Scholz'dan Rusya-Ukrayna Savasi Açiklamasi Açiklamasi 'Tarihte Bir Dönüm Noktasi Yasadik'

Almanya Basbakani Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Almanya’nin baskenti Berlin’de bir araya geldi. Scholz, Macron ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, Rusya-Ukrayna Savasi’na deginerek, "Tarihte bir dönüm noktasi yasadik" dedi.

Scholz'dan Rusya-Ukrayna Savasi Açiklamasi Açiklamasi 'Tarihte Bir Dönüm Noktasi Yasadik'
Almanya Basbakani Olaf Scolz ve Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Almanya’nin baskenti Berlin’de bir araya gelerek, Ukrayna’daki savas, ikili ve bölgesel konulari ele aldi. Görüsmenin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisindan konusan Scholz, Ukrayna’daki savasin yayilmamasi için Rusya’ya dönük ambargolar ve yaptirimlar uyguladiklarini ifade ederek, Ukrayna’ya da askeri ve ekonomik destek sagladiklarini belirtti.

Hiç kimsenin Ukrayna’da savasin patlak verecegini veya bunun sonucunda "binlerce kisinin ölüm ve yikim yasayacagini" bilemeyecegini ifade eden Scholz, "Tarihte bir dönüm noktasi yasadik" dedi.

Avrupa’nin geleceginin güçlü bir birliktelikle mümkün olduguna deginen Scholz, “Ukrayna Avrupa ailesine aittir. Ukrayna’daki savas bizi bir araya getiriyor. Çünkü birlikte hareket etmeniz gerekiyor. Birligimizden gelen muazzam gücü yasiyoruz" dedi.

Savasi bitirmek için hizli hareket edilmesi gerektigini açiklayan Scholz, “Rusya, askerlerini Ukrayna’dan çekmeli. Ukrayna, dikte edilmis bir barisi kabul etmeyecek” dedi.

Almanya-Fransa dostlugu itici güç olarak her zamankinden daha önemli oldugunu vurgulayan Scholz, “Bu, Avrupa için ‘yeni ivme’ ile ilgili. Rusya’nin ‘korkunç saldirganlik savasi’ Avrupali ortaklarini bir araya getiriyor” ifadelerini kullandi.

Yeniden Fransa Cumhurbaskani seçilen ve ilk yurtdisi ziyaretini Almanya’ya düzenleyen Macron ise, Ukrayna’da ateskesin saglamasinin önemine deginerek, savasin yayilmamasi için Almanya ile Fransa’nin ortak çalisma yürüttüklerini açikladi.

Macron, demokrasiyi korumanin önemli oldugunu vurguladi.
Kaynak: İHA