Yüksek Talep Konut Kiralarini Artiriyor

Büyüksehirlerde konutlara artan talep kira fiyatlarini artirdi. Aylik kira artis orani göre yüzde 34,46 oldu.

Yüksek Talep Konut Kiralarini Artiriyor
Konut kiralarinda artislar devam ediyor. Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) verilerine göre Mayis ayi kira artis orani yüzde 34,46 oldu. Istanbul’da emlak ofislerinde kiralik ve satilik konut için yüksek fiyatlara ragmen yogun talep olusuyor. Emlakçilar yabancilarin konutlara talebinin de konut fiyatlarini artirdigini söylüyor. Bunun yaninda insaat maliyetlerindeki artislar ve konut stokunun yetersiz olmasi kira fiyatlarinda artisa neden oluyor.

“Büyük semtlerde talep fazla”

Kira artislarinin devam edecegini ve büyük semtlere taleplerin arttigini belirten Emlakçi Orhan Çobanoglu, Çok fazla yabanci talebi oldugu için insanlar ev bulmakta zorlaniyor, fiyatlarda buna dogru orantili yükseliyor. Yabancilar genelde büyük sehirleri tercih ediyorlar. Esenyurt, Bahçelievler, Büyükçekmece ve Beylikdüzü taraflarina talep fazla. Buradaki evlerde Arz ve talebe yetisilmiyor. Konut üretimi suanda çok da düsük oldugundan fiyatlar normal olarak yükseldi. Konut yapim maliyetleri çok yükseldi. Insaat sektörü duraksadi. Geçen sene ile kiyaslarsak yaklasik yüzde 150 gibi bir maliyet artisi söyleyebiliriz. Geçen sene 18 lira olan çimento suanda 70 lira. Bunu baz alirsak konut imalati çok yükseldi. Kira artislarinin da devam edecegini düsünüyorum” dedi.



“Anormal kira artislari devam ediyor”

Vatandaslarin kiralik ev bulmakta zorlandigini belirten Çobanoglu, “Yeni binalarin satilik talebi çok fazla. Kiralik dairelere baktigimizda ise satiliga olan talepten çok daha yüksek. Kentsel dönüsümler hizlanir ve fazlalasirsa insanlar daha güzel ve yeni binalarda oturma firsati bulabilir. Bahçelievler’de bulunan dairelerin kirasi 2 bin liradan basliyor 14 bin liraya kadar var. Kira artislarinda 1’e 3 bir artis var. Oldugundan fazla kira artisi yapan ev sahipleri var. Bu durumda piyasanin düzenini bozuyor. Bunu gören diger daire sahipleri de kiralar yükseldi benim dairemin de kirasini yükselteyim diyor ve sürekli anormal bir artis söz konusu oluyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA