40 Türk Firmasi Gelecegin Malzemesi Kompozit Için JEC World'de Bulustu

Mekanik özellik ve hafif yapilariyla elektrik otomobillerden, uçaklarin iç mekan aksamlarina kadar birçok alanda kullanilan kompozit malzemeleri üreten sanayiciler, Fransa’nin baskenti Paris’te dün kapilarini açan JEC World Fuari’nda bulustu.

40 Türk Firmasi Gelecegin Malzemesi Kompozit Için JEC World'de Bulustu
Salgin sebebiyle 2019’dan sonra Paris’te ‘yüz yüze’ gerçeklestirilen ilk JEC World organizasyonu olan fuarin bu yilki temasi ‘Sürdürülebilir bir dünya için kompozitler’ olarak belirlendi. JEC World, ’gelecegin sanayi malzemesi’ olarak adlandirilan kompozit sanayinde, makina ve malzemeler, yazilim ve hizmetler, teknoloji süreçleri gibi tüm deger zincirini tek bir çati altinda bir araya getiren dünyadaki tek fuar olma özelligini tasiyor.

Fuara Istanbul Ticaret Odasi’nin (ITO) yaptigi Milli Katilim organizasyonu kapsaminda 14 firma, bireysel olarak ise 26 firma olmak üzere toplam 40 Türk firmasi katildi.

Küresel kompozit endüstrisinin en önemli bulusmasi

JEC World 2022’de bu yil toplam bin 350 sirket ve kurulus stant açti. Fuar idaresi 112 ülkeden 40 bin profesyonelin fuara katilacagini açiklarken, üç gün boyunca 600’den fazla yeni ürün lansman yapilmasi bekleniyor.

ITO Baskani Sekib Avdagiç, Türk kompozit sektöründe orta ve büyük ölçekli 180 sirketin faaliyet gösterdigini, kismen kompozit isi yapan sirketlerle bu sayinin 800’ü buldugunu belirtti.

Avdagiç, “Bu firmalarda yaklasik 13 bin kisi çalisiyor. Türk kompozit malzeme pazari ise 1,62 milyar Euro ve 300 bin ton hacme sahip” dedi.

Avdagiç, “Türk kompozit endüstrisinin büyük dünyasi yakaladigi ivmeyi ‘JEC World 2022’de ortaya koyuyor. Hizla büyüme trendine giren Türk sirketleri inaniyorum ki, JEC World gibi etkinlikler sayesinde ticaret hacimlerini artirip is kapasitelerini büyütecektir” diye konustu.

“JEC World, Türk kompozit endüstrisinin küresel boyutta tanitimina katki saglayacaktir”

Avdagiç, “Kompozit sektörü Türkiye’nin küresel ticarette rekabetçiligini artiracak sektörlerin basinda geliyor. Kompozit yarinin malzemesi ve kompozit sektörünün sagladigi katma deger, milli sanayi hamlemiz için oldukça önemli” ifadelerini kullandi.

Sekib Avdagiç, “Istanbul Ticaret Odasi olarak biz de kompozit sektörünün Türkiye için önemli ve siçrama yaptiracak sektörlerden birisi oldugunun bilincindeyiz. Bu yüzden de Türkiye 2013’ten itibaren JEC World Fuari’na katilimini istikrarli bir sekilde sürdürdü. Her sene kompozit dünyasina yeni perspektifler ekliyoruz. Inaniyorum ki JEC World, Türk kompozit endüstrisinin küresel boyutta tanitimina katki saglayacaktir. Ayrica sirketlerimizin katma degerli üretimine destekte bulunacaktir ve ihracatimizin artmasina ile birçok yabanci ortakliklarin kurulmasina vesile olacaktir” dedi.

ITO Baskani Avdagiç, sunlari söyledi: “Kompozit Türkiye’de imalatin parlak gelecegini sekillendiren bir sektör. Hacimsel olarak degerlendirildiginde, ülkemizde kompozit ürünlerinin yüzde 75’i tasimacilik-otomotiv, boru-tank-altyapi ve yapi-insaat sektörlerinde kullaniliyor. Ileri teknolojili ürünlerin ülkemizde üretilmesinin hizlanmasi ile birlikte, özellikle rüzgar enerjisi, uzay ve havacilik ile elektrik ve elektronik sektörlerinde daha faza miktar ve oranda kompozit malzeme kullaniminin gerçeklesmesini bekliyoruz.”

“Bir otomobilin agirligindaki yüzde 10’luk düsüs, yüzde 5-7 yakit tasarrufu sagliyor”

“Kompozit imalatta ‘hafiflik’ ve ‘saglamlik’ üzerine bambaska bir dünya demek” diyen Avdagiç, su örnegi verdi: “1970’lerde üretilen Concorde uçaklarinda yüzde 8 kompozit malzeme kullaniliyordu. Günümüzde Boeing 787 ve Airbus A350 modellerinin ise yüzde 50’si kompozit malzemelerden imal ediliyor.”

Uzay araçlarinda ve roketlerde kompozit malzemelerin kullanilmasi ile uçus menzilleri önemli oranda uzadigini belirten Sekib Avdagiç, savas uçaklari, helikopterler ve insansiz hava araçlarinda da kompozit malzemelerin yogun olarak kullanildigini kaydetti

Avdagiç, “Bir otomobilin agirligindaki yüzde 10’luk düsüs, yüzde 5-7 yakit tasarrufu sagliyor. Uzun zamandir Formula 1 yaris arabalari ile üst segment araçlarda kompozit malzemeler tercih ediliyor. Giderek orta segment modellerde de kompozitlere yönelim söz konusu. Otobüs, kamyon, tir gibi agir araçlarin da birçok parçasi kompozit malzemelerden imal ediliyor” bilgisini verdi.

JEC World 2022 Fuari, Türk kompozit sektörünün, küresel bir marka olmasi yolunda bir esik olarak görülüyor. 1950’li yillarla hizla yayginlasmaya baslayan kompozit malzemelerin üretimi, günümüzde hem günlük hayatin hem de temel sektörlerin vazgeçilmezi haline geldi. Kullanimi günden güne artan kompozit materyaller, havacilik, otomotiv, savunma, deniz, enerji, altyapi, insaat, tasarim, elektronik, medikal gibi birçok sektörde katma degerli ürünlere dönüsüyor.
Kaynak: İHA