Yesildere'de EXPO Meclisten Geçti

Botanik konulu EXPO 2026’nin Yesildere’de yapilmasiyla ilgili imar plani degisikligi, oy çoklugu ile Izmir Büyüksehir Belediyesi meclisinden geçti. Mecliste çesitli tartismalara neden olan maddeye iliskin Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, EXPO’nun bir sehirde yapilmasinin en temel sebebinin organizasyonun kentin kalkinmasi için kaldiraç olarak kullanilip kullanilmamasi oldugunu belirterek “EXPO bittikten sonra Kültürpark kadar büyük, hatta daha büyük bir yesil alani bu sehre kazandirmis olacagiz” dedi.

Yesildere'de EXPO Meclisten Geçti
Izmir Büyüksehir Belediyesi mayis ayi olagan meclis toplantisinin birinci birlesimi, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer idaresinde gerçeklesti. Mecliste, Uluslararasi Bahçe Bitkileri EXPO’sunun Yesildere’de yapilmasiyla ilgili imar plani degisikligi oylandi. Plan degisikliginde eksiklikler oldugunu, organizasyonun baska bir bölgede yapilabilecegini belirten AK Parti grubu, ilgili maddeyi komisyona iade etmeyi teklif etse de imar plani degisikligi, oy çoklugu ile meclisten geçti. Çesitli tartismalarin yasandigi maddeyle ilgili Baskan Soyer, EXPO organizasyonun en temel sebebini “EXPO’nun kentin kalkinmasi için kaldiraç olarak kullanilip kullanilmamasidir” diyerek anlatti. Soyer, organizasyon bittikten sonra bölgede arti deger olusturulacagini ifade ederek “EXPO bittikten sonra Kültürpark kadar büyük, hatta daha büyük bir yesil alani bu sehre kazandirmis olacagiz. Bunun bedeli milyonlarla ölçülmez” diye konustu.



“Kamulastirma ile ilgili büyük sikinti var”

Madde üzerine ilk sözü alan AK Parti’li meclis üyesi Hüsnü Boztepe, “EXPO’yu tanitirken heyecan duyuyordunuz, biz de heyecanlandik ama komisyona gidince heyecan yasayamadik. Burasi büyük bir alan. Bu alanda yapilacak olan planin özüne karsi degiliz ama yapilan plan ile ilgili ve kamulastirma ile ilgili büyük sikinti var. EXPO’nun 3 yil sonra baslamasi gerekiyor. 3 yilda yetistirilecegine inanmiyoruz” dedi.

AK Parti’li meclis üyesi Hakan Yildiz da, “Böyle organizasyonlari destekliyoruz ama bir takim kaygilarimiz var. Tekrar ilgili komisyonlara gönderilip çalisilmasi lazim. EXPO ile ilgili açiklama yapmistiniz, belirlenen yer Pinarbasi’ndaki yerdi. Yesildere, 2000 yilinda plani bitmis bir yer. Bin 300 mülkiyet sahibinin magdur oldugu bir alandan bahsediyoruz. Burada hali hazirda yasayan 5 bin insan var. Bu insanlar ne olacak? Bir plan gelistirmiyoruz. Yesildere’yi kurtarmak istiyorsak buranin topyekun yeniden incelenmesi lazim. Yesildere, kanayan yaradir ama bu plan ve EXPO için dogru bir nokta degil. Ulasim aksi ne olacak? Teknik olarak ciddi bir çalisma olmasi gereken bir yer. Tekrar komisyonlara yollayalim. Yesildere’yi Izmir’e kazandiralim ama bu sekilde degil” ifadelerini kullandi.

“Uzlasi ile olacak”

Yildiz’in ardindan söz alan CHP grup sözcüsü Nilay Kökkilinç, su degerlendirmeyi yapti:

“EXPO, Izmir için çok önemli bir firsat. Bu organizasyon, Izmir Büyüksehir Belediyesinin çabalariyla Izmir’e kazandirildi. Izmir bu imkandan en kisa sürede ve en yüksek seviyede yaralanmak durumunda. 4 milyon 700 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Izmir Büyüksehir Belediyesinin pek çok birimi bir arada çalisti. Koordine ile yürütülen bir çalisma. Birden bire olmus bir sey degil. Maksat 2026 yilina en hizli sekilde ulasabilmek. Yesildere boylu boyunca düzenlenmesi gereken bir alan. Yesil alan kamulastirilmalari da yapilacak. 400-500 milyon ile asilacak bir kamulastirma olacak. Uzlasi ile olacak, vatandas magduriyeti olmayacak. Uzlasi ile çözülecek. Hem bütçe hem kamulastirma hem de imar çalismalari yönünden 2026’ya kazandirabilecegimiz bir çalisma.”

“Karsi degiliz”

Kökkilinç’tan sonra söz alan AK Parti Grup Baskan Vekili Özgür Hizal ise, “Bu açiklama doyurucu degil. Biz AK Parti grubu olacak EXPO’ya karsi degiliz. Yesildere’de utanç alani olan bölgenin dönüstürülmesine de karsi degiliz. Sizin bir meclis toplantisinda ‘Izmir’e müjde veriyorum, bu alanda EXPO çalismalari’ yapiliyor denilerek bir haftada karsimiza böyle bir planlamanin çikmasina karsiyiz. Realist olmamiz lazim. Yapmak için yapiyormus gibi hareket etmememiz lazim. Meclis üyesi olarak ben yapilan çalismalari bilmiyorum. Kamulastirma bedellerinin ne kadar olacagi, ne kadar sürecegi detaylarini bilmiyorum. ‘400-500 milyon’ dediginiz kamulastirma bedeli, Izmir Büyüksehir Belediyesinin finansal anlamda kriz yasadigi ortamda ciddi bir bedel. Yakin zamanda Bayindir’da çiçek festivali yapildi. Davetiyede katilimci kuruluslar arasinda Izmir Büyüksehir Belediyesi yok. 22 yildir düzenlenen festivale Izmir Büyüksehir Belediyesi, bütçesi oraninda destek verirken bugün finansal meseleler nedeniyle destek verilmedi. ‘Yesildere yerine alternatif alanlarimiz var mi?’ diye sorduk. Pinarbasi’ndan neden vazgeçildi? Güzelbahçe’de, Bayindir’da EXPO yapilabilir mi? Bütün bunlari tartismaksizin sadece baskan müjde verdi diye oldubittiye getirilerek hizlica karar almak hem bölge halkina hem Izmir’e hem meclis üyelerine hem de bütçeleri yöneten sizlere haksizlik olur. Bunu getirin, tekrar degerlendirelim. AK Parti EXPO’ya, Yesildere’de dönüsüme karsiymis gibi algi ortaya koyarsaniz haksizlik olur” diye belirtti.



“Ipe un serildi”

CHP’li meclis üyesi Irfan Önal da “Ipe un serildi. Yürütmenin basi olarak seçilmis olan sizsiniz. Geçmiste çalisilmis ve takdir yetkisi sizde olan karar verildi.

Bir aydir gündemimizde olan bir konu. Bir aydan önce de çalisildigini söylemistiniz. Izmir Büyüksehir Belediyesi, düz bir alana çalisma yapabilecekken elini tasin altina koydu. Kamulastirma gereken, Izmir’in 50 yillik sorunu olan bir yerden bahsediyoruz. Bu, vatandaslarin zararina degil yararina olacak. Kamulastirmaya konu yerler için EXPO’dan sonra da yararina olacak bir is. Baska bir yerde yapmayisimizin temel nedeni, sehre daha sonra kalici eser olsun diye mücadele veriyoruz. Izmir Büyüksehir Belediyesi iyi niyetiyle elini tasin altina koyuyor. Bunun ne zarari var? Izmir’in kroniklesmis sorunu çözülecek. Çocuklarimiza bile eser olabilecek. Iyi niyetli bir çalisma var. Eger davalar da olursa görüyorum ki yetistirilmemesi konusunda bir gayret olacak. Kroniklesmis soruna siz de destek olun” sözlerine yer verdi.

“Vizyon ortaya konuldu”

CHP grup baskan vekili Murat Aydin, meclis üyelerinin ardindan söz alarak söyle konustu:

“Burada ‘Biz bu seyi istiyoruz ama böyle böyle olursa’ diyorlar. Bu, ‘Evet’ yerine ‘Hayir’ demenin baska dilde ifade edilmesidir. Izmir’in en sorunlu bölgesinden biriyle ilgili vizyon ortaya konuldu. Bir günde aklimiza bir fikir gelmedi. Kaç aydir çalisilan bir konu. Kentin dönüsümü ile ilgili yapilan en temel projelere ‘Hayir’ diyenler, her defasinda bunlara sözde teknik gerekçeler dile getiriyor. Yesildere projesi, Izmir halkinin yararinadir. Izmir Büyüksehir Belediyesinin bunun altindan kalkacak ekonomik, teknik ve bürokratik güce sahiptir.”

“EXPO, kentin kalkinmasi için kaldiraç”

Son söz olarak konusan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, su degerlendirmeyi yapti: “Bana, ‘Belediyecilikte en iyi anladigin sey ne?’ diye sorsaniz; belediyecilikten önce EXPO’yu ögrendim. Izmir’in EXPO’yu almasi için çok ter döktük. Bu hayatta en çok kafa yordugum, Izmir’e en çok getirmek istedigim meselelerden biri EXPO. Tabii ki baska yer var ama bir EXPO’nun bir sehirde yapilmasinin en temel sebebi, EXPO’nun kentin kalkinmasi için kaldiraç olarak kullanilip kullanilmamasidir. Pek çok örnek gördüm. Öyle EXPO’lar vardir ki; dünyanin parasi harcanir, o para çöp olur ama öyle EXPO’lar vardir ki; EXPO biter ama kentin kalkinmasi için çok güçlü bir miras birakilir. EXPO’larin yapilmasinin sebebi, dönemi içinde bölgeye gelen turist sayisindan ibaret degildir; EXPO’yu yaptiginiz yerde kente nasil katma deger katacaksiniz, EXPO’yu nasil araç olarak kullanacaksiniz, odur. Yesildere bu sehrin en acinasi, en üzülünesi, en kahrolunasi noktasidir. Kentin en öne arterlerinden biridir. En çok iyilestirilmesi gereken alanin basindadir. Biz de elimizi tasin altina koymaya karar verdik. Burada yapacagimiz dönüsümün bu kentteki ivmesi ve arti degeri, Pinarbasi’ndakinden çok daha fazla olacakti.”

“Bu bir Izmir meselesi”

EXPO’ya ev sahipligi yapma hakki veren kurulus olan Uluslararasi Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliginin (AIPH), Yesildere bölgesinin dogru olduguna karar verdigini söyleyen Soyer, “Onlarin onayiyla çikilan bir yolculuk var. Evet süre az, 2026’ya kadar ciddi çalismamiz lazim. Bu bir Izmir meselesi. Zorluk varsa hep beraber asacagiz. Destek olacaksiniz, asacagiz. Bizim talebimiz budur. Bunu EXPO gibi bir marka ile taçlandirmis olacagiz, daha ne istersiniz. Birlikte çalismak gerekiyor. Asilamayacak engel yok. EXPO bittikten sonra Kültürpark kadar büyük, hatta daha büyük bir yesil alani bu sehre kazandirmis olacagiz. Bunun bedeli milyonlarla ölçülmez. Burasi 50 yildir kangren. Bu sehrin çirkin yüzü olmus bir güzergahtan bahsediyoruz. Bu hakki bize AIPH vermis, ‘Burasi daha dogru’ demis. Bize düsen bunu yapmak. Ayrica Bayindir’daki festivalle ilgili krizden bahsedildi. Izmir Büyüksehir Belediyesinin 23. kez düzenlenen festivale bu yil katilmadigindan bahsedildi. Ayni anda enginar festivali de vardi. Her iki belediye de stant konusunda destek için basvuru yapti. 2,5-3 milyonlara mal olan stantlardi. Biz de daha küçük olan hazir stantlari vermeyi teklif ettik. Bayindir kabul etmedi, Urla kabul etti. Stantlar çok da güzel oldu. Ne yazik ki Urla’ya verdigimiz destegi Bayindir’a veremedik ama bunda ne kötü niyet vardi ne de kriz konusu. Büyüksehir, dogru projelere dogru yatirim yapmaya devam edecek” dedi.



Yesil Koridor olarak Izmir’e kazandirilacak

Izmir’in 2026 yilinda ev sahipligi yapmaya hak kazandigi dünyanin en önemli Uluslararasi Bahçe Bitkileri EXPO Yesildere’de yapilacak. 35 hektarlik alanda kullanim kararlarinin yeniden düzenlenmesini içeren madde ile bölgede kamulastirma, kiralama ve tahsis islemleri baslatilacak. Yesildere’de yaklasik 100 hektar üzerine kurulacak EXPO alani, 6 ay boyunca fuar ziyaretçilerini agirlayacak, sonrasinda ise Yesil Koridor olarak Izmir’e kazandirilacak. EXPO 2026, Izmir ve Türkiye’de bitki üreticilerine can suyu olurken, sektörü uluslararasi çapta vitrine çikartacak. EXPO 2026’nin Sehitler Korusu ve Kadifekale’nin güneyinde heyelan nedeniyle bosaltilarak agaçlandirma faaliyetlerine devam edilen alanla bütünlesecek sekilde Atatürk Maski’nin altindan baslayarak IZBAN hatti ile Meles Deresi ve Yesildere Caddesi arasinda kalan bölgeyi kapsayan yaklasik 100 hektarlik bölgede yapilmasi planlaniyor.

Nisan ayinda açiklanmisti

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, önceki ay düzenlenen mecliste “Izmir’in yillardir bekleyen sorunlarindan birini, Yesildere’yi çözüme kavusturuyoruz. Izmir yesil altyapi stratejisinin en önemli ayagini teskil eden Expo 2026, Yesildere’de vücut bulacak. Türkiye’nin ilk büyük yesil dönüsüm projesi bu vadide baslayacak ve bölge 4 yil içinde EXPO 2026 alanina dönüsecek. Kaderine terk edilmis Yesildere, Kültürpark’tan da büyük yeni yesil alanimiz olarak hizmet verecek. Yesildere, kisa bir süre sonra dünyanin her yerinden katilimcilari agirlayacak ve yeni bir istihdam alani olacak. Bölgedeki hak sahipleriyle görüsmelerimizi de baslattik” demisti.

5 milyona yakin ziyaretçi bekleniyor

Izmir’in EXPO 2026’ya ev sahipligi yapmasi, uzun süredir devam eden temaslar sonucunda AIPH Genel Kurulunda oy birligiyle kabul edildi. 1 Mayis-31 Ekim 2026 tarihleri arasinda “Uyum Içinde Yasamak (Living in Harmony)” ana temasiyla yapilacak Uluslararasi Bahçe Bitkileri EXPO’sunu 4 milyon 700 bin kisinin ziyaret etmesi öngörülüyor. Tohumdan agaca sektördeki tüm üreticiler için uluslararasi ticaretin kapisini açacak EXPO 2026, Izmir’in dünyadaki bilinirligini de artiracak. Yesildere’de kurulacak fuar alani tematik sergilerin, dünya bahçelerinin, sanat, kültür, gida ve diger etkinliklerin yapilacagi önemli bir cazibe merkezi olacak. Alan 6 aylik EXPO süresince bahçeleri ve etkinlikleriyle misafirlerini agirlarken, sonrasinda yasayan bir kent parki olarak Izmir’e kazandirilacak.
Kaynak: İHA