JMO'dan 'Kozan Depremi' Açiklamasi

Jeoloji Mühendisleri Odasi (JMO) Adana Subesi 2. Baskani Doç. Dr. Mustafa Akyildiz, 30 Mayis’ta Adana’nin Kozan ilçesinde meydana gelen 3,6 büyüklügündeki depremin takip edilen fayin üzerinde gerçeklestigini belirtti.

JMO'dan 'Kozan Depremi' Açiklamasi
AFAD verilerine göre 30 Mayis 2022 tarihinde merkez üssü Kozan’in Küçükçinar -Sumbas bölgesinde 3,6 büyüklügünde can ve mal kaybina neden olmayan deprem meydana geldigini aktaran JMO Adana Subesi 2. Baskani Doç. Dr. Mustafa Akyildiz, takip edilmekte olan fayla ilgili bilgi verdi. Doç. Dr. Akyildiz, “Dünyanin en önemli kita içi aktif transform faylarindan biri olan Dogu Anadolu Fay Sisteminin bir parçasi olan Kozan fayi, Kuzeyde Feke kesimlerine dogru uzanirken, fay Kozan ilçesinin güneyinden baslamakta ve Imamoglu’nun kuzeyinden geçerek DKD - BGB dogrultusunda İçel’e dogru devam etmektedir. Kozan fay hatti üzerinde Gel 2006 tarafindan yapilan palesismoloji çalismasinda Kozan fayi üzerinde yüzey kirigi olusturan depremlerden birinin Milattan Önce 15070 yillarinda ve MS=6.9 büyüklükte olduguna isaret etmektedir. Yapilan hesaplamalarda fay hareketinin, yaklasik yasinin 2 milyon yasinda oldugu belirtilmistir.”

“Fay üzeninde yüksek enerji var"

Kozan fayinin paleosismik ve tarihsel aktivitesi yaninda mevcut sessizliginin takip edilmesi gerektigine vurgu yapan Akyildiz, “Bu sessizligin nedeni; son dönmelerde meydana gelen bir kilitlenme olabilecegini Gel 2006’nin çalismalarina dayanarak düsünüyoruz. Bu kilitlenme, yüksek miktarda enerji depolanmasina neden olmakta ve yakin gelecekte bölgede tekrar hareket yasanabilecegini göstermektedir” dedi.

Akyildiz, “Gel 2006 tarafindan yapilan çalismalarda fayda yaklasik 35m sol yanal dogrultu atimli öteleme meydana geldigini, Kozan fayi uzunlugu 37 km oldugu dikkate alinarak yapilan hesaplamada muhtemel maksimum deprem büyüklügünün Ms=6,9-7,2arasinda olabilecegi saptanmistir. Tarihi depremlere incelendiginde bu veriler uyusmaktadir“ diye konustu.

Kaynak: İHA