Ingiltere'de Iktidardaki Muhafazakar Partisi 300'Den Fazla Koltuk Kaybetti

Birlesik Krallik genelinde yapilan yerel seçimler, Ingiltere ve Iskoçya için büyük oranda sonuçlandi. Ingiltere’de belediye meclis üyeligi seçiminde iktidardaki Muhafazakar Parti, 300’den fazla koltuk kaybetti.

Birlesik Krallik’i olusturan Ingiltere, Galler, Iskoçya ve Kuzey Irlanda’da persembe günü yapilan yerel seçimlerin sonuçlari açiklandi. Persembe günü sabah 08.00 itibariyla baslayan oylamanin saat 22.00’de sona ermesiyle oy pusulalarinin sayimi Ingiltere ve Iskoçya için tamamlandi. Ingiltere, Galler ve Iskoçya’da yeni belediye meclis üyelerini belirlemek için yapilan seçimde, Ingiltere’deki 146 belediyeden 144’üne iliskin sonuca göre 65 belediyeyi muhalefetteki Isçi Partisi kazandi. Isçi Partisi, 4 yil önce yapilan yerel seçimlere göre 5 yeni belediye ve 52 meclis üyesi kazanirken, ülke genelinde toplamda 2 bin 212 meclis üyesi ile meclis üyesi çogunlugunu olusturdu.

Ingiltere Basbakani Boris Johnson’in liderligindeki Muhafazakar Parti ise bir önceki seçime göre 10 belediye ve 341 meclis üyesi kaybetti. Seçimlerde Ingiltere’de Muhafazakar Parti 35 belediye kazanirken, partiden bin 41 meclis üyesi seçildi.

Yerel seçimlerdeki adayliklardan 3. oy çogunluguna sahip olan Liberal Demokrat Partisi ise bir önceki seçimlere göre meclis üyesi sayisini 191 arttirdi. 16 belediyede liderlik saglayan Liberal Demokrat Partisi, 711 meclis üyesi sagladi.

Iskoçya’da yapilan oylamada ise toplamda 32 belediyede 453 üye saglayan Iskoçya Ulusal Partisi, meclis üyesi çogunlugunu olusturdu. Takiben 282 meclis üyesi ile Isçi Partisi, 214 ile Muhafazakar Parti, 152 ile bagimsiz adaylar, 87 ile Liberal Demokrat Partisi en fazla meclis üyesi saglayan adaylar oldu.

Galler’de 22 belediyeden 21’ine iliskin sonuçlarin açiklanmasiyla Galler’de 520 meclis üyesi ve 8 belediye ile Isçi Partisi en yüksek üye saglayan parti oldu. Kuzey Irlanda’da ise Birlesik Krallik’in diger bölgelerinden farkli olarak parlamento seçimleri yapildi. Kuzey Irlanda Parlamentosu’nda toplamda 90 koltuktan 31’i sonuçlandi. Su ana kadar açiklanan sonuçlara göre 16 parlamento üyesi ile Sinn Fein Partisi oy çogunlugunu sagliyor.

Westminster Belediyesi seçimlerini 58 yil sonra Isçi Partisi kazandi

Ingiltere’deki yerel seçimlerin sonuçlarina göre Basbakan Boris Johnson liderligindeki Muhafazakar Parti seçmenlerinin çogunlukla muhalefetteki Isçi Partisi ve Liberal Demokrat Partisi’nden yana oy kullandigi ve yillardir liderlik sagladigi belediyeleri kaybettigi belirtildi. Muhafazakar Parti’nin 1964 yilindan beri liderliginde olan Westminster Belediyesi ve 1978’den beri liderliginde olan Wandsworth Belediyesi ise Isçi Partisi’ne geçti.

Basbakan Johnson seçimlerin "zorlu" oldugunu söyledi

Basbakan Johnson, bugün erken saatlerde yaptigi açiklamada seçimlerin "zorlu" ilerledigini söyledi.

Johnson, "Buradan alinacak ders, seçmenlerin bizden yapmamizi istedikleri her seyden önce onlar için önemli olan büyük konulara odaklanmak olduguna dair bir mesaj olmasidir. Ülkeyi ileriye götürmek, Covid-19 sonrasi sarsintiyi düzelttigimizden emin olmak, ekonomi, enerji, enflasyon yükselisi gibi sorunlari düzeltmek" seklinde konustu.



Muhafazakar liderler Johnson’i suçladi

Muhafazakar Parti liderleri, Covid-19 kisitlamalari sirasinda kurallari ihlal ederek çesitli parti ve etkinliklere katildigi ortaya çikan Ingiltere Basbakani Johnson’in eylemlerinin Muhafazakar Parti’nin oylarini düsürdügünü öne sürdü. Carlisle Belediye Meclisi’nden Muhafazakar Parti üyesi John Mallinson, "Yerel seçimlerde çok iyi meslektaslarimizi kaybettik. Parti skandali nedeniyle kampanya yürütürken tartismayi yerel meselelere döndürmek zor oldu" dedi.

Çevre Bakani George Eustice ise, "Sadece parti skandali degil, temel olarak insanlarin artik basbakanin dogru söyledigine dair güvenmediklerimi hissediyorum" dedi.

Eustice, Muhafazakar Parti liderligi için Johnson’in görevden alinmasi konusunda, "Benim tercihim kesinlikle bu olurdu" seklinde konustu.

Kaynak: İHA