Ingiltere'de Temyiz Mahkemesi'nden Siginmacilarin Ruanda'ya Gönderilmesine Onay

Ingiltere’de Temyiz Mahkemesi, ülkeye yasa disi yollarla gelen siginmacilarin Ruanda’ya gönderilmesine yönelik planin devam etmesine karar verdi. Ilk kaçak göçmen kafilesinin yarin Ingiltere’den Ruanda’ya gönderilmesi planlaniyor.

Ingiltere'de Temyiz Mahkemesi'nden Siginmacilarin Ruanda'ya Gönderilmesine Onay
Ingiltere hükümetinin ülkeye yasa disi yollarla gelen göçmenleri Ruanda’ya gönderme karari, geçen hafta Yüksek Mahkeme tarafindan onaylanmasinin ardindan, bugün Temyiz Mahkemesi’nden de onay aldi. Temyiz Mahkemesi Yargici Rabinder Singh yaptigi açiklamada, Yüksek Mahkeme Yargici’nin verdigi "ayrintili ve dikkatli" karara müdahale edemeyecegini söyleyerek, konuyla ilgili daha fazla temyiz basvurusu olmayacagini belirtti.

Singh, "Bu acil ve önemli davada, yargicin vermek zorunda oldugu karardaki zaman kisitlamalari göz önüne alindiginda, ayrintili ve dikkatli bir karar verdigini düsünüyoruz" dedi.



Ilk kaçak göçmen kafilesinin yarin Ruanda’ya gönderilmesi bekleniyor

Temyiz Mahkemesi’nde verilen son karara göre, Ingiltere’deki kaçak göçmenlerin Ruanda’ya götürecek ilk uçusun yarin gerçeklesmesi bekleniyor. Basbakanlik Ofisi tarafindan yapilan açiklamada, siginmacilari Ruanda’ya götürecek ilk uçusun yarin planlandigi gibi devam edecegi belirtildi. Basbakanlik Ofisinden bir sözcü ise, "Kesinlikle yarin bir uçus olmasini planliyoruz" dedi.



Ingiltere, Ruanda planinin insan kaçakçiligini caydiracagini düsünüyor

Içisleri Bakanligi’nin sundugu plana göre, ülkeye izinsiz giris yapan göçmenler, siginma basvuru taleplerinin degerlendirilmesi için Dogu Afrika ülkesi olan Ruanda’ya gönderilecek. Hükümet yetkilileri stratejinin, insan kaçakçilari tarafindan isletilen küçük teknelerle Fransa’dan tehlikeli geçisleri caydiracagini savunarak, planin durdurulmamasi gerektigini söylüyor.

Içisleri Bakani Priti Patel programi ilk kez duyurdugu zaman yaptigi açiklamada, Ruanda ve Ingiltere arasinda yapilan göçmenlik ortakligini "düzensiz siginma sistemini kontrol etme stratejisi" olarak nitelendirmis, "Ruanda ile ortakligimiz, düzensiz siginma sistemini kontrol etme ve insan kaçakçilarinin is modelini kirma stratejimizin önemli bir parçasidir" demisti.

Öte yandan, ülkedeki hayir kurumlari ve sendikalar hükümetin politikasinin insanlik disi oldugunu ve göçmenleri riske atacagini savunarak, konuyu Yüksek Mahkeme ve Temyiz Mahkemesine tasimisti.
Kaynak: İHA