Bayram Tatilini Çikolata Tadindaki Müze Ile Sonlandirdilar

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde 2019 yilinda açilan ‘Çikolata Müzesi’ ile kentin turistik ve tarihi yerleri ön plana çikartilirken, 3 günlük bayram ziyaretinde 5 bin ziyaretçi agirladi.

Bayram Tatilini Çikolata Tadindaki Müze Ile Sonlandirdilar
UNESCO Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu ilçesindeki han, hamam, konak ve cami gibi Osmanli eserlerinin 1/10 ölçeginde çikolatadan yapilan tarihi yapilar pandemi sonrasi yeniden ziyaretçilerin ilgi odagi oldu. 25 yil gibi bir süre Belçika’da yasadiktan sonra memleketi Safranbolu’ya dönen Mesut Kirimli tarafindan insa edilen müze için 5.5 ton çikolata harcandi. Açildigi günden beri ziyaretçilerin vazgeçilmezi olan müze ile turistik ve tarihi yerler ön plana çikartilirken, ülkede çikolata kültürünün yayginlastirilmasi amaçlaniyor. Geçtigimiz yil yil içerisinde Bodrum ve Bursa’da da açilan subeler ile müze turizm açisindan da sehre deger katiyor.

Çikolata Müzesi ile ilgili bilgiler veren Muharrem Kaba, müze için yaklasik 5.5 ton çikolata kullanildigini belirterek, “ Amaçlarinin Türkiye’de olmayan çikolata kültürünü olusturarak, kakao yaginin faydalarini anlatmak” dedi.



Amaç, kakao yaginin faydalarini anlatmak”

Açilan müzede Safranbolu’nun öne çikan tarihi eserlerinin bulundugunu ve bunlarin çikolatadan yapildigini ifade eden Kaba, “ 2021 yilinda Bodrum’da ve ardindan Bursa’da müze açtik. Mugla’nin 13 tane ilçesini isledik. Bursa’nin öne çikan tarihi mekanlarini çikolata ile isledik. Türkiye’de suan 4 tane çikolata müzesi var ve bunlarin üçü bize ait. 2020 yilinda ülkemiz dahil dünya genelinde baslayan pandemiye ragmen yatirimlar devam etti. Bunun karsiligini bu bayram aldik. Sadece Safranbolu’da Ramazan bayrami süresince 5 bin yerli ve yabanci ziyaretçilerimizi agirladik. Amacimiz Türkiye’de çikolata kültürünü olusturarak, çikolatanin ham maddesi olan kakao yaginin faydalarini anlatmak. Kakao yagi dogada 37 derecede eriyen tek gida. Erime isisi 37 derece olunca vücuda girer girmez eriyerek, vücudu destekleyen bir gida. Vücuda faydali oldugu kadar insanlari mutlu eden bir gida. Onun için tüketilmesi gereken bir gida ve buda vesile oldugumuz için bizde mutluyuz” diye konustu.

Kaba, çikolata kültürü ile birlikte hem tarihi alanlari çikolatan yapilan eserlerle tanittiklarini, hem de orijinal olarak yapilan çikolata üretimiyle istihdama ve ekonomiye katma deger kattiklarini da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA