Bitlisli Gençlerden Sanal Gerçeklik Dünyasinda Çigir Açacak Egitim Projesi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde girisimci gençler tarafindan “Aklim Bir Karis Sanalda” konferansi düzenlendi.

Bitlisli Gençlerden Sanal Gerçeklik Dünyasinda Çigir Açacak Egitim Projesi
Tatvan Ticaret ve Sanayi Odasi konferans salonunda bir grup girisimci genç tarafindan sanal gerçeklik dünyasinda çigir açacak egitim projesi sunumu yapildi. “Aklim Bir Karis Sanalda” adli sanal gerçeklik ve metaverse dünyalari konulu konferansta, lise ögrencilerine yönelik sunum yapildi. Sunumun ardindan ögrencilere sanal gerçeklik gözlükleri ile metaverse dünyasinda gezme imkâni tanindi. Ekip üyelerinden Levent Seker, projenin ilk ayagini gerçeklestirdiklerini söyleyerek, ögrencilere metaverse evreninde tarih, cografya, biyoloji, matematik ve fizik dersleri basta olmak üzere zamanla diger tüm dersleri kapsayacak bir platformla tanisma firsati bulacaklarini söyledi.



"Kendi olusturdugumuz kodlar ile yapay zekâ olusturabiliyoruz"

Metaverse projesi sayesinde ögrencilerin hem beyin kapasitelerini gelistirecegini hem de egitimde yardimci bir aktivite olarak gördüklerini söyleyen girisimci genç Mustafa Yüzer, “Projemizin amaci, okullarda VR siniflari kurarak ögrencilerimize metaverse üzerinde egitim verme sansini saglamak. Örnegin, tarih dersinde 1453 Istanbul’un Fethini ögrenciler ögretmenlerinden sesli olarak degil de metaverse sayesinde görsel olarak ögrenecekler. 30 kisilik bir sinifta ögrenciler gözlügü ögretmenleri ile beraber taktiginda ayni anda Istanbul’un Fethi alaninda bulunabilecekler. Birbirlerinin avatarlarini görebilecekler, birbirleri ile diyalog haline geçip en önemlisi tarih olaylarina birebir tanik edeceklerdir. Ilk etapta görsel ve isitsel olarak VR gözlükler araciligiyla ve ileriki asamalarda giyilebilir elektronik kiyafet teknolojileri ile gerçek yasanmis olaylari görüp hissedebilecekler. Ögrencilerin hem beyin kapasitelerini gelistirecek hem de egitimde yardimci bir aktivite olarak görüyoruz. Metaverse projelerimizi diger metaverse projelerinden ayiran en büyük özelligimiz, kendi olusturdugumuz kodlar ile yapay zekâ olusturabiliyoruz. Bir film izliyor gibi degil de filmi yasiyor hissiyati verecek. Proje ve projenin sürdürülebilir sekilde gelistirilmesi çerçevesinde teknik ve akademik danismanligimizi üstlenen, projemizde blok zincir ve yapay zekâ alanlarinda inovatif ve engin bilgi birikiminden istifade edecegimiz Doç. Dr. Selçuk Topal’a desteklerinden ötürü simdiden tesekkür ederiz” diye konustu.

Projenin egitim ve sosyallesmek açisindan faydali olacagini belirten Muhammet Ali Metin adli ögrenci, “VR çok güzel ve ben çok begendim. Burada metaverse ve VR gözlügün ne amaçla kullanildigini ve neden hayata geçirildigi anlaminda bilgiler edindim. Egitim açisindan ve sosyallesmek için bayagi olumlu olacagini düsünüyorum” seklinde konustu.

VR gözlügünü taktigi zaman kendini farkli bir evrende hissettigini söyleyen Kübra Erat adli ögrenci de “Metaverse egitim anlaminda kullanilmasini tasvip ediyorum. Günümüzde çogunlugun problemi olan unutkanlik oluyor. Ama sanal gözlügü taktigimiz zaman kendimizi o evrenin içinde hissediyoruz. Hissettigimiz için de unutma payimiz azaliyor. Sosyallesme alaninda da olanak sagliyor. Gözlügü taktigim zaman kendimi Misir piramitlerinin içinde gördüm. Daha farkli zamanlara da yolculuk yapilabiliyor. Gözlügü taktigim zaman kendimi farkli bir evrende hissediyorum. Orada yasayan insanlarin yerine kendimi koyabiliyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA