Türkiye'nin En Büyük 'Uluslararasi Basin Merkezi' Açildi

Izmir Gazeteciler Cemiyeti (IGC) ve Izmir Büyüksehir Belediyesinin isbirligiyle kurulan ’Uluslararasi Basin Merkezi’, gazetecilerin hizmetine açildi. Törende, merkezin Türkiye’nin en büyük Uluslararasi Basin Merkezi oldugu belirtildi.

Türkiye'nin En Büyük 'Uluslararasi Basin Merkezi' Açildi
Izmir Gazeteciler Cemiyeti ve Izmir Büyüksehir Belediyesinin isbirligiyle kurulan Türkiye’nin en büyük Uluslararasi Basin Merkezi, Tarihi Havagazi Fabrikasinda faaliyete girdi. Içerisinde konferans salonu, televizyon stüdyosu, serbest gazeteciler için çalisma alanlari, Uluslararasi Medya Iletisim Ofisi, egitim laboratuvarlari, kitaplik ve çalisma ofisleri bulunan merkez, dünya basinini medya agi ile birbirine baglayacak.

Açilis töreninde gazetecilere hitap eden Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, hem Uluslararasi Basin Merkezinin açilisinda olmaktan hem de Izmir’in Avrupa Gazeteciler Federasyonunun (EFJ) genel kuruluna ev sahipligi yapmasindan gurur duydugunu kaydetti.

Izmir’in demokrasinin temel ilkelerine olan bagliligi nedeniyle 2022’de Avrupa degerlerini en iyi temsil eden sehir seçildigini de hatirlatan Soyer söyle konustu: “Uluslararasi Medya Merkezi bu degerlere olan inancimizin sonucudur. Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandirmak için özgür basina ekmek gibi, su gibi muhtaciz. Bu merkez, ifade ve basin özgürlügünü yeniden kazanma mücadelesine Izmir’in sundugu naçizane bir katkidir. Uluslararasi Basin Merkezimiz, basin özgürlügüne susamis ülkemize ve özgürlüge susamis tüm gazetecilere hayirli, ugurlu olsun.”

“Izmir’de açilmasi son derece önemli”

Törende bulunan Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut ise Izmir’de bulunmaktan ve böylesi bir merkezin açilisina sahitlik etmekten büyük memnuniyet duydugunu ifade ederek, “Ifade özgürlügü, basin özgürlügü, fikir özgürlügü Avrupa Birliginin temel degerleri arasindadir. Bunlar demokrasinin temelinde de yer alan önemli degerlerdir. Bu merkezin Izmir’de açiliyor olmasinin yerel medyanin ve yerel örgütlerin desteklenmesi açisindan da son derece önemli oldugunu biliyoruz. Tüm dernekleri, gazetecileri bu zorlu süreçte yürüttükleri çalismalarda basarilar diliyorum. Avrupa Birligi olarak bu çalismalara katki sunmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” diye konustu.



“Tarihi bir gün yasiyoruz”

Törende konusan Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Dilek Gappi, “Bugün burada gazetecilik meslegi ve meslektaslarimiz için tarihi bir gün yasiyoruz. Büyük bir çaba ve özveriyle hayata geçen merkez, cemiyet tarihimizin en önemli projesi. Izmir’i dünyaya baglayacak bu proje bizlerin en büyük hayaliydi” dedi.

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Sayin Tunç Soyer’in, Izmir’i dünyanin yildizi gibi parlayan kentlerden biri yapma azmi ve vizyonuyla hareket ettigini kaydeden Gappi, bu hayalin de böylece gerçege dönüstügünü söyledi.



Törene kentteki basin mensuplarinin yani sira siyasi partilerin Izmir milletvekilleri, ilçe belediye baskanlari, sivil toplum kurulusu ve meslek odalarinin yöneticileri katildi.

Uluslararasi Basin Merkezinin açilis resepsiyonunun ardindan Aegean Band Orkestrasi sevilen sarkilari seslendirdi.

Uluslararasi Basin Merkezi

Yaklasik 600 metrekarelik alanda faaliyet gösterecek olan Uluslararasi Basin Merkezinde, gazetecilere günün teknolojilerini ögrenme ve kullanmaya yönelik egitimler sunulacak. Belirlenen egitim programlari çerçevesinde hafta içi tüm meslek mensuplarina ’Görsel ve Isitsel Medyada Yeni Teknolojiler’, ’Yeni Medya ve Dijital Uygulamalar’, ’Dijital Pazarlama’ ve ’Yabanci Dil’ dersleri verilecek. Bu egitimlerden, tüm meslek mensuplari ücretsiz olarak yararlanacak. Merkezde ayrica, Izmir’e gelen yabanci basin mensuplarina haberlerini hazirlayip görsellerini geçebilecegi çalisma ortami bulunuyor. Sahada faaliyet gösteren serbest gazetecilere de ayni imkanlar saglanacak. Kurulan televizyon stüdyosu, Izmir basinin tüm prodüksiyon ihtiyaçlarinin karsilanmasina katki koyacak. Stüdyoda ayrica, Izmir Büyüksehir Belediyesi ve yerel yönetimlerin canli yayin, program ve yapimlari için hizmet verilecek. Merkezde yer alan 60 kisilik konferans salonunda da panel, konferans, açik oturum gibi genis katilimli organizasyonlar düzenlenebilecek. Bu etkinlikler, canli olarak çesitli mecralarda yayinlanabilecek.
Kaynak: İHA