Türk Erkekleri Tütün Kaynakli Ölümlerde Dünya Ikincisi

Dünya Saglik Örgütü’ne göre Türk erkeklerinin yüzde 31’inin tütün kaynakli hastaliklardan ölümlerde 2. sirada oldugunu belirten Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Aziz Uluisik, “Sigara içenler Covid-19 hastaligina yakalanirlarsa, daha agir bir hastalik süreci geçiriyorlar. Bu nedenle ülkemizde sigara içenlerin bu konuda dikkatli olmasi ve nikotin bagimliligindan kurtulma kararini öne çekmeleri gerekiyor” dedi.

Türk Erkekleri Tütün Kaynakli Ölümlerde Dünya Ikincisi
Sigara bagimliliginin önlenebilir ölüm nedenleri arasinda ilk sirada yer aldigini belirten Uzm. Dr. Aziz Uluisik, her yil dünyada 7 milyondan fazla insanin sigaraya bagli sebeplerden öldügünü vurguladi. Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Amerikan Kanser Toplulugu ve Dünya Akciger Vakfi’nin hazirladigi Tütün Atlasi’na göre Türk erkeklerinin yüzde 31’inin tütün kaynakli hastaliklardan ölümlerde 2. sirada olduguna dikkat çeken Liv Hospital Samsun Gögüs Hastaliklari Klinigi’nden Uzm. Dr. Aziz Uluisik, ‘Dünya Tütüne Hayir Günü’ nedeniyle uyarilarda bulundu.

Kanser ve kalp damar hastaliklari riskini artiriyor

Sigaranin akciger kanseri basta olmak üzere diger kanserler, kronik obstruktif akciger hastaligi (KOAH) ve kalp damar hastaliklari riskini artiran en önemli etken oldugunu hatirlatan Liv Hospital Samsun Gögüs Hastaliklari Klinigi’nden Uzm. Dr. Aziz Uluisik, “Sigara dumaninda bulunan 4 binden fazla kimyasal maddenin 80’den fazlasinin kanser yapici özelligi bulunuyor. Akciger kanserine yakalanan her 10 hastadan 8’nin sigara kullanicisi oldugu biliniyor. Sinsi bir hastalik olan akciger kanserine yüzde 60-70 vakada ancak ileri evrede tani konulabiliyor” ifadelerini kullandi.

Tütün kaynakli erkek ölümlerinde dünya ikincisiyiz!

Günümüzde en ölümcül dördüncü hastalik olan KOAH’in yüzde 90’inin sebebinin sigara oldugunu belirten Uzm. Dr. Aziz Uluisik, “DSÖ verilerine göre, dünya genelinde sigara içenlerin sayisi 1 milyar 100 milyon kisidir. Yilda 7 milyon insan sigara tüketimi sebebiyle hayatini kaybediyor. DSÖ, Amerikan Kanser Toplulugu ve Dünya Akciger Vakfi’nin hazirladigi Tütün Atlasina göre, Türkiye’deki erkeklerin yüzde 31’i tütün kaynakli hastaliklar nedeniyle yasamini yitiriyor. Bu oran Kuzey Kore’nin ardindan dünyada en yüksek ikinci orandir. Kadinlardaki oran ise yüzde 12 olup orta gelirli ülkelerin ortalamasina denktir” diye konustu.



Sigara çok fazla zarara sebep oluyor

Sigaranin sebep oldugu zararlardan bahseden Uzm. Dr. Aziz Uluisik, söyle devam etti:

“Günümüzde en ölümcül dördüncü hastalik olan KOAH yüzde 90 sebebi sigaradir. Koroner kalp hastaligina bagli ölümlerin yüzde 10-30’undan sigara sorumludur. Günde 1-4 arasi sigara içimi ve hatta pasif sigara içicisi olmak bile kalp ve akciger hastaliklarina yakalanma riskini artirmaktadir. Girtlak kanseri, prostat kanseri ve mesane kanseri görülme sikligi belirgin sekilde artmaktadir. Midede gastrit, ülser ve mide kanseri riskini artirmaktadir. Hamilelikte sigara içiminin bebege zararli oldugu kesin kanitlanmistir. Sigara içenlerde Alzheimer hastaligina yakalanma ve inme riski artmaktadir. Kisirlik, erken dogum, erken menopoz riski artmaktadir. Gün içinde yorgunluk, halsizlik, stres ve uykusuzluk görülebilir. Sigaranin ciltte kirisiklik, dislerde sararma ve agiz içinde kötü koku olusumu gibi estetik zararlari da mevcuttur. Her yönden sagligimiza zarari olan sigara için söyleyebilecegimiz tek sey, sigarayi birak hayati birakma olacaktir.”

Sigara ve Covid-19 iliskisi

Sigara ve Covid-19’u da iliskilendiren Uzm. Dr. Aziz Uluisik, açiklamasini söyle tamamladi:

“Aralik 2019’dan itibaren görünmeye baslayan Covid-19 enfeksiyonu da hem kalp-damar sistemi hem solunum sistemine dogrudan hasar vermektedir. Bir diger yandan mevcut bilgiler göstermektedir ki, sigara kullaniminin yol açtigi baslica hastaliklar olan kalp-damar hastaliklari ve KOAH gibi kronik solunum hastaligi bulunan bireyler, saglikli bireylere göre, Covid-19 hastaligina yakalandiklarinda hastaligin daha agir seyretme riskine sahiptir. Dolayisiyla, sigara kullanimina bagli gelisen bu hastaliklar, agir Covid-19 hastaligi için dogrudan birer risk faktörüdür. Diger yandan, sigara kullanimi solunum yollarimizdaki koruyucu mekanizmalari bloke ederek, alt solunum yolu enfeksiyonu gelisimini kolaylastirmaktadir. Bu durum Covid-19 enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü haline getirmektedir. Tüm bu gerekçelerle sigara kullaniminin terk edilmesi önemli ve önceliklidir.”
Kaynak: İHA