Geleneksel El Sanatlari Edirnelilerle Bulustu

Kültür ve Turizm Bakanliginin destekleri ile düzenlenen "Edirne Altin Eller Geleneksel El Sanatlari Festivali" 23 sehirden 49 sanat dalinda 51 sanatçinin katilimiyla gerçeklestirildi.

Geleneksel El Sanatlari Edirnelilerle Bulustu
Edirne’de 23 sehirden 49 sanat dalinda 51 sanatçinin katildigi Edirne Altin Eller Geleneksel El Sanatlari Festivali renkli görüntülerle basladi.

Kültür ve Turizm Bakanliginin katkilari ve Edirne Valiliginin himayelerinde gerçeklestirilen festival vatandaslar tarafinda yogun ilgi gördü.

Türkiye’nin dört bir yanindan gelen ustalar el emegi göz nuru ürünlerini stantlarda sergiliyor. Saraçlar Caddesi’nde kurulan stantlarda ürünlerini sergileyen sanatçilar, gerçeklestirdikleri sanat hakkinda vatandaslara bilgi verdi.

Edirne Altineller Geleneksel El Sanatlari Festivali için Türkiye’nin çesitli bölgelerinden gelen sanatçilar, Rizeli tulum yapim ustasinin çaldigi ritimler esliginde Valilige kadar oynayarak gitti. Bando esliginde valilik önünden baslayarak Saraçlar Caddesi’ndeki festival alanina kadar kortej yürüyüsü gerçeklestirildi.

Gerek cografi konumu, gerekse dogal ve kültürel varliklariyla yüzlerce yildir önemini korumus, Osmanli Devleti’ne baskentlik Mimar Sinan’in eserlerine ev sahipligi yapmis olan Edirne’de düzenlenen bu festivalin temel amaci ile ilgili bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanligi Arastirma ve Egitim Genel Müdürü Okan Ibis, degerlerin korunmasi, yasatilmasi kusaktan kusaga aktarilmasi, gelenegi sürdürerek kadim kültürü gelecege tasiyan sanat ve sanatçilarin tanitilmasi ve desteklenmesi oldugunu söyledi.



Festivalin açilisinda konusan Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, Edirne’nin kültürel degerleri, cografyasi, turizm potansiyeli ve dokusu ile inanilmaz bir ahenk ortaya çikardigini söyledi.



Milli kültür mirasimizin korunmasi, gelenek ve göreneklerin yasatilmasi açisindan el sanatlarinin son derecede önem tasidigini belirten Vali Kirbiyik, “Bu noktada hepimizin üzerine düsen çok önemli sorumluluklar bulunmaktadir. Kültür ve Turizm Bakanligimizin destekleriyle bu yil ilk defa Edirne’de icra edilen bu etkinligimizle de beraber yaklasik 51 sanatçiyi misafir etmenin de özellikle mutlulugunu yasamaktayiz. Bütün vatandaslarimizi festivalimize davet ediyoruz” dedi.

Konusmalarin ardindan açilis kurdelesi kesildi ve stantlar dolasilarak sanat dallari hakkinda bilgi alindi.

Rize’den gelen tulum yapim ustasi Süleyman Serin, Edirne’ye ilk kez geldigini ve çok begendigini söyledi.



Enstrüman yapimcisi Mehmet Ünal ise, geçmisten günümüze gelen Rebap sazini yasatmaya devam ettigini aktardi.

Geleneksel yay yapimcisi Baki Çinar da, "Bu ise merakla basladim. Çocuklarima plastik borudan yay yaparak bu meslegi ögrendim. Daha sonra ecdadimizin bu konuda ne kadar usta oldugunu gördüm. Çesitli arastirmalar sonucu bu noktaya geldim. Bayagi emek istiyor" dedi.

Saraçlar Caddesi’nde açilisi gerçeklestirilen festival, 19 Haziran tarihine kadar açik kalacak.
Kaynak: İHA