Finlandiya Cumhurbaskani Niinisto Açiklamasi 'Türkiye'nin Terör Konusundaki Endiseleri Ciddiye Alinmali'

Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinisto, "Türkiye’nin terör konusundaki endiseleri ciddiye alinmali” ifadelerini kullanarak, “Terör saldirilarinda çok sayida Türk vatandasi hayatini kaybetti” dedi.

Finlandiya Cumhurbaskani Niinisto Açiklamasi 'Türkiye'nin Terör Konusundaki Endiseleri Ciddiye Alinmali'
Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinisto, Finlandiya Cumhurbaskanligi Ofisi’nin resmi sitesinde “Finlandiya terörle mücadeleyi ciddiye aliyor” baslikli bir yazi yayinladi. Söz konusu yazida, Türkiye’deki terör eylemleri ve Finlandiya’nin terörle mücadele politikalarina yer veren Niinisto, “Türkiye’nin terör konusundaki endiseleri ciddiye alinmali ve terör saldirilarinda çok sayida Türk vatandasi hayatini kaybetti” dedi.

Ankara’da 2015’te yasanan terör saldirisinin ardindan esi ile Türkiye’ye resmi ziyarette bulundugunu hatirlatan Niinisto, "2015 yilinda Türkiye’ye yaptigim resmi ziyarette esim ve ben Ankara’daki saldirinin ardindan yasananlari yakindan takip edebildik. O zaman kurbanlarin yakinlarina destegimizi gösterdik ve terör saldirisini kinadik" ifadelerini kullandi.

Finlandiya’nin terörizmin tüm biçimlerini ve tezahürlerini kinadigini ve terörizmi önlemek için aktif olarak çalistigini vurgulayan Niinisto, “Finlandiya’nin terörle mücadeledeki yaklasimi ve eylemleri, Türkiye’nin karsi karsiya oldugu terör konusunda da NATO ülkelerinin genel çizgisiyle simdiden tamamen uyumludur. Bu konuda da üyelik kosullarimizi yerine getirilmistir” dedi.

Türkiye ile müzakerelere devam edilmesi gerektigini belirten Niinisto, “Fin Ceza Kanununda bu yil yürürlüge giren yasa ile terör suçlarinin cezalarini sikilastiran ve uzatan bir degisiklik yapildi. Finlandiya’nin uluslararasi insan haklari ilkelerine ve bunlardan türetilen yasalara saygisinin, terörle mücadele önlemleriyle hiçbir sekilde çelismedigini de vurgulamak isterim” dedi.

Niinisto, Isveç’e de terör konusunda atifta bulunarak, “Tabii ki Isveç’in bu konudaki tutumunu bilmiyorum ama teröre yaklasimimizin oldukça benzer oldugunu biliyorum” dedi.

Kaynak: İHA