Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi 'Herkes Türkiye'yi Dünyadaki Gelismeleri Yönlendirebilen Ülkeler Arasinda Görüyor'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, “Herkes Türkiye’yi dünyadaki gelismeleri yönlendirebilen ülkeler arasinda görüyor” ifadelerini kullanarak, “Kibris Türk’ünün haklarini kimseye yedirmeyiz yedirmeyecegiz” dedi.

Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi 'Herkes Türkiye'yi Dünyadaki Gelismeleri Yönlendirebilen Ülkeler Arasinda Görüyor'


Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) temaslari çerçevesinde Türk sivil toplum örgütü temsilcileriyle Beyaz Ev’de bir araya gelmesinin ardindan Lapta bölgesinde düzenlenen etkinlikte Kibris Türkleriyle bulustu. Etkinlikte yaptigi konusmada, KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar ile bir araya gelecegini ifade eden Çavusoglu, “Müzakere heyeti ile son gelismeleri degerlendirecegiz. Rum tarafi güven artirici adimlar ya da tedbirler diye eskiden gündeme getirdikleri müzakereleri sulandirmaya çalistiklari konulari yeniden ambalajlayip satmaya çalisiyorlar” dedi.



“Herkes Türkiye’yi dünyadaki gelismeleri yönlendirebilen ülkeler arasinda görüyor”

Dünyadaki gelismelere deginen Çavusoglu, dengelerin degistigini, enerji ve gida güvenligi krizi oldugunu belirterek, “Türkiye olarak bu gelismeler çerçevesinde gelismeleri yönlendiren ülkelerdeniz. Seven sevmeyen dünyanin her bir yerinden Latin Amerika’dan Afrika’ya Asya’dan Avrupa’ya herkes Türkiye’yi dünyadaki gelismeleri yönlendirebilen ülkeler arasinda görüyor” dedi.

Türkiye’nin izledigi politikalar sayesinde gelismelere yön verdigini belirten Çavusoglu, “Bu da durup dururken olmaz izlediginiz politikalar sayesinde olur. Ilkeli, dengeli, adil ve objektif ama ayni zaman gücünüzle orantilidir. Oyunu kurabilmek içinde güçlü olacaksaniz, size karsi kurulan oyunlari da bozmak için güçlü olacaksiniz. Yeri geldiginde sahada yeri geldiginde masada da güçlü olacaksiniz. Sayin Cumhurbaskanimiz Erdogan’in liderliginde sahada ve masada güçlü bir Türkiye için çalisiyoruz. Güçlü bir Türkiye demek güçlü bir KKTC demektir” dedi.

Sikintilar oldugunu fakat bunlarin asilabilecegini ifade eden Çavusoglu, “Ecdadimiz Kibris Türk’ünü korumak için canini ortaya koydu. Biz dayanismayla omuz omuza çok badireler ve zorluklar atlattik. Türkiye Kibris Türk’ünü hiçbir zaman yalniz birakmadi” diye konustu.



“Bundan sonra egemen esitlik var, siyasi esitlik degil”

Önemli olanin Kibris’ta kurulan oyunlari bozmak olduguna vurgu yapan Çavusoglu, “Biz artik Kibris’ta da ezberleri bozduk. Yillardir federasyon için müzakere yaptik. Fakat Rum tarafi sizlerle hiçbir seyi paylasmak istemedigi için federasyonla ortaya çikan planlari ve projeleri reddetti. Crans-Montana’da masayi devirdi. Bundan sonra egemen esitlik var, siyasi esitlik degil. Yani iki devletli çözüm. Kibris Türk’ünün egemenligini herkese kabul ettirmek için çalisiyoruz” dedi.



“Rum tarafi samimiyse Türk tarafinin siyasi egemenligini taniyacak ve isbirligine gidecegiz”

Isviçre’nin Cenevre kentinde yapilan gayriresmi 5+1 toplantida iki devletli çözümün ortaya kondugunu ifade eden Çavusoglu, “Sadece düsüncülerimiz degil. Çözüm önerilimizi de masaya koyuyoruz. Güven artirici adimlar konusunda biz variz. Ama genel anlamda çözümün içindeki bazi önemli unsurlari içinden çikarip güven artirici önlemler veya adimlar olarak pazarlamaya çalismalarinin arkasindaki sebebi çok iyi biliyoruz. Bu tür tuzaklara hiçbir zaman düsmeyiz. Rum tarafi samimiyse Türk tarafini esit olarak görmek istiyorsa. Siyasi egemenligini taniyacak ve isbirligine gidecegiz” dedi.



“Kibris Türk’ünün haklarini kimseye yedirmeyiz yedirmeyecegiz”

Rum tarafinin Kibris Türk’ünün Akdeniz’deki hidrokarbon sahalarinda haklari oldugunu ifade ettigini ama hakça paylasima ise yanasmadigini aktaran Çavusoglu, “Yillardir bizim ve KKTC’nin teklifleri ortada. Biz hem Kibris Türk’ünün hem de Türkiye’nin haklarini kimseye yedirmeyiz, yedirmeyecegiz. Bu anlamda gereken adimlari atiyoruz. Ayni zamanda hakça paylasima var oldugumuzu da gerek Avrupa’ya gerek tüm dünyaya gösteriyoruz” dedi.



Çavusoglu’nun yarina kadar sürmesi öngörülen KKTC ziyaretinde, Türkiye ile KKTC heyetleri ile beraber Kibris sorunu ve bu çerçevede ulusal davayi ilgilendiren konularin görüsülmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA