Tarim Ve Çocuk Çalistayi'nda Çocuklar, Modern Tarim Köyü Projesi Istedi

Antalya Ticaret Borsasi(ATB), Antalya Tarim Konseyi (ATAK) ve Antalya Tarim ve Orman Il Müdürlügü isbirligiyle Zeytinpark’ta düzenlenen Tarim ve Çocuk Çalistayi’nin sonuç bildirgesinde çocuklar, modern tarim teknikleri ve teknolojilerinin kullanildigi, çocuklarin eglenerek ögrenebilecekleri model tarim köyleri ve tarim kentleri kurulmasini istedi.

Tarim Ve Çocuk Çalistayi'nda Çocuklar,  Modern Tarim Köyü Projesi Istedi
Çocuklarin hayvanciliktan bitkisel üretime, su ürünlerinden ekoloji egitimine bir çok alanda egitim aldigi egitimin ardindan çocuklara, tarim ve doga ile ilgili tartisacaklari ortam sunuldu. Çocuklarin yasanabilir bir dünya için çözüm önerileri ise çalistay sonuç bildirgesine yansidi. ATB ve ATAK Baskani Ali Çandir, çocuklarin gözlem ve hayal gücüyle doga ve tarima yönelik öneri ve görüslerini aktardigini belirtirken, gelecegin sahibi çocuklarin önerilerinin politika yapicilar tarafindan dikkate alinmasini istedi. Tarim ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, çalistayin çocuklarda farkindalik olusturdugunu söylerken, “Çocuklarin teknolojiyle harmanlanmis yeni nesil bakis açilari dogrultusunda çalismalari yogunlastirmak yolunda görüs ve önerileri dikkate alarak çalismalar yürütecegiz” dedi.



"Çocuklara tarim dersi"

Bildirgede çocuklar, tarima yönelik görüs ve önerilerini dile getirdi. Tarim yapilirken dogal yasamin korunmasi gerektigi kaydedilen bildirgede, tarim ilaçlari kullaniminin azaltilmasi, biyolojik mücadele yöntemlerinin gelistirilmesi ve

yayginlastirilmasi ile organik ve sürdürülebilir tarimin tesvik edilmesi istendi.

Çocuklar bildirgede, yerli ürün tüketimine özellikle dikkat çekti. Yerli ürünlerin tüketilmesi ve üretiminin özendirilmesini isteyen çocuklar, genetigi degistirilmis organizmalarla ilgili daha fazla önlem alinmasi gerektigini vurguladi. Çocuklar, modern tarim teknikleri ve teknolojilerinin kullanildigi, çocuklarin eglenerek ögrenebilecekleri model tarim köyleri ve tarim kentleri kurulmasini istedi. Çalistay sonuç bildirgesine, ilkokul ve ortaokul müfredatinda uygulamali tarim egitimin yer almasi, iklim degisikligine dirençli tarim için çalismalar yürütülmesi, çocuklarin köylerde yasamalarinin özendirilmesi için sosyal imkanlarin artirilmasi önerileri yansidi. Çalistaya katilan çocuklar, dünyanin sadece insanlara ait olmadigi konusunda bilincin arittirilmasi ve biyoçesitliligin korunmasi ve gelistirilmesini istedi. Çocuklara göre, ormanlar daha fazla korunmali ve agaçlandirma çalismalarina hiz verilmeli. Bildirgede çocuklar, atiklarin siniflandirilmasini talep ederken, plastik kullaniminin azaltilmasi ve geri dönüsüme uygun ambalajlar kullanilmasini istedi.

"Su tasarrufu"

Su kullaniminda dikkatli olunmasi, gereksiz su kullanimindan kaçinilmasi ve tasarruflu davranilmasi gerektigi kaydedilen bildirgede, lavabo ve banyo sularinin aritilarak sifon suyu olarak tekrar kullanilmasi önerildi. Çocuklar, yagmur suyu hasadinin

yapilarak, tarimda kullaniminin artirilmasini istedi. Günes panellerinin tarim topraklarina kurulmamasini isteyen çocuklar, elektrikli araba kullaniminin yayginlastirilmasi, fabrika bacalarina filtre takilmasi ve kontrolünün yapilmasi gerektigine dikkat çekti. Çocuklar kalitesiz kömür kullaniminin önüne geçilmesini hayati görürken, sarjli pil kullaniminin özendirilmesini istedi.

"Su kaynaklari kirletilmemeli"

Tatli su kaynaklarinin bozulmasinin ve kirlenmesinin engellenmesinin zorunluluk oldugu belirtilen bildirgede, sürdürülebilir balikçilik için asiri avlanmadan kaçinilmasi gerektigi vurgulandi. Çocuklar, suda yasayan canlilarin yasam alanlarinin bozulmamasi, petrol tankerlerinin yüklerini çok dikkatli tasimasi, Caretta Carettalar için gürültü ve ses kirliligi azaltilmasini da önerdi.
Kaynak: İHA