12 Yasindaki Diyarbakirli 'Petrucciani' Piyanoda Yetenegini Sergiliyor

Diyarbakir’da yasayan 12 yasindaki Roni Altunterun, 8 yasinda piyanoya baslayarak Bach, Mozart, Beethoven gibi isimleri örnek alarak dünyaca ünlü Michel Petrucciani’nin eserlerini de çalarak yetenegini sergiliyor.

12 Yasindaki Diyarbakirli 'Petrucciani' Piyanoda Yetenegini Sergiliyor
Diyarbakir’da yasayan 12 yasindaki Roni Altunterun, müzige olan ilgisi 8 yasinda basladi.

10 yasinda müzigi içsellestiren Roni, dünyaca ünlü Beethoven, Mozart, Johann Sebastian Bach ve Michel Petrucciani gibi dünyaca ünlü isimleri örnek alarak eserlerini çalmaya basladi.

Diyarbakir’da yetersiz egitim gören Roni, ailesinin destegiyle hocalarindan online egitim görüyor. Çalismalarina yogun bir sekilde agirlik veren Roni, Avusturya ve Almanya’ya gidip egitim görmek için akici bir sekilde Ingilizce ve Almanca ögrenerek kendini gelistirdi. Roni’nin tek istegi ise ihtiyaci olan egitimi görebilme imkanina sahip olmak.

“Roni, mamasini bile müzik esliginde yiyordu”

Roni’in babasi Türkçe ögretmeni Murat Altunterun, Roni’nin müzige olan ilgisi daha çok küçükken basladigini söyledi.

Roni’nin mamasini bile müzik esliginde yedigini belirten Altunterun, "Ama piyanoya baslamasi 8 yasinda oldu. Tam olarak bunu kendisinin içsellestirmesi asagi yukari 10 yasinda oldu. 4,5 yildir piyano çaliyor. Roni’nin genis bir müzik dinleme yelpazesi var. Caz müzigi çok sever. Blues müzigi, klasik müzigi çok sever. Blues müzikte ve Caz müzikte Duke Ellington, Michel Petrucciani, Oscar Peterson dinlemeyi seviyor ve ayni zamanda çaliyor. Klasik müzikte ise Beethoven, Mozart, Johann Sebastian Bach gibi klasik dönem sanatçilarini dinlemeyi ve çalmayi çok seviyor. Roni, su an 7. Sinifa gidiyor. Müzik egitimini de online aliyor. Ancak bu yeterli olmuyor. Roni’nin akranlari konservatuvara gidip tam zamanli okula gidebiliyorlar. Ama Roni’nin böyle bir sansi yok. Hocalari da Roni için Mimar Sinan konservatuvarini uygun görüyor. Ancak son 2-3 yildir konservatuvara 8’inci siniftan ögrenci almiyor. Bizde bu konuda ne yapacagimizi çok bilemiyoruz” dedi.



“Oraya gitmek için de Ingiliz ve Almanca ögrendim”

8 yasinda piyanoya basladigini aktaran Roni Altunterun, 10 yasinda ilgisinin daha da artmaya basladigini kaydetti.

Su anda caz ve klasik çaldigini ifade eden Roni, “Cazda Duke Ellington, Michel Petrucciani gibi kisileri dinliyorum. Klasik müzikte belli bir noktaya geldikten sonra caz müzige geçecegim ve caz müzik okumak için Avusturya ve Almanya’ya gitmek istiyorum. Oraya gitmek içinde Ingiliz ve Almanca ögrendim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA