60 Hanelik Hobi Bahçesi Için Yikim Karari Çikti

Eskisehir’de 60 prefabrik evin bulundugu ve Odunpazari Belediyesi tarafindan birkaç gün önce yikilacagi duyurulan hobi bahçesinin sakinleri, karari protesto etti.

60 Hanelik Hobi Bahçesi Için Yikim Karari Çikti
Sarisungur Mahallesi’nde bulunan Botanikkent Hobi Bahçeleri, yikim karariyla karsi karsiya. Hobi bahçesinin giris kapisina 29 Nisan tarihinde Odunpazari Belediyesi yetkililerince asilan yikim karari, alanda yasayan onlarca kisiyi soka ugratti. Yaklasik 30 dönümden olusan ve 66 hissedari olan hobi bahçesinde bulunan 60 adet prefabrik evin yikim karari karsisinda, bölgede yasayan vatandaslar bir araya geldi. 7’den 70’e bir araya gelen hobi bahçesi sakinleri, yikimin durdurulmasi için yetkililere seslendi.

“Organik meyve sebze yetistirmeyi ögrenen evlatlarimiza, torunlarimiza yazik olacak”

Hobi bahçesinde yapisi bulunan kisiler adina konusan Gökhan Gökçe, topragin en verimli sekilde kullanildigini belirtti.

Ileriki nesillerin toprakla, üretimle birlikte büyüdügünü belirten Gökçe yaptigi konusmada, “Binbir zorluklarla aldigimiz, gelecek nesillerin toprakla tanistigi ve tarladan sofraya geç en süreçte ailelerimiz için üretimin merkezi olan hobi bahçelerimiz, bugün yikim tehlikesi altinda. Hobi bahçelerimizde yaz ve kis aylarinda meyve, sebzelerimizi üretiyor, tarim arazilerini adeta ilmek ilmek isliyor ayni zamanda yetisme sürecinde de organik tarimin tüm asamalarinda sürecin içinde bizzat bulunuyoruz. Topragi daha verimli nasil kullanabiliriz bunun için mücadele ediyoruz. Sayin Cumhurbaskanimiz ve Tarim Bakanimizin ifadeleriyle adeta ‘Ekilmedik yer birakmamaya’ çalisiyoruz. Ancak gelinen son asamada 2020 yilindaki yasal düzenlemeyle birlikte Odunpazari Belediyesi kapilarimiza astigi bildiriyle 9 Mayis 2022 tarihinde yapilarimizi yikacagini bildirmekte. Bizler burada sefa sürmek için havuzlu, çift katli evler yaptirmadik. Bahçemizdeki zirai aletlerimizi, mahsullerimizi koymak, siginmak ve dinlenmek için bu prefabrik yapilari yaptik. Keza belediyelerin vatandaslarimiza bu tür ihtiyaçlarini gidermek için sehir merkezlerine yakin yerlere hobi bahçeleri kurdugu herkesçe biliniyorken bizlerin yapilarinin yikilmasinin gayesi nedir? Eger bu yikim karari durdurulmazsa biraz olsun toprakla temas eden, organik meyve sebze yetistirmeyi ögrenen evlatlarimiza, torunlarimiza yazik olacak. Engelli evlatlari olan komsularimiz var, onlar biraz olsun rehabilite oluyorlardi, bu da artik mümkün olmayacak. Bizler maddi durumu çok iyi olan kimseler degiliz. Kimimiz emekli ikramiyesiyle, kimimiz kenarda kösede yaptigi birikimlerle buralari edindi. Daha fazla magduriyet yasanmamasi adina Odunpazari Belediyesi’nden yikim kararinin geri alinmasini, ilgili bakanligimizdan ise bu konuyla alakali detayli bir çalismayla, yapilacak kanuni bir düzenlemede hobi bahçelerimizin af kapsamina alinmasin talep ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Burada güzel bir hayatimiz vardi bugüne kadar”

Yasadiklari problem karsisinda çaresiz kaldiklarini belirten iki çocugu olan bir vatandas ise üzgünlügünü, “Domateslerimizi ve biberlerimizi üretip, tavuklarimizdan yumurta almaya çalisiyoruz. Çocuklarimiz artik eskisi gibi mahallelerde oynayamiyor. Burada güzel bir hayatimiz vardi bugüne kadar” diyerek dile getirdi.

“Yikilirsa benim ve çocugumun hayalleri yikilacak”

Çocuklariyla birlikte hobi bahçesinde geçirilen zamanin daha verimli oldugunu belirten Ali Riza Yildirim, 15 yillik tazminatiyla ailesine yasam alani olusturdu. Yikim kararinin önüne geçilmedigi takdirde hem kendisinin hem de çocugunun hayallerinin yikilacagini belirten Yildirim, su ifadeleri kullandi:

“Evde dört duvar arasinda oturuyoruz. Bir tane küçük kizimiz var. Çocuk geldigi zaman burada tohum ekiyor, meyvenin sebzenin nasil yetistigini görüyor. Biraz tavugumuz var, onlarla ilgileniyoruz. Burada baska bir amacimiz yok. Barinmak ve esyalarimiz koymak için prefabrik bir ev yaptik. Belediye gelip bayram öncesi yikim karari asti. Simdi de onun mücadelesini veriyoruz. Bizim farkli bir amacimiz yok. Burada bir paylasim ve komsuluk var. Gelip burada vakit geçiriyoruz, tarimla ugrasiyoruz ve çocuklarimiza ögretiyoruz. Tek derdimiz bu bizim. Haftada 4 gün buradayiz. Tavuklarimiz var. Onlarin yemlerini ve sularini çocugumuzla birlikte veriyoruz. Çocugumuz da mutlu oluyor. Diger türlü dört duvar içinde televizyonla, bilgisayarla, telefonla vakit geçiriyor. Suraya geldigimiz zaman huzur doluyoruz. Yikim karari bizi üzdü. Insallah düzenleme yapilir ve hepimiz rahatlariz. Burasi milli bir servettir. 10-15 milyon liralik yatirim var. Biz hepimiz disimizden tirnagimizdan artirdik. Ben 15 yillik tazminatimi verdim buraya. Yikilirsa benim bütün hayallerim yikilacak, çocugumun da hayalleri yikilacak. Benim derdim bu.”

Engelli bireyler için ayri bir anlami var

Alanda bulunan 60 hanede farkli kesimlerden birçok kisi yasiyor. Gençlerin, yaslilarin ve çocuklarin yani sira engelli bireylerin de kendilerini iyi hissettigi alan için vatandasin mücadelesi de devam ediyor. Belki de en çok engelli bireyler için anlam tasiyan yasam alani hakkinda çikan yikim karari karsisinda ise gözyaslari tutulamiyor. Hobi bahçesinde yasayan isitme engelli bir birey ise, isaret dili ile “Evim yok artik. Üzülüyorum. Bu isin çözülmesini istiyorum. Evimizi yikmasinlar. Çok üzülüyorum” ifadelerini aktardi.

Hobi bahçesinde yasayan onlarca kisi, yikim kararinin durdurulmasi için Bölge Idare Mahkemesi’ne basvuruda bulundu. Yikim gününe geri sayim hizla devam ederken, onlarca kisinin gözü kulagi çikacak olumlu bir sonuçta.
Kaynak: İHA