Rus Parlamentosunun Alt Kanadi, Rusya'daki Yabanci Haber Kuruluslarinin Kapatilmasina Izin Veren Yasayi Onayladi

Rus parlamentosunun alt kanadi Duma, Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilarinin ardindan Batili ülkelerin Rus devlet haber kuruluslarini kapatmasinin ardindan Rusya’daki yabanci haber kuruluslarinin kapatilmasina izin veren yasayi onayladi.



Rus parlamentosunun alt kanadi Duma, Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilarinin ardindan Batili ülkelerin Rus devlet haber kuruluslarinin bürolarini kapatmasinin ardindan Rusya’daki yabanci haber kuruluslarinin "düsmanca davranmasi" durumundan savcilara söz konusu haber kuruluslarinin bürolarini kapatma yetkisi veren yasayi onayladi.

Yasa tasarisina göre, kapatilan yabanci haber kuruluslarina bagli gazetecilerin akreditasyonlari da iptal edilecek.

Duma milletvekilleri tasariya iliskin, "Mevcut jeopolitik durumda, kitle iletisim araçlari toplumun bilgi durumu üzerinde bir etki araci haline geldi" dedi.

Rus milletvekili Andrey Lugovoy onaylanan yasa tasarisi ile ilgili yaptigi açiklamada, “Batili devletlerin Rus medya kuruluslarina karsi eylemlerine ayni sekilde karsilik verebilecegiz. Gerçeklerden korktuklari için son 2 ayda batili ülkelerde yayin yapan Rus medya kuruluslari kategorik olarak sagduyuya aykiri ve yasadisi olarak nasil durdurulduklarini gözlemleyebiliyoruz” dedi.



Lugoyov ayrica, bu yasa tasarisina göre bassavci ve yardimcilarinin bu medya kuruluslarinin yayin lisanslarini geçersiz kilma veya lisanslarini feshetme hakkina sahip oldugunu da hatirlatti.

Duma tarafindan ilk okumada kabul edilen yasa tasarisi, savcilik tarafindan kapatilan haber kuruluslarinin makalelerinin veya diger materyallerinin dagitilmasini da yasakliyor. Yasa tasarisinin yürürlüge girmesi için Rus parlamentosunun üst kanadi Federasyon Konseyi’nde onaylanmasi ardindan da Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin tarafindan imzalanmasi gerekiyor.

Öte yandan geçtigimiz mart ayinda Putin, Rus ordusu hakkinda kasitli olarak "sahte" haberler yayanlar hakkinda 15 yila kadar hapis cezasi veren bir yasayi imzalamisti.
Kaynak: İHA