Bakan Dönmez Açiklamasi Karadeniz Gazini Denizden Karaya Tasiyacak Ilk Borulari Denize Indirecegiz

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, "Bugün, yaklasik 2 yil önce kesfini milletimize müjdeledigimiz Karadeniz gazini denizden karaya tasiyacak ilk borulari denize indirecegiz" diye konustu.

Bakan Dönmez Açiklamasi Karadeniz Gazini Denizden Karaya Tasiyacak Ilk Borulari Denize Indirecegiz
Zonguldak’ta Karadeniz gazi denize ilk boru indirme ve ilk kaynak töreninde konusan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, "Asirlik Cumhuriyetimizin asirlik projesinde bugün en önemli adimlardan birini atiyoruz. Bugün, yaklasik 2 yil önce kesfini milletimize müjdeledigimiz Karadeniz gazini denizden karaya tasiyacak ilk borulari denize indirecegiz. Karadeniz gazinin kesfinden bugüne kadar sahada ve masada büyük bir gayretle çalistik. Mühendislerimiz, isçilerimiz, yöneticilerimiz herkes bütün varini yogunu bu ise koymus durumda. Insallah gelecegin Türkiye’sine çok güzel bir eser ve yillarca anlatilacak bir hikaye birakacagiz. Türkiye’nin enerji bagimsizligina giden yolun en önemli adreslerinden biri Filyos olacak. Enerji bagimsizligi vizyonumuzun ete kemige büründügü, ’Bagimsiz Enerji, Güçlü Türkiye’ idealimizin gerçege dönüstügü bir yer olacak. Sürecin ilk basindan bugüne kadar her bir detayi büyük bir titizlikle takip eden Sayin Cumhurbaskanimizin destekleri sayesinde, 2 yil gibi kisa bir sürede bu noktaya geldik. Sakarya Gaz Sahasi, kesiften ilk üretime kadar dünyanin en hizli yapilan deniz saha gelistirme projesi olacak. 2 bin 200 metre derinligi ve 170 kilometre uzunluguyla, burada dünyanin en derin ve en uzun deniz tabani iletim sistemini insa ediyoruz" dedi.



"GERIYE KALAN 7 KUYUMUZUN ISLEMLERINI DE YIL SONUNA KADAR TAMAMLAYACAGIZ"

Bakan Fatih Dönmez, bölgedeki çalismalari söyle anlatti:

"Sakarya Gaz Sahasi, ülkemizin ilk ve tek derin deniz üretim sahasi olacak. Ancak son olmayacak. Bugüne kadar Karadeniz’de 26 bin 400 kilometrekarelik bir alanda sismik veri topladik. Baska bir ifadeyle Trakya bölgemizin tamamindan daha fazla bir alani taradik. Buralardan elde ettigimiz verilerle yeni arama kuyulari açacagiz insallah. Sakarya Gaz Sahasi’nda teknolojinin en ileri imkanlari kullaniliyor. Akilli kuyu sistemlerinde kullandigimiz elektrohidromekanik teknoloji, dünyada ilk defa bir deniz operasyonunda kullanildi. Yavuz Sondaj Gemimiz tarafindan deniz tabanina indirildi. Karadeniz’de açtigimiz 10 kuyunun üretime hazirlanmasi için ilk adim olan kuyubasi vanalarinin ikisini deniz tabanina yerlestirdik. Üçüncü kuyu basi vanamizi Türkali-5 kuyusuna önümüzdeki haftalarda yerlestirecegiz. Geriye kalan 7 kuyumuzun islemlerini de yil sonuna kadar tamamlayacagiz insallah. Sig deniz kisminda boru serme islemini yapacak gemi geçen hafta Filyos Limani’na ulasti. Deniz tabanina serecegimiz 35 bin borunun üretimi tamamlandi ve yüzde 95’inin sevkiyati tamamlandi."

"ILK ETAPTA GÜNLÜK 10 MILYON, IKINCI ETAPTA GÜNLÜK 40 MILYON METREKÜP DOGALGAZ TASIYACAGIZ"

Bakan Fatih Dönmez, ilk etapta günlük 10 milyon ikinci etapta günlük 40 milyon metreküp dogalgaz tasinacagini aktararak sözlerini söyle tamamladi:

"Filyos’ta dünyanin en büyük mühendislik islerinden biri yükseliyor. Bugüne kadar sahaya 5 bin 500 adet fore kazik ve 29 bin 100 adet drenaj kolonu yerlestirdik. Bu tam 60 bin kamyonun alana tas tasimasi anlamina geliyor. Toplamda bin 600 kilometre uzunlugunda bir zemin çalismasi yürütüyoruz ki bu rakam Izmir ile Kars arasindaki kus uçusu mesafeye denk geliyor. Ayrica karada, gazin ulusal iletim sebekeye aktarilmasi için çalismalarimizi iki etapta sürdürüyoruz. Ilk etapta ’Bati Karadeniz Gazi Ölçüm Istasyonu’, ikinci etapta ise ’Bati Karadeniz Dogal Gaz Boru Hatti Faz-1’ kismini insa edecegiz. Ölçüm istasyonunu insallah Kasim ayi içerisinde devreye alacagiz. Böylece karaya çikan dogal gazi 1 gaz ölçüm istasyonu ve 211 kilometrelik boru hattiyla ulusal iletim sebekesine aktaracagiz. Yapilan çalismalarla, Sakarya Gaz Sahasindan ilk etapta günlük 10 milyon metreküp, ikinci etapta günlük 40 milyon metreküp dogal gaz tasiyacagiz. Sakarya Gaz Sahasi, Türkiye’nin gelecege uzanan köprüsü olacak. Büyük ve Güçlü Türkiye hedefimizin üzerinde yükselecegi saglam bir temel olusturacak. Bu temel, gece gündüz demeden büyük bir askla, büyük bir fedakârlikla ter döken bütün çalisanlarimiz sayesinde olacak. Sakarya Gaz Sahasinin kesfinden bugüne kadar yurt disinda görev yapan 100’den fazla vatandasimiz bu projede yer almak için Türkiye’ye döndü. Gençlerimizin umutlari ve hayalleri üzerinden kirli bir siyaset yürütenlere inat, Türkiye’nin gelecegine büyük bir miras birakmak isteyenler Türkiye’nin yarinlari için burada canla basla mücadele ediyor. Sözlerime son verirken kesfimizin ilk gününden bu yana desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Sayin Cumhurbaskanimiza sükranlarimi sunuyorum. Türkiye’nin enerji bagimsizliginin mimarlari, gece gündüz demeden sahada büyük bir özveriyle çalisan yöneticilerimize, mühendislerimize ve isçilerimize tesekkür ediyorum. Sizlerin gayreti ve fedakârligi Türkiye’nin umudu olmaya devam ediyor. Biz sizlere inandik, sizlere güvendik. Sizler de bizi mahcup etmediniz. Son bir tesekkür de bizleri hayir dualariyla hiçbir zaman yalniz birakmayan aziz milletimize etmek istiyorum. Allah herkesten razi olsun. Insallah daha nice müjdeler vermek temennisiyle herkesi saygiyla selamliyor, törenimizin ülkemize ve milletimize hayirlar getirmesini diliyorum."

(Onur Altindag - Sertaç Özdemir - Yasin Erdem - Emrecan Bayram/IHA)
Kaynak: İHA