Çocuklarda Konusma Gecikmesi

Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tip Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Murat Eyüboglu, çocuklarda konusma gecikmesinin herhangi bir nörogelisimsel bozukluk olmadan tek basina masum bir sekilde görülebilecegi gibi önemli bir gelisimsel bozuklugun ilk belirtisi de olabilecegini belirtti.

Çocuklarda Konusma Gecikmesi
Eyüpoglu, konusma gecikmesinin, çocuklarin takvim yaslarina göre beklenen konusma becerisini gösterememesi oldugunu anlatti. Çocuklarda 1 yas civarinda tek kelimelerin, 2 yas civarinda iki kelimeli cümlelerin veya 50 kelime civarinda kelime haznesinin, 3 yas civarinda da anlasilir 3 kelimeli cümlelerin olmasini beklediklerini belirten Doç. Dr. Murat Eyüpoglu, yeteri kadar kelime kullanmayan veya kelime haznesi az olan çocuklar için konusma gecikmesinden bahsedebilecegini belirtti.

Konusma gecikmesinde genetik faktörler, sosyal ortam, ekran kullanimi, psikiyatrik, nörogelisimsel ya da agiz dis yapisindaki bozukluklarin sayilabilecegini kaydeden Eyüboglu, sunlari belirtti;

“Konusma bozuklugunun nedeni saptanmalidir”

“Konusma gecikmesi herhangi bir nörogelisimsel bozukluk olmadan tek basina masum bir sekilde görülebilecegi gibi önemli bir gelisimsel bozuklugun ilk belirtisi de olabilir. Otizm, bilissel gelisimde gerilik veya isitme kaybi, konusma gecikmesinin önemli nedenleri arasinda yer almaktadir. Bu nedenle konusma gecikmesi yasayan çocuklarin nörogelisimsel degerlendirmesinin ve tibbi muayenesinin mutlaka yapilmasi gerekir. Bu degerlendirmede kulak burun bogaz muayenesi ve çocugun gelisimsel basamaklari ayrintili bir sekilde degerlendirilmeli ve konusma bozuklugunun nedeni saptanmalidir.”

Çocuklarin kelime haznesinin artmasinda neler etkili olur?

Çocuklarin konusma becerilerinin evde desteklenebilecegini kaydeden Eyüboglu, “Çocukla oyun oynamak, bu esnada kelimeleri tekrar tekrar kullanmak ve çocuk isaret ettiginde hemen anlamayip çocuklarin konusmasini tesvik etmek, ekran süresini azaltmak, hatta ilk iki sene tablet, telefon gibi ekrani olan elektronik aletlerin kullanilmasini engellemek, çocuklarin kelime haznesinin artmasinda etkili olabilir. Ayrica çocuklarin 3 yas sonrasinda kres gibi sosyal bir ortamda bulunmasi da uyaran miktarini arttiracagi için konusma becerisinin ilerlemesine katki saglayabilir” dedi.

Kaynak: İHA