Izmit Körfezi'nde Ölü Yunus Baligi Kiyiya Vurdu

Marmara Denizi’nin en dogusunda bulunan Izmit Körfezi’nde kiyiya ölü yunus baligi vurdu. Yunusun üzerinde yaralar oldugu görüldü.

Izmit Körfezi'nde Ölü Yunus Baligi Kiyiya Vurdu


Izmit Körfezi’nde aksam saatlerinde ölü yunus baligi kiyiya vurdu. Bisikletiyle geçen bir vatandasin ihbari üzerine belediye ekipleri olay yerine geldi. Ekipler, yunusu kiyiya çekmek için batakliga girdi. Uzun ugraslarla yapilan çalisma neticesinde yunus bulundugu yerden kiyiya çekildi. Ölü yunusun üzerinde yaralar oldugu tespit edildi.

“Insallah insan isi degildir”

Sahilde yunusu görüp ihbari veren vatandas Ömer Ayhan, “Sahilde bisikletle eve dogru giderken kiyida yunus baligini gördüm. Ölmüs ve sirtinda biraz sislik var. Normalde yunus baliklari yavruyken kolay kolay ölmez. Insallah insan isi degildir. Sirtinda yumruk gibi sislik var. Ekipler inceleme yapacak” dedi.



“Yunusun üzerinde yaralar vardi”

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskani Murat Önen ise, “Bugün bir ihbar aldik. Burasi Izmit Körfezi’nin en dogusu, Marmara Denizi’nin de en dogu kismi. Burada bir yunus ölüsüyle ilgili ihbar geldiginde biz de ekiplerimizle beraber hizlica geldik. Çünkü bu tür hadiseler bizim için çok önemli. Geldigimizde yunusun biraz zor alinabilir bir yerde oldugunu gördük. Ekiplerimizce ciddi insani emek sarf edilerek yunusa gidildi. Ölmüs oldugu da görüldü.

Hep beraber hareket ederek yunusu kiyiya aldik. Tabi bekledigimiz gibi bir hadise oldu, üzdü bizi. Çünkü yunusun üzerinde yaralar vardi. Muhtemelen denizlerde yunuslarin aglara zarar verdigini düsünen insanlar tarafindan bu tür hadiseler gerçeklestiriliyor. Yunuslara zarar verilerek yasamlarinin son bulmasi böyle saglaniyor. Özellikle balikçilarin aglarina zarar verdigi düsünülerek yunuslar düsman olarak görülüyor. Fakat aslinda onlar mi bizim baligimiza müdahale ediyor yoksa biz mi onlarinkine? Burasi tartisilir” ifadelerini kullandi.

“Tüfekle ya da kürekle vurabiliyorlar”

Daha önce benzer hadiselerle karsilastiklarina deginen Önen, “Muhtemelen tüfekle vuruyorlar, buradan bir kursun çikabilir. Ya da kürekleriyle vurabiliyorlar. Farkli sekillerde karsimiza çikabiliyor. Çünkü bu ilk degil, bundan önce birçok kere yunuslarin basina gittigimde benzer hadiselerle karsilastigimiz oldu. Altini çizmek istedigim bir nokta var; biz yunuslarin baliklarini alip kendimiz açisindan faydaya çevirmeye çalisiyoruz. Onlar da kendi baliklarinin pesindeler. Olaya böyle bakmak lazim” diye konustu.

Kaynak: İHA