mümkün. Sakarya bu konu da her seye sahip. Bu güzel projeden dolayi Baskanimiz Ekrem Yüce’yi tebrik ediyorum. Emegi geçen herkesi kutluyorum. Insallah burasi sehrimize katma degeri büyük isler kazandiracak. Burasi tarimin yaninda güzel bir okul da olacak. Ögrencilerimiz buradan ve diger projelerden çok verimli bilgiler alacak” dedi.

Kaynak: İHA