Craftgate'de Hedef Global Bir Ödeme Merkezi Olmak
YTÜ Yildiz Teknopark firmalari arasinda yer alan bulut tabanli ödeme geçidi Craftgate, isletmelere ait tüm bankalarin Sanal POS’larini, birçok ödeme ve e-para kurulusunu tek merkezden kolayca entegre edebiliyor. Üye is yerlerine, PCI-DSS-1 uyumlu kart saklama, tek tikla ödeme ve abonelik gibi çözümler de sunan girisimin hedefi ise global bir ödeme merkezi olmak.

Isletmelere, tüm bankalarin sanal poslarini tek merkezden kolayca entegre edebilme hizmeti sunan Craftgate; Hakan Erdogan, Lemi Orhan Ergin, Sabri Onur Tüzün ve Murathan Özcan tarafindan kuruldu. 2018 yilinda Craftbase ismiyle bir teknoloji servis sirketi olarak faaliyetlerine baslayan girisim, birçok önemli markaya servisler sagladi. 2021 yilina gelindiginde tüm servis hizmetlerini sifirlayarak Craftgate ile baska bir hayalin pesine düsen ekibin hikayesini markanin kurucu ortaklarindan Hakan Erdogan ile konustuk. Hayallerinin her zaman ürün gelistirmek oldugunu dile getiren Erdogan, “Servis islerimizden iyi kazanç sagliyorduk, önemli markalara hizmetler sunuyorduk. Ama hayalimiz bir ürün gelistirmekti ve 2021 yilina geldigimizde tüm servislerimizi sifirlayarak Craftgate’e döndük. Servisleri iyi sartlarda olan kimse buradan çikip ürüne dönmez çünkü ürün gelistirmek daha yorucudur. Ancak biz 18 kisilik ekibimizle tamamen buna odaklandik. Benim kariyerim ödeme sistemleri üzerine kurulu, diger ekip arkadaslarimin da çogu hep ürün gelistiren ekiplerin içindeydi ve bu ürünlerin hepsi exit edildi, güzel noktalara geldi. Craftgate olarak su anda üstel (exponential) büyüyoruz, hiçbir sey yapmazsak bile bu yil üzerimizden bes milyar TL’lik hacim geçecek. Birçok büyük oyuncuyla çalisiyoruz, bunlara yenileri de eklenecek. Ürünümüze çok inaniyoruz ve potansiyelinin çok daha yüksek oldugunu biliyoruz.” diye konustu.
“Üye is yerlerine finansal özgürlük sunuyoruz”
Craftgate’in sagladigi hizmetlerle ilgili bilgi veren Erdogan, “Online ödeme alan firmalari tek noktadan, tüm banka ve e-para kuruluslariyla bulusturuyoruz. Böylece isletmeler her bir kurumun entegrasyonu için tek tek ugrasmak zorunda kalmiyorlar, istedikleri banka ve ödeme kurulusuyla çalisarak hacmini gezdirme, özel anlasmalar yapma gibi finansal özgürlüklerini kullanabiliyorlar. Bunun disinda üye is yerlerimize ek olarak; kart saklama, tek tikla ödeme, pazaryeri çözümü, kapali devre cüzdan, ödeme formu, ortak ödeme sayfasi, link ve QR kod ile ödeme, akilli ve dinamik ödeme yönlendirme, gelismis üye isyeri kontrol paneli, gelismis API gibi birçok katma degerli servis de sunuyoruz.” ifadelerinde bulundu.
Kimler yaralanabilir
Craftgate’in B2B bir ürün oldugunu ve tamamen tüzel kisilere hizmet verdiklerini ifade eden Erdogan, “Bir ödeme kurulusu ile ödeme almaya baslayip, 3-5 yil içinde iyi cirolara ulasmis girisimler bu üründen faydalanabilir. Halihazirda kendi sanal posunu kullanan ama kart saklama, kapali devre cüzdan, pazaryeri çözümü gibi ihtiyaçlari olan üye isyerleri de Craftgate’i tercih edebilirler. Ödeme altyapisi ve uzmanligi konusunda çekinceleri olan ve bu konuda deneyimli bir ekiple çalismak isteyen üye isyerleri de ürünümüzden faydalanabilir.” dedi.
“PCI DSS 1 lisansi ile dünya çapinda güvenlik önlemine sahibiz”
Ürünün güvenlik noktasindaki artilarina da dikkat çeken Hakan Erdogan, “Ödeme sistemlerinde temel kural asla hata yapmamaktir. Sitemin yüzde yüz dogru çalismasi lazim. Burada da tecrübeleriniz büyük önem kazaniyor. Tecrübenin disinda VISA, Master Card gibi kuruluslarin ortaya çikardigi PCI DSS 1 (Payment Card Industry Data Security Standard) lisansina da sahibiz ki bu global çapta en üst düzeyde güvenlik önlemi. Yilda dört defa güvenlik denetiminden geçtiginiz, taramalarin yapildigi, sisteminizin incelendigi, ciddi prosedürlerin oldugu, almasi zor bir lisansa sahibiz. Bu önlemler dogrultusunda kodu yazarken bile uymamiz gereken bir sürü prensip var. Dolayisiyla düsünce tarzinda, uygulamada, kod kalitesinde, denetlenmesinde kayit altina alinmasinda global standarda uymak zorundayiz. Bu lisansimizi her yil yeniliyoruz.” diye konustu.
Hedef global bir ödeme merkezi olmak
Bu topraklarda dogup büyüyen bir marka olduklarini söyleyen Erdogan hedeflerini ise su sözlerle anlatti:
“Önceligimiz buradaki üye is yerlerine, online ödeme alan sirketlere hizmet vermekti ve bunu basardik. Ikinci faz olarak Türkiye’den yurt disina satis yapan firmalar için yurt disi ödeme yöntemlerini de sistemimize entegre ettik. Firma hangi ülkeye satis yapiyorsa o ülkeyle uyumlu ödeme yöntemini entegre ederek Dolar, Euro almalarina aracilik ediyoruz. Üçüncü asamamiz ise tamamen yurt disina açilmak, hedefimiz global bir ödeme merkezi olmak. Bu yolda hizli büyümemize katki saglayacak partnerlerimiz de olsun istedik ve yatirimcilarla görüsmeye basladik. Her sey yolunda giderse Mayis ayinin sonunda yeni birkaç yatirimcimiz gelecek.”
“Ekibimizin gücü motivasyon kaynagimiz”
Her seyin hayal etmekle basladigini dile getiren Erdogan, “Hayalinizi gerçeklestirirken tek basiniza olmaniz dezavantaj çünkü motivasyonunuz bir anda düsebilir. Bu noktada hem ortaklariniz hem de ekibiniz çok kritik. Ben de o anlamda çok sansli oldugumu düsünüyorum. Bence en büyük gücümüz ekibimiz. Biz bu ekibin gücüyle basarili olduk ve olacagiz.” dedi.
“Teknopark’ta süreçler çok hizli ilerliyor”
YTÜ Yildiz Teknopark’ta olmanin kendilerine pek çok avantaj sagladigini belirten Erdogan, “Biz burada ar-ge projeleri yapiyoruz. Teknopark sinirlari içinde hem akademik kadroya erisimimiz daha kolay oluyor hem de diger sirketlerle etkilesimimizi arttiriyoruz. Finansal faydalar da çok önemli. Genelde kamu ya da devlet kurumlari islerin daha agir isledigi yerler olarak bilinir ama YTÜ Yildiz Teknopark burada ayrisiyor. Karsimizda bir girisimci varmis gibi iletisim kurabiliyoruz, süreçler çok hizli ilerliyor.” diyerek sözlerini noktaladi.