Gaziantep Ihracati Yilin Ilk Çeyreginde 3.5 Milyar Dolara Ulasti

Türkiye ihracatinin lokomotif illerinden olan Gaziantep Nisan ayinda 927 milyon 172 bin dolar ihracat gerçeklestirdi. 2022 Ocak-Nisan dönemi ihracati ise 3 milyar 573 milyon 557 bin dolara ulasti.

Gaziantep Ihracati Yilin Ilk Çeyreginde 3.5 Milyar Dolara Ulasti
Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) tarafindan açiklanan nisan ayi ihracat rakamlarini degerlendiren Gaziantep Ticaret Odasi (GTO) Yönetim Kurulu Baskani Tuncay Yildirim, Gaziantep’in ülkenin ihracat hedefine en fazla katki sunan illerden biri oldugunun kaydetti.

Yildirim, ’’Türkiye gibi ihracata dayali bir büyüme modeline sahip Gaziantep, Türkiye’nin 250 milyar dolarlik 2022 ihracat hedefine en fazla katki sunan illerden biri. Nisan ayi verilerine göre 927 milyon 172 bin dolar ihracat ile geçen yilin ayni ayini %5 asmis durumdayiz. Ocak -Nisan dönemi ihracatini geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 12,82 artis ile 3 milyar 573 milyon 557 bin dolarla kapattik. Bu basari tablosunda emegi olan tüm ihracatçi üyelerimizi ve çalisanlarini tebrik ediyor, basarilarinin devamini diliyorum” dedi.

Gaziantep’in sektör ve pazar çesitliligine sahip bir ekonomisi oldugunu dile getiren Baskan Yildirim, yilin ilk dört ayinda Gaziantep’in en fazla Hububat, Bakliyat, Yagli Tohumlar ve Mamulleri sektöründe ihracat yaptigini belirtti.

Yildirim, “Sektör ve pazar çesitliligi olan Gaziantep ekonomisi Ocak-Nisan dönemi toplam ihracatinin yaklasik yüzde 26’sini Hububat, Bakliyat, Yagli Tohumlar ve Mamulleri sektöründe gerçeklestirdi. Sektörün ihracati geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 33’lük artis ile 912 milyon 602 bin dolar oldu. Ayni dönemde en fazla ihracat gerçeklestirilen ikinci sektör ise 676 milyon dolar ile makine halisi oldu. Irak en büyük pazarimiz olmayi sürdürüyor. Ocak-Nisan döneminde Irak’a olan ihracatimiz geçen yila göre yüzde 20 artis ile 579 milyon 730 bin dolar olarak gerçeklesti. Irak’i 437 milyon 655 bin dolar ile ABD takip ediyor. Dünyadaki ekonomik ve politik gelismeleri de göz önünde bulundurdugumuzda pazar çesitliligi olusturmanin, yumurtalari ayni sepette tasimamak gerektiginin önemini çok daha iyi tecrübe ediyoruz. Oda olarak üyelerimize yeni pazarlari kesfetmek, var olan pazarlardaki is firsatlarini daha güvenli kilmak adina rehberlik etmeye çalisiyoruz. Bu baglamda 12 Mayis’ta Macaristan Ankara Büyükelçiligi ile gerçeklestirecegimiz ’Macaristan Ülke Günü’ne tüm ihracatçilarimizi davet ediyorum’’ diye konustu.

Önemli olan Gaziantep’in sergiledigi bu ihracat basarisini sürdürmesi ve daha da ivmelendirmesi oldugunu belirten GTO Baskani Tuncay Yildirim, bu basarili performansin sürdürülebilmesi için reel sektörün desteklenmesi, önündeki engellerin kaldirilmasi gerektigini belirtti.

Yildirim, süreçte üreticiyi en fazla yoran konun ise maliyetlerindeki yüksek rakamlar oldugunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA