Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinligi Sona Erdi

Arkeoloji ile astronomiyi bulusturan Diyarbakir Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinligi, 7’den 77’ye Diyarbakirlilarin büyük ilgisini çekti. Etkinlikte düzenlenen halk gününde her yastan 5 bin gökyüzü meraklisi, Zerzevan Kalesi’ne akin ederek gökyüzü gözlemi yapti. 4 gün süren programda teleskop gözlemleri, atölye çalismalari ve astro sohbetler büyük ilgi gördü. Bu yil ilk kez Anadolu’ya yayilacak etkinligin sonraki duraklari; Van, Erzurum ve Antalya olacak.

Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinligi Sona Erdi
Tarih ve bilimin yildizlarla bulustugu gözlem etkinligi sona erdi. 4 günlük programda, halka açik gözlem programi büyük ilgi gördü. Dagkapi Meydani’ndan Çinar ilçesinde bulunan Mardin sinirindaki Zerzevan’a otobüs seferleri düzenlendi.

Ilgi yogun olunca ek seferler konuldu. Halk gününde 5 bin Diyarbakirli Zerzevan’da gözlem yapti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Gençlik ve Spor Bakanligi ile Kültür ve Turizm Bakanliginin himayesinde, Diyarbakir Valiligi ve Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi ile Karacadag Kalkinma Ajansi ve Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi’nin (TGA) destek ve katkilariyla TÜBITAK’in koordinasyonunda gerçeklestirilen etkinligi çok sayida yabanci gazeteci ve birçok ülkenin Ankara büyükelçisi de takip etti.

Etkinlik süresince Zerzevan Kalesi Kazi Baskani Doç. Dr. Aytaç Coskun, Zerzevan Kazilari ile ilgili yapilan çalismalari katilimcilarla paylasti. Diyarbakir Devlet Klâsik Türk Müzigi ve Medeniyetler Korosu’nun kalenin önünde her aksam verdigi konserler de ilgi çekti.

Etkinlik boyunca bilim insanlari; ötegezegenler, uydu teknolojileri, aynalardaki yildizlar, isik kirliligi, gökyüzünü taniyalim, temel astronomi konularinda dogru bilinen yanlislar, gökte ne var, yere yakin geçis yapan astroitler, yildiz örtülmeleri, uzay havasi, pulsarlar ve karadelikler, kutup arastirmalari gibi farkli basliklarda katilimcilara birbirinden ilginç sunumlar yapti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, ilk olarak Bilim ve Teknik dergisinin 1998 yilinda baslattigi ve Antalya Saklikent’te düzenlenen TÜBITAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Senligi’ni Anadolu’nun farkli sehirlerine yayma karari aldi. Geçen yil Diyarbakir’da Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinligi adiyla gerçeklestirilen program, bu yil Diyarbakir’in ardindan 3-4 Temmuz’da Van’da, 22-24 Temmuz’da Erzurum’da ve 18-21 Agustos’ta Antalya’da yapilacak.
Kaynak: İHA