Uluslararasi Hukukçular Birligi Evrensel Adalet Çagrisi Kurultayi Sonuç Bildirisi Açiklandi

Uluslararasi Hukukçular Birligi tarafindan Konya’da gerçeklestirilen Insan Haklari Konferansi-Evrensel Adalet Çagrisi Uluslararasi Konferansi sonuç bildirisi açiklandi.

Uluslararasi Hukukçular Birligi Evrensel Adalet Çagrisi Kurultayi Sonuç Bildirisi Açiklandi
Uluslararasi Hukukçular Birligi tarafindan 20-22 Mayis 2022 tarihleri arasinda Konya Büyüksehir Belediyesi’nin destegiyle düzenlenen Insan Haklari Konferansi - Evrensel Adalet Çagrisi temali uluslararasi konferans 40 ülkeden hukukçunun katilimiyla gerçeklestirildi.

Konferansa Istanbul 2 No’lu Barosu ve Ankara 2 No’lu Barosu ile HUDER de katildi.

Konusmacilar 5 farkli oturumda adalet, hukukun egemenligi ve insan haklari ile ilgili konulari ele aldi.

Sonuç bildirisini Uluslararasi Hukukçular Birligi Genel Sekreter Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Refik Korkusuz açikladi.

Sonuç bildirisinde sunlar kaydedildi:

“Sosyal adaleti tüm dünyada uygulamanin önemi. Hukukun üstünlügü amacina yönelik olarak insan haklari ve uluslararasi hukukun islevselliginin saglanmasi. Kudüs sehri ve Filistin topraklarindaki kültürel varliklarin hukuki olarak korunmasi, uluslararasi insani hukuk ihlallerinin bagimsiz olarak izlenmesi. Adalet kavramiyla, insan haklari ve uluslararasi insan haklari sözlesmeleri arasindaki iliskinin tüm dünyada islevsel hale getirilmesi, Arakan’da Rohingya’nin maruz kaldigi soykirimi ve zorunlu göçü durdurarak sartlarini iyilestirmek, insan haklari ihlallerinin faillerinin tüm dünyada kovusturmaya tabi tutulmasi ve cezalandirilmasi. Avrupa’yi, basta aile hukuku olmak üzere mültecilerin ve digerlerinin kültürel ve dini çesitliligine saygiya davet. Dogu Türkistan’da her türlü insan haklari ihlallerinin acilen önüne geçilmesi, Kesmir ve Filistin halkina yönelik olarak Birlesmis Milletler kararlarinin uygulanmasi. Yemen ve Sudan’daki her türlü insan haklari ihlallerinin ve katliamlarin durdurulmasi ve Ukrayna’ya karsi savasin sona erdirilmesi. Dünyanin tüm ülkelerinde Anayasa Mahkemelerinin uygulamalarinin adalet kavramiyla uyumunu saglamak. Birlesmis Milletler basta olmak üzere uluslararasi mekanizmalara çagrida bulunmak ve çatismalarin devam ettigi ülkelerde kuvvet kullaniminin sona erdirilmesi için çagrida bulunmak. Kadinlar ve çocuklarin temel hak ve özgürlüklerinin korunmasi, güçlendirilmesi, pekistirilmesi ve daha iyiye evrilmesinin saglanmasi. Hindistan ve Sri Lanka’da azinlik haklari ihlalleri konusunda arastirma ve çalismalar yapmak ve bunlari belgelemek. Mültecilerin zulüm, tehdit, siddet ve zaruret nedeniyle terk etmek zorunda kaldiklari ülkeleri göz önünde bulundurarak, gittikleri ülkelere ve uluslararasi topluma mültecilerin haklarina iliskin yükümlülüklerini hatirlatmak ve temel insani haklarindan yararlanmalarini saglayarak sartlarini iyilestirilmeye çalismak.”

Konferansin sonuç bölümünde insan haklari mekanizmalarinin etkinlestirilmesinin, uluslararasi sözlesmelerin islevlestirilmesinin, bunlarin tüm halklar için tarafsiz bir sekilde uygulanmasinin saglanmasinin gerekliligi ve tüm insanlarin uluslararasi kabul görmüs haklarda esit olmalari ve adaletten yararlanmalari gerektigi vurgulandi. Birlesmis Milletler’in kendi almis oldugu kararlarin geregini yapmak ve yukarida belirtilen hususlara uymak zorunda oldugu hatirlatildi.
Kaynak: İHA